TANCAMENT DE L'AVANTATGE DE TRASPASSOS

Balanç del mercat de fitxatges: La Premier lidera la despesa i La Lliga l'escassetat

La inversió en nous jugadors ha patit una davallada dramàtica a tota l'Europa futbolística, però més a Espanya

ejoppvtxkaehr9s

ejoppvtxkaehr9s

2
Es llegeix en minuts
Alejandro García
Alejandro García

Periodista

ver +

Entre les temporades de lliga de la pandèmia de coronavirus, el mercat de fitxatges en el futbol que va tancar aquest dilluns a Espanya i bona part d’Europa ha sigut tebi i auster, conforme amb els temps, però també desigual. La Lliga ha sigut la gran competició europea que més reducció ha tingut en la seva despesa, amb decepció rere decepció gairebé a cada club que va intentar fitxar i, l’endemà del tancament, amb més explicacions filtrades que presentacions amb magnificència. 

La despesa en fitxatges de la Premier League aquest mercat d’estiu, tot i que s’ha tancat a l’octubre, ha sigut pràcticament el doble que la següent competició continental, la Sèrie A. El múscul financer que han acumulat els equips anglesos els ha permès comprar molt i barat, davant les carències més grans de la resta, també de la Lliga espanyola, que ha passat al vagó dels que venen més del que compren.

Reducció de despesa

El model espanyol, que s’havia acostat en els últims anys a les xifres de despesa angleses a força d’una economia agressiva i expansionista, ha protagonitzat una reducció històrica dels seus números. El mercat nacional s’ha constret, s’ha tancat en la inactivitat davant el perill, com una tortuga a la seva closca a l’espera que passi la tempesta. Els clubs de La Lliga han transferit poc més de 400 milions d’euros, la quarta lliga d’Europa, a gairebé 1.000 milions de distància de la Premier. 

Entre els grans de la Lliga, el Barça s’ha quedat sense el davanter i sense el central que pretenia, el Madrid no s’ha ni plantejat fitxar, només vendre, i l’Atlètic ha canviat Thomas per 50 milions i un cedit. Pitjor estan a València, on no han fitxat ningú després de deixar sortir vuit futbolistes vertebrals de la seva última plantilla.

Només el Sevilla s’ha reforçat segons les seves expectatives, amb 65 milions d’inversió, amb dos fitxatges l’últim dia i sense cap venda transcendental, tampoc la d’un Koundé pel qual el Manchester City va oferir més de 50 milions d’euros. La resta han sigut decepcions, com la de l’Athletic amb Llorente, o desenes de cessions per completar d’aquella manera les plantilles.  

Drama a La Lliga

La Premier ha gastat 400 milions d’euros menys que a l’última finestra estival de fitxatges, una xifra significativa però no dramàtica com els més de 1.000 milions d’euros menys que s’han invertit aquest any a La Lliga. 

Entre les llistes de les transaccions més costoses de l’estiu, les primeres deu estan copades per la lliga anglesa. Entre aquestes, els tres fitxatges del Chelsea per una mica més de 180 milions (Havertz, Werner i Chilwell), la inversió de més de 110 milions del Manchester City en dos centrals (Ake i Dias) i el gran moviment del tancament: els 50 milions que va pagar l’Arsenal per Thomas a l’Atlètic. 

Notícies relacionades

A més de la trampa de Barça i Juve per equilibrar comptes amb l’intercanvi d’Arthur i Pjanic, entre els més cars es colen el fitxatge d’Oshimen  pel Nàpols (70 milions) i el de Sané pel Bayern (45 milions).

Per sota d’una mitjana d’una mica més de 500 milions d’euros de descens en el moviment de diners amb fitxatges, més o menys compartida entre les grans lligues europees, hi ha la Ligue  1 francesa, que ja se situa com el tercer mercat europeu per davant d’Espanya.