Previstos per a l'estiu del 2021

El COI aposta per uns Jocs Olímpics de Tòquio adaptables a la situació de la pandèmia

El president de l'organisme va expressar la seva confiança que els Jocs previstos per a l'estiu del 2021 «seran un èxit»

segea52911834 a tv grab from a video released by the international olympic200325115801

segea52911834 a tv grab from a video released by the international olympic200325115801 / HANDOUT

2
Es llegeix en minuts
Efe

El president del Comitè Olímpic Internacional (COI), Thomas Bach, ha afirmat avui que encara és aviat per saber quina serà la situació de la pandèmia el 2021, per la qual cosa va apostar per preparar els Jocs de Tòquio de manera que es puguin adaptar a diferents escenaris.

Aquesta és la idea de Bach per a uns Jocs «aptes per a un món post-Covid», segons va dir aquest dijous al començament de la comissió de coordinació celebrada entre el COI i els organitzadors de Tòquio 2020 per via telemàtica.

El president del COI va destacar que en els últims mesos hi ha hagut novetats destacades que conviden a l’optimisme sobre els Jocs de Tòquio, entre els quals els passos cap al desenvolupament d’una vacuna o la «represa d’un gran nombre d’esdeveniments esportius» a tot el món.

Esdeveniments amb espectadors

Va destacar en particular els partits de les principals lligues nacionals al Japó, celebrats durant el cap de setmana passat per primera vegada amb més de 5.000 espectadors a les grades, i «esdeveniments complexos com el Tour de França i d’altres», segons va dir en la seva intervenció a l’inici de la reunió.

«Això demostra que podem desenvolupar esdeveniments esportius fins i tot sense la vacuna», va dir Bach, qui, no obstant, va admetre la impossibilitat de «saber amb detall totes les situacions a les quals ens podríem enfrontar d’aquí 10 mesos» i segons evolucionin la pandèmia i les respostes mèdiques contra aquesta.

Context d’incertesa

«El que sí que podem fer és establir principis amb els quals treballar, i això consisteix a organitzar uns Jocs adequats per al món postcoronavirus i una ‘caixa d’eines’ de mesures que podrem prendre quan arribi el moment i segons sigui l’escenari», va explicar Bach.

En l’actual context d’incertesa causat pel virus, «els Governs de molts països ni tan sols poden garantir si es podrà entrar o sortir la setmana vinent» a causa de les restriccions als viatges que s’apliquen, va destacar el president del COI.

Per això, va demanar «sacrificis» i «creativitat» a tots els actors implicats en el moviment olímpic amb vista a «prendre les decisions el moment apropiat» respecte a les condicions per als desplaçaments dels atletes i canvis en les regles i normatives que s’aplicaran en els Jocs de Tòquio.

Jocs històrics

Malgrat totes aquestes dificultats, Bach va expressar la seva confiança que els Jocs previstos per a l’estiu del 2021 a Tòquio «seran un èxit», a més d’«històrics en molts aspectes».

Notícies relacionades

La comissió de coordinació entre el COI i els amfitrions nipons es prolongarà fins aquest divendres i estarà centrada en els últims avenços en els preparatius per als Jocs i en les propostes dels organitzadors per «simplificar» l’esdeveniment després de decidir-se el seu retard un any amb motiu de la pandèmia.

El president del comitè organitzador, Yoshiro Mori, va explicar, per la seva banda, que els amfitrions centren els seus esforços en aquests moments a identificar vies per reduir el cost i la complexitat dels Jocs, així com a definir mesures de seguretat sanitària per als atletes, tasques que esperen acabar per a finals d’any.