L'entrevista

Quique Cárcel: «El meu pla A és la Primera Divisió»

El director esportiu del Girona confia en l'èxit de l'ascens gràcies a la millora de l'equip després de l'arribada de Francisco a la banqueta

segea54460021 entrevista a quique marcel  director deportivo del girona fc200812185212

segea54460021 entrevista a quique marcel director deportivo del girona fc200812185212 / DAVID RAMIREZ

5
Es llegeix en minuts
Jordi Danés

El Girona iniciarà aquest dijous a Montilivi un esprint amb tres equips més que només reparteix un gran premi i serà per al millor: l’obsequi de la Primera Divisió. La fase d’ascens, programada per al juny quan va començar la temporada 2019-20 i quan encara no havia irromput la Covid-19, es concentrarà a l’agost i el desenllaç, ja de per si imprevisible quan la normalitat presideix els ‘play-off’’, és ara tota una incògnita per l’estat de forma dels equips, pel moment del curs i per tot el surrealisme que ha presidit les últimes setmanes, amb positius al Saragossa i l’Almeria, o la carambola de l’Elx. El director esportiu del Girona, Quique Cárcel, no sap si haurà de fer una plantilla per a Primera o Segona A, amb l’inici de la Lliga a la cantonada. I si els estius ja són frenètics per a un director esportiu, aquest supera amb escreix tots els escenaris inimaginables.

-Començaran el ‘play-off’’ la setmana que, en condicions normals, hauria de començar la Lliga. El coronavirus ho ha desquadrat tot.

-Realment és un curs absolutament excepcional i molt difícil de preveure el futur, fins i tot a curt termini. Després del parèntesi de dos o tres mesos de la pandèmia tot semblava que anava bé, fins als positius del Fuenlabrada en l’última jornada. I tot s’ha anat complicant. El tercer ascens s’havia de decidir el 2 d’agost i ara serà el 23, quan la resta d’equips de Primera (19) i de Segona A (19) ens porten tres setmanes d’avanç en la planificació. Però ara cal estar enfocats en el ‘play-off’ ‘i deixar la resta de banda.

-En l’àmplia relació de damnificats, els quatre equips que juguen el ‘play-off’’ s’emporten la palma...

-Sens dubte. Podríem afegir-hi el Fuenlabrada, però sense arribar al nivell del Saragossa, Almeria, Elx i nosaltres. Som els quatre únics equips que no sabem on jugarem. I el que arribi a l’eliminatòria final i la perdi, serà el que pitjor ho tindrà. Però no és el moment de pensar en negatiu i cal creure que tot acabarà bé.

-Primer, l’Almeria. I si hi ha sort, el Saragossa o l’Elx. ¿Tem més els rivals o el fet d’haver de jugar-se tota una temporada en deu dies a 30 o 35 graus?

-És un ‘play-off’’ molt complicat per fer previsions. No sabem com arriben els altres equips. Alguns han tingut casos de Covid i no sé com s’han entrenat. Jo estic convençut que el Girona ho afrontarà bé, però fins que no rodi la pilota no veurem si aquesta última aturada ens ha passat factura. El que sí que és segur és que els quatre equips són molt bons i tots tenen opcions. No n’hi ha cap que estigui per sota dels altres, tot i que en el cas del Saragossa amb Luis Suárez (el Watford no ha renovat la cessió del golejador colombià), la sensació és que tenen un punt de desavantatge.

-El Girona, en canvi, podrà comptar amb Stuani i l’Almeria amb Darwin Núñez.

-És cert que en condicions normals i amb la Copa Amèrica, possiblement hauríem perdut Stuani, sobretot en l’eliminatòria definitiva. En el cas de Darwin em va sorprendre que li caigués només un partit de sanció, que va complir en l’última jornada de Lliga. Quan hi ha agressions, els càstigs solen ser exemplars. No m’esperava un càstig tan benèvol.

-L’Almeria i el Girona són els dos equips amb més marge salarial amb diferència i cap ha pogut pujar directament. ¿Per al perdedor, el cop serà terrible?

-El cop serà no pujar. És igual si t’eliminen ara o a la final. Tots sabem quin era l’objectiu de la temporada i l’important és que continuem encara vius. Però és clar que si no pugem, haurem de resituar les coses, però ja amb un pressupost que variarà molt, i molt a la baixa, respecte al d’aquest any.

-¿Creu que dels quatre equips que juguen el ‘play-off’’, la injecció de moral més forta la té l’Elx?

-No crec que el ‘play-off’’ es resolgui per un tema anímic, però sí que és cert que l’adrenalina que té l’Elx per classificar-se de la manera com ho va fer serà un plus en relació amb la resta d’equips. És possible que la clau siguin els petits detalls.

-El Girona tindrà el factor camp en contra en la primera eliminatòria i també en la segona si passa a la final i el seu rival és el Saragossa. ¿És un altre desavantatge?

-L’avantatge més gran que té un equip amb factor camp a favor és que amb el mateix resultat de l’anada no hi ha penals i val la condició de millor classificat. Fins i tot ha desaparegut el factor ambiental, que per a equips com el Saragossa i nosaltres ens afavoria.

-Guanyant a Alcorcón (jornada 42) quedaven tercers. ¿Creu que va ser una decisió encertada reservar jugadors?

-Al final s’ha demostrat que ser tercer no ha servit per pujar. La Lliga volia que es jugués el ‘play-off’’ i així serà. Sí que és cert que el míster es va plantejar en algun moment desfer l’onze quan va saber la suspensió del Fuenlabrada-Deportivo, però també sabíem, tot i que després va resultar ser que no, que dijous havíem de començar el ‘play-off’.

-Curiosament, el Girona va decidir unes setmanes abans destituir Pep Lluís Martí i confiar l’equip a Francisco. ¿Sorprenent, no?

-Estàvem veient que l’equip continuava sense instal·lar-se en una dinàmica molt positiva. És cert que amb Martí vam estar molts partits seguits sense perdre, però també amb molts empats. I després de la pandèmia el balanç va ser de dues derrotes, dos empats i una victòria. Martí és un tècnic molt preparat, però jo visc de sensacions i en aquell moment vaig percebre que no eren bones.

-¿Què ha canviat en el Girona amb Francisco?

-Potser ara som un equip més imprevisible i més vertical. Durant tota la temporada l’equip ha sigut bastant sòlid, però ara sembla que explotem més els recursos ofensius que tenim.

-Si els estius dels directors esportius ja són frenètics, aquest sobresurt encara més del normal. ¿Encara té a sobre de la taula el pla A i el pla b?

-Els dos existeixen. Però el pla A és la Primera Divisió. Ara està en el 25% de possibilitats, però és l’escenari on vull espavilar-me i espero que així sigui.

Notícies relacionades

-És el quart ‘play-off’’ des del 2013. En els tres anteriors va sortir creu. ¿Canviarà la sort?

-L’experiència ens pot servir, però crec que en els últims temps hem viscut partits decisius molt similars. Fins i tot l’any del descens, vam guanyar al Bernabéu, vam puntuar al Camp Nou i vam arribar a quarts de Copa després d’eliminar l’Atlètic. Espero el millor de tots els jugadors.