ASSEMBLEA DECISIVA A MÒNACO

Rússia espera amb els dits creuats la sentència de World Athletics

La decisió del màxim organisme de l'atletisme resoldrà la presència d'atletes russos neutrals als Jocs de Tòquio

lmendiola39525962 on this friday  july 28  2017 photo russian high jumper mari200728164331

lmendiola39525962 on this friday july 28 2017 photo russian high jumper mari200728164331 / IVAN SEKRETAREV

2
Es llegeix en minuts

Rússia espera amb els dits creuats la decisió del Consell Directiu de World Athletics, que podria deixar fora dels Jocs d’Olímpics de Tòquio els atletes russos fins i tot en qualitat de neutrals, i que serà adoptada en la reunió que l’organisme celebrarà a partir d’aquest dimecres a Mònaco.

L’atletisme rus, inhabilitat des de 2015 per dopatge, podria ser expulsat de manera definitiva de World Athletics, nova denominació de l’antiga IAAF, a causa que no va pagar la multa de 5 milions de dòlars, per a la qual cosa tenia termini fins al passat 1 de juliol.

Anteriorment, el març passat, World Athletics va limitar a deu els atletes neutrals que Rússia podria enviar a Jocs Olímpics, Mundials i Europeus i va posar com a condició el pagament d’aquesta d’aquesta multa per la Federació Russa d’Atletisme (FRA).

Iurtxenko, fora

«La federació russa no disposa de mitjans econòmics per al pagament de les multes imposades per World Athletics», va dir Ievgueni Iurtxenko, president de la FRA, que va dimitir del seu càrrec dues setmanes després del venciment del termini.

Segons Iurtxenko, la federació va fer «tot el possible» per trobar els diners, però va ser «impossible», entre altres coses, per la crisi econòmica provocada per la pandèmia del coronavirus.

El ministre d’Esports de Rússia, Oleg Matitsin, va escriure als presidents de World Athletics, Sebastian Coe, i del Comitè Olímpic Internacional (COI), Thomas Bach, per demanar que no siguin els esportistes russos els que paguin pels pecats dels antics dirigents de la FRA.

«Voldria creure que evitarem l’exclusió total, però pràcticament no hi ha possibilitats. Si n’hi hagués, els mitjans informatius haurien filtrat alguna cosa», va dir a l’agència oficial russa TASS Irina Privàlova, campiona de 400 m amb obstacles als Jocs Olímpics de Londres.

La crítica de Lasitskene

La triple campiona del món de salt d’alçada, Maria Lasitskene, va responsabilitzar de la situació al ja expresident de la FRA. «Independentment de com es desenvolupi la situació a partir d’ara, està clar que Iurtxenko no va complir les seves obligacions davant els esportistes. I en realitat, en els últims mesos va demostrar ser un dirigent dèbil», va dir.

Notícies relacionades

Lasitskene, la crítica més gran amb la gestió de la FRA des de fa anys, va lamentar que Iurtxenko s’alegrés el març de la concessió de l’estatus neutral a deu atletes russos i tres setmanes abans del termini de pagament de la multa arribés a la conclusió que la decisió de World Athletics era «il·legal».

L’Agència Mundial Antidopatge (AMA) ha castigat Rússia amb quatre anys d’aïllament internacional, per la qual cosa els esportistes russos només podran competir com a neutrals en els Jocs de Tòquio 2021 i els d’Hivern de Pequín 2022, perspectives que per als atletes russos depenen ara de la decisió de World Athletics.