embolic ciclista

La misteriosa 'compra' del Mitchelton per la Manuela Fundació

El conjunt australià trenca l'acord davant de la falta de claredat de l'entitat benèfica andalusa que en realitat és un club esportiu

zentauroepp53799218 deportes manuela200618141451

zentauroepp53799218 deportes manuela200618141451

4
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Un misteri tremend ha envoltat la suposada compra del conjunt ciclista australià Mitchelton Scott, quart equip del món en la classificació de l’UCI (Unió Ciclista Internacional), per part d’una fundació andalusa, que es denomina Manuela, i que, segons, ha pogut comprovar aquest diari, es tracta d’un club esportiu, amb seu a la localitat granadina de Cájar, en comptes d’una entitat sense ànim de lucre. L’adquisició, suposadament, es va realitzar el 5 de juny, es va anunciar públicament el dia 12, amb el consentiment de la propietat australiana, i es va trencar formalment aquest dijous davant de la falta de claredat dels presumptes compradors.

En qualsevol cas, l’equip Mitchelton, liderat pels germans bessons Simon (guanyador de la Vuelta 2018) i Adam Yates, i on corren també com figures el colombià Esteban Chaves i el navarrès Mikel Nieve, es troba en una situació delicadíssima. «Des que va esclatar la pandèmia només cobrem el 30% del sou. I així serà fins a final d’any. Ni corredors, ni tècnics, ni auxiliars, hem sabut res de la Manuela Fundació», explica a aquest diari un membre de l’encara conjunt australià i que va estar a punt de convertir-se en el segon equip espanyol en categoria World Tour amb el Movistar, la denominada ‘Champions’ del ciclisme, si s’hagués formalitzat l’operació, i si, sobretot, s’hagués dipositat un aval de tres milions d’euros a Lausana, la seu de l’UCI.

Tenen equip sub-23

La Manuela Fundació, en aquests moments, té un equip aficionat que corre en categoria sub-23 i que està dirigit per l’antic professional Manolo Calvante, que va ser gregari de Carlos Sastre, i que, al marge del ciclisme, té un taxi a Granada. L’artífex de l’operació, i qui s’hauria d’haver integrat al nou bloc amb un alt càrrec de responsabilitat, era l’excorredor italià Stefano Garzelli, vencedor del Giro del 2000, i que està establert a Espanya des de fa anys. Garzelli també hauria incorporat a l’estructura José Manuel Moreno, ‘el Ratón’, campió olímpic de pista en els Jocs de Barcelona de 1992. Amb ells estaven també dos antics corredors aficionats, Emilio Rodríguez, com a director d’esports de la fundació i que consta com fundador realment del club esportiu que porta el mateix nom, i José Pérez, com a mànager general.

El mecenes del projecte era un empresari granadí de la construcció que es diu Francis Huertas. Ell i la seva dona van crear la Manuela Fundació, en record de la seva filla que va morir poc després de néixer. En la pàgina web de l’entitat o club esportiu només s’avisa això: «El 4 d’octubre despleguem ales». «No sabíem qui era en els ambients ciclistes fins que va muntar l’equip aficionat i des d’aleshores acompanya els corredors en diverses carreres per Andalusia», explica des de Granada un exdirigent ciclista.

El britànic Simon Yates amb el jersei de líder, a la Vuelta 2018, que va guanyar / miguel riopa (AFP)

A Huertas, no obstant, se’l coneix a la ciutat andalusa per haver sigut patrocinador del Granada, l’equip de futbol, a través de la seva empresa de construcció, Hufrago, tot i que al final hi va haver problemes de liquiditat. El 2017 també va provar d’adquirir el Jaén.

A buscar 10 milions

Les fonts consultades a Granada desconeixen d’on volia treure un club esportiu o entitat sense ànim de lucre els més de 10 milions d’euros que precisa un equip ‘top’ com és el Mitchelton. «A nosaltres ens van dir que anaven a traslladar el magatzem on es guarden vehicles i material de Milà a Granada; però no en sabem res més», admet un membre de l’equip. «Els donem les gràcies i li desitgem sort al senyor Huertas en el futur. L’operació s’ha cancel·lat», va afirmar aquest dijous l’actual amo de l’equip, Gerry Ryan. Dimecres, la propietat australiana, ja va avisar que alguna cosa no anava bé i que l’acord no estava tancat. «M’he quedat gelat al llegir aquestes declaracions, ja que des del 5 de juny jo soc qui mana en aquest equip», va dir llavors a Efe Emiliano Rodríguez.

El cert és que els membres del Mitchelton consultats reconeixen que no només ningú hi havia contactat, sinó que el suposat ‘staff’ espanyol tampoc responia ni a les trucades ni als missatges de WhatsApp. Així mateix, a la seu de la Federació Espanyola de Ciclisme no es tenia constància de l’operació, tot i que aquest tampoc era un punt vital en la compravenda de l’equip.

El silenci

Notícies relacionades

Ningú de Manuela Fundació havia respost a les trucades dels mitjans, a excepció d’alguna declaració a l’agència Efe o diaris esportius, i tot va derivar en un preocupant misteri. ¿D’on procedien els diners? ¿Com es pagarien nòmines i fitxes tan elevades com la dels germans Yates? Si no es dipositaven tres milions d’euros a Lausana, l’UCI no autoritzaria el canvi d’empresa.

El poc que havia transcendit era que la propietat granadina volia que el conjunt australià corregués amb el ‘mallot’ del Manuela totes les carreres professionals de màxim nivell, a partir d’agost, inclosos Tour, Giro i Vuelta. Ningú del Manuela tenia experiència en el camp del ciclisme professional a excepció de Garzelli i només van afirmar al fer públic l’anunci de la compra que a través de la fundació i el ciclisme buscaven fer «un món més solidari». La Manuela Fundació, no obstant, no figura en cap relació com a entitat sense ànim de lucre ni a Andalusia ni a Espanya per la qual cosa la preocupació era enorme entre els ciclistes i auxiliars de l’equip australià.