LES NOVES DATES DE LES COMPETICIONS

La Champions es decidirà a Lisboa del 12 al 23 d'agost

El Barça encara no sap amb seguretat si podrà disputar al Camp Nou la tornada dels vuitens davant del Nàpols

rpaniagua53770703 lisbon  portugal     file    the uefa champions league troph200616230723

rpaniagua53770703 lisbon portugal file the uefa champions league troph200616230723 / HUGO DELGADO

4
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

Han passat més de tres mesos des que va sonar per última vegada la música de la Champions. En aquell ja llunyà 11 de març l’Atlètic va aconseguir una miraculosa classificació per als quarts i va tombar el campió, un Liverpool que no podrà defensar la seva corona en la nova versió del torneig, una revolucionària final a vuit que se celebrarà a Lisboa del 12 al 23 d’agost.

La Champions de la Covid-19 ja està planificada. Amb el bloc de Simeone hi ha classificats per a quarts el PSG de Neymar, l’Atalanta i el Leipzig. Falta concretar les quatre places restants d’un cartell apassionant en el qual no faltarà el Barça sempre que elimini el Nàpols en el duel de tornada de vuitens previst per al 7 o 8 d’agost. En principi serà al Camp Nou a porta tancada, però encara no és oficial. Es podria jugar també a Portugal.

Duels pendents

La UEFA va revelar finalment com es resoldrà la principal competició europea. La pandèmia del coronavirus va frenar tota l’activitat esportiva i ara toca recuperar el terreny perdut en un estiu volcànic en què es decidiran primer diverses lligues i després els tornejos europeus. La Serie A, l’última que conclourà, marcava la frontera per donar pas a la Champions. Itàlia es tancarà el 2 d’agost i s’obrirà la via europea.

En primer lloc, es decidiran les quatre eliminatòries pendents de vuitens. El Manchester City (1-2 a l’anada al Bernabéu), Barça (1-1 a Nàpols), Juventus (va perdre 1-0 a Lió) i Bayern (va atropellar el Chelsea a Londres per 0-3) volen jugar la tornada als seus estadis tot i que sigui sense públic. Així serà si no ocorre cap contingència sanitària. Si la UEFA detecta algun problema traslladaria els partits a Porto, Guimaraes o Lisboa.  «El més important és la salut i la seguretat», va puntualitzar Aleksander Ceferin, president de la UEFA. El 10 de juliol s’anunciarà el quadro final.

¿Hi haurà públic?

La presència de seguidors a les grades lisboetes del José Alvalade i l’Estadi Da Luz sembla poc probable, però no està descartada. «Encara no sabem si es podrà jugar amb públic només local, amb aficionats que viatgin d’altres ciutats o a porta tancada. Ara mateix diria que es jugarà sense públic, però les coses estan canviant molt ràpid. Prendrem una decisió al juliol», va dir Ceferin.

Ceferin, en la seva roda de premsa d’aquest dimecres / AFP

El dirigent eslovè va destacar l’excepcionalitat d’un format que concentrarà les emocions en pocs dies. No obstant, va descartar que pugui tenir més vigència que la d’aquest curs. «Serà espectacular, però ens hem vist forçats per la Covid-19», va remarcar. En tots els xocs es podran fer cinc canvis.

El record del 2014

La ‘final a vuit’ de Lisboa, sempre a partit únic, començarà amb els quarts el 12, 13, 14 i 15 d’agost. Les semifinals estan previstes per al dimarts 18 i el dimecres 19 i la gran final tindria lloc el diumenge 23 a l’estadi Da Luz, on el Madrid va conquistar la Champions davant de l’Atlètic el 2014. La capital portuguesa substitueix Istanbul, la seu inicialment prevista per acollir la final que s’havia de disputar el 30 de maig.

«Estem en contacte amb les autoritats i esperem que tot vagi bé. No hi ha un pla b, anem dia a dia», va afegir Ceferin, que també va donar detalls del futur. La fase de grups de la pròxima edició se sortejarà a Atenes l’1 d’octubre i començarà el 20 d’aquell mes. L’Eurocopa del 2021 se celebrarà de l’11 de juny a l’11 de juliol a les 12 seus previstes, entre les quals, Bilbao. Luis Enrique, mentrestant, tornarà a la banqueta de la selecció espanyola el 3 de setembre en el partit davant d’Alemanya de la Lliga de Nacions.

L’Europa League, a Alemanya

També hi ha canvi d’escenari a l’Europa League, que s’havia de decidir a la final de Gdansk. Polònia deixa pas a Alemanya, on es resoldran les eliminatòries pendents de vuitens, començant pels duels del Sevilla i el Getafe, que ni tan sols van poder disputar l’anada davant de la Roma i l’Inter, respectivament. Els dos equips espanyols es jugaran el pas a quarts en territori germànic a partit únic.

Colònia acollirà la final de la segona competició continental el 21 d’agost, però també hi haurà partits a Duisburg, Düsseldorf i Gelsenkirchen. Els campions de la Champions i l’Europa League se citaran a la Supercopa d’Europa el 24 de setembre a Budapest. 

La femenina, al País Basc

Notícies relacionades

En la Champions femenina, el nou campió es decidirà a Espanya. Bilbao i Sant Sebastià acolliran el desenllaç del 21 al 30 d’agost, amb la final a Anoeta. El Barça, actual subcampió, i l’Atlètic s’enfrontaran als quarts d’un torneig que tenia inicialment previst la final el 24 de maig a Viena.

 Lió-Bayern, Glasgow-Wolfsburg i Arsenal-Paris SG són les altres eliminatòries de quarts. Les blaugrana van completar un gran campionat en la passada edició, en la qual només el poderós Lió va poder amb elles en la cita decisiva de Budapest. La final del 2021 serà el 16 de maig a Goteborg.

Temes:

Champions