l'hostaleria i el retorn del futbol

Un menú amb 232 partits en un mes

Els bars tindran les portes obertes encara que tampoc tiren flors pels partits televisats a causa de les limitacions d'aforament

Només el Barça, abans del coronavirus, els permetia fer una bona caixa en una temporada en què sobresurten únicament les cites del clàssic i la Champions

segea53694385 terrazas de bar durante el primer d a de inicio de la fase 3200610152729

segea53694385 terrazas de bar durante el primer d a de inicio de la fase 3200610152729 / Maria Jose Lopez

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

«Posa-hi el Madrid, que va perdent». És l’únic reclam que sent el Paco dels clients habituals quan hi ha partit televisat, pràcticament cada dia, i no és el Barça el protagonista del duel en qüestió. Torna la Lliga i torna el futbol a l’hostaleria, un dels sectors més danyat pel confinament del coronavirus. De partits n’hi haurà de sobres, ja que LaLigaTV Bar, la titular dels drets per als establiments públics, televisarà 232 xocs de Primera i Segona fins a mitjans de juliol. I només s’oferiran de forma gratuïta a les residències de gent gran, tan injustament castigades per la pandèmia.

Paco Fernández és un dels amos del bar Xapako, del carrer de Consell de Cent, 411. No espera el retorn televisat gaire animat. «De fet –explica– només omplim amb el clàssic. A l’Eixample de Barcelona la gent sol tenir contractat el futbol a les seves cases i només s’anima a veure els partits en grup en comptades ocasions de la Lliga i en les eliminatòries de la Champions que juga el Barça. El Madrid només me’l demanen els clients si va perdent».

Un establiment com el Xapako, un dels típics bars de la Dreta del Eixample de Barcelona, paga uns 280 euros al mes per tenir dret a oferir partits a la clientela. Aquestes últimes setmanes les plataformes s’han bolcat a trucar-los per animar-los a recontractar el futbol, i amb descomptes. «A nosaltres, quan es va cancel·lar el futbol per la pandèmia, ens van deixar la quota al mínim. Abans, els partits del Barça eren un al·licient. Ara hem de limitar l’aforament tant a la terrassa com a l’interior», expliquen els germans Fernando Paqui Leyton, propietaris de l’Snack 55, al mateix número del passeig de Sant Joan de Barcelona.

Menys bars amb futbol

Tot i que pugui semblar el contrari, no són tants els bars, almenys al centre de Barcelona, que tenen contractat el futbol. Molts es dediquen en exclusiva a la gastronomia i els que han sigut adquirits per ciutadans d’origen asiàtic no semblen estar molt seduïts per la màgia de la pilota. «Els partits funcionen millor en altres barris o en ciutats del cinturó, com Santa Coloma», afegeix Paco Fernández.

Una excepció, per exemple, és el bar Arc del Triomf, al número 16 del passeig de Sant Joan. És un feu periquito i només s’omple quan juga l’Espanyol, com passarà, amb les limitacions d’aforament previstes en la fase 2, aquest dissabte en el duel davant l’Alabès. «Només puc tenir un 40% de l’aforament, però com que la gent es presenta sense avisar no sé si hi haurà més o menys interès que abans», explica l’amo a seques.

«Jo estic animat»

Notícies relacionades

«Doncs jo estic animat. Tenim per costum no fer reserves en els partits. Però ja ens han trucat per telèfon o ens han preguntat personalment si dissabte tindríem el Mallorca-Barça», avança Fernando Leyton, del 55 de Sant Joan. Només podrà acollir un 50% de persones a la terrassa i un 40% de l’aforament habitual a l’interior. «No ens podem queixar, des que vam reobrir això està animat, però amb tantes setmanes d’inactivitat per la pandèmia aquest any no podrem fer vacances a l’agost», lamenta el Fernando.

«Jo només podré col·locar 16 persones a l’interior del bar. S’ha de complir la normativa. El client que vulgui veure el partit haurà d’entrar amb mascareta, rentar-se les mans amb el gel i complir la distància exigida. Nosaltres mantenim les taules separades dos metres. No volem ensurts», adverteix el Paco, del Xapako. No hi haurà abraçades si marca Messi ni tampoc brindis a la barra. «Ni vacances d’estiu. Hem de recuperar-nos», lamenta el Paco abans d’acomiadar-se.