el futbol i la desescalada

El CSD decidirà si s'obren els estadis al públic

El Govern dicta un reial decret i s'oposa que es jugui en uns llocs amb espectadors i en d'altres a porta tancada

florentino-zidane

florentino-zidane

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea

La presència de públic als estadis de futbol en el tram final de la Lliga, mai abans del mes de juliol, està en mans d’Irene Lozano, presidenta del Consell Superior d’Esports (CSD). Ella serà la persona que prendrà l’«última decisió» sobre si s’obren les portes dels camps de futbol de Primera i Segona Divisió en la fase final de desescalada en la lluita contra la pandèmia del coronavirus. Així ho ha anunciat aquest dimarts el Govern després de la reunió del Consell de Ministres. Però una cosa és clara: hi haurà ‘cafè’ per a tothom o per a ningú ja que no es contempla en cap cas obrir uns estadis i d’altres no, tal com pretén Javier Tebas, president de LaLiga.

D’aquesta manera, l’Executiu de Pedro Sánchez ha aprovat un Reial Decret en què s’estableixen les mesures corresponents a la «prevenció» de les lligues professionals tant de futbol com de bàsquet.  I en aquest ha quedat establert que serà el CSD el que digui si hi pot haver o no públic, una vegada s’hagin efectuat les corresponents consultes amb les patronals del futbol (LaLiga) i el bàsquet (Lliga ACB), les comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat.

Resposta ministerial

Precisament el responsable de la cartera sanitària, Salvador Illa, ha sigut la persona que ha anunciat el Reial Decret. «Segons el meu parer que sigui el CSD el responsable de prendre aquesta decisió garanteix l’equitat de les competicions esportives», ha indicat el ministre Illa.  El Govern, d’aquesta manera, ha sortit al pas de les declaracions efectuades per Javier Tebas diumenge passat, qui es va declarar favorable a la presència dels aficionats als estadis de futbol «on es pugui» en funció de l’evolució del processos de desescalada.

«S’ha de jugar en les mateixes condicions. Serà el CSD el que prendrà la decisió»

Salvador Illa

Ministre de Sanitat

«S’ha de jugar en les mateixes condicions. Serà el CSD el que prendrà una decisió sobre això segons com vagi evolucionant la pandèmia», va afegir Illa. En aquest aspecte, el president Sánchez ja va advertir el diumenge que no es podia jugar amb públic en unes ciutats i en d’altres no, com pretén Tebas i sí buscar, en canvi, una mesura igualitària per a tots els clubs al marge de la localitat on tinguin l’estadi. Aquesta idea de Sánchez també va ser defensada per José Manuel Rodríguez Uribes, ministre de Cultura i Esport, qui va dir dilluns a la nit a Onda Cero que no compartia «la reflexió de Tebas de jugar on les grades es puguin obrir al públic perquè es trenca l’esquema d’igualtat». 

En qualsevol cas, l’obertura de les grades no arribarà fins al juliol i afectaria les sis últimes jornades d’aquest final de Lliga exprés. En el cas del Barça, si es produís l’obertura de portes, hi podria haver públic en els partits que el conjunt blaugrana disputarà davant de l’Atlètic (1 de juliol), Espanyol (8 de juliol) i Osasuna (15 de juliol). L’aforament permès seria d’unes 30.000 persones, un terç de la capacitat que té l’estadi blaugrana.

«No té sentit que un dia juguis un partit amb públic i després, a casa, amb el camp buit»

Quique Setién

Tècnic del Barça

Notícies relacionades

Quique Setién tampoc es va mostrar aquest dimarts favorable a l’obertura de camps segons la situació geogràfica d'aquests. «No té sentit que un dia juguis un partit amb públic i que al següent, a casa, ho facis en un camp buit. T'estàs jugant el mateix en els dos camps», va advertir el tècnic blaugrana a Catalunya Ràdio.

En cas d’obrir-se els camps al públic, un dels principals afectats seria el Reial Madrid i, de retruc, els seus rivals. L’estadi Santiago Bernabéu aquesta vegada està en obres i no pot acollir partits per la qual cosa el conjunt de Zinedine Zidane, amb la idea inicial de disputar a porta tancada el tram exprés final de la Lliga, va decidir jugar les trobades a l’estadi Alfredo di Stéfano de Valdebebas, que té una capacitat de 6.000 espectadors, per la qual cosa només 1.800 seguidors blancs podrien animar el seu equip. I, igualment, no seria el mateix la pressió cap als seus rivals d’enfrontar-se al Madrid amb un terç d’aficionats en el Di Stéfano que davant de 20.000 persones en el Bernabéu, amb la qual cosa, de fet, la competició es veuria afectada.