LA TORNADA AL FUTBOL

L'ànsia dels cracs

Messi, Cristiano, Neymar i Mbappé esgoten la preparació per a l'esperada tornada, amb la Champions com a gran objectiu

zentauroepp53458301 entrenamiento del barcelona en la ciudad deportiva messi200521181641

zentauroepp53458301 entrenamiento del barcelona en la ciudad deportiva messi200521181641 / A MIGUEL RUIZ

5
Es llegeix en minuts

Ja han passat més de dos mesos des que van jugar per última vegada. La parada en sec no va ser per una lesió, un concepte que, per força els pengen, entra en els paràmetres psicològics dels futbolistes professionals: és una cosa que pot passar, inconvenients de l’ofici. L’anomalia del coronavirus i l’obligatori confinament mundial, però, han creat un marc mental únic. El futbol, i l’esport en general, no havia tingut mai en la història tant temps totes les seves estrelles absents alhora, i ara que ja ensumen la tornada estan ansioses. Messi, Cristiano Ronaldo, Neymar i Mbappé, per esmentar el que potser és el més gran pòquer d’asos, han viscut l’aturada cada un a la seva manera, i poc a poc tornen a l’activitat.

Leo Messi

Leo Messi ha viscut el confinament a la seva finca de Castelldefels, amb la seva dona, Antonella, i els tres fills, Thiago, Mateo i Ciro. L’exercici físic ha sigut part del pa de cada dia, amb treball al gimnàs (a les xarxes socials se l’ha pogut veure amb algun dels seus petits mentre exercitava els músculs) i amb pilota al jardí. Ha seguit el programa prescrit pel club per a ell i els seus companys fins a la reaparició a Sant Joan Despí, cosa que va passar el 6 de maig. Es van fer els tests de la Covid-19 i l’endemà van començar els entrenaments ja amb botes i sobre l’herba, tocant la pilota i atenent els protocols de distanciament. Ara ja han tornat les pràctiques per grups i els enyorats rondos, pràctica en què Messi molt rares vegades està al mig.

Leo, Mateo i Antonella, somrients a casa. / INSTAGRAM

En aquests llargs dies sense els seus gols, de Messi hem vist que no deixar guanyar ni els seus fills quan juguen en família a cartes, a l’Uno, i hem sabut no sense sorpresa que al seu dia no va estar tan lluny d’anar cedit al Getafe: quan tenia 18 anys, el president Ángel Torres tenia emparaulada una cessió amb Joan Laporta, però al final Frank Rijkaard no el va deixar anar. Ara té a la mà l’onzena Lliga de la seva carrera i l’obsessió d’una nova Champions, que per a ell seria la cinquena... i una altra Pilota d’Or gairebé assegurada. 

Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo va tornar a Torí després de 72 dies absent. El portuguès es va aïllar literalment a les seves possessions de Funchal, a la seva Madeira natal. Amb la seva dona, Georgina, els quatre fills i la seva mare. Als seus 35 anys, també ha mantingut a ratlla el greix corporal en un gimnàs més que complet i ha aprofitat per conèixer racons de la seva illa, cosa que ha quedat profusament documentada a les xarxes socials. Ha canviat de pentinat (unes trenes d’arrel que li va fer la seva dona) i ha deixat algun pensament per escrit a Instagram: «Quan ens tornem pacients i consistents trobem la manera de superar les dificultats».

Cristiano Ronaldo saluda des del seu cotxe, dilluns al reincorporar-se a l’entrenament de la Juventus. / REUTERS

El 4 de maig va aterrar a Torí amb el seu avió privat i dilluns se’l va veure per primera vegada a la ciutat esportiva de la Juventus, a Continassa. A l’espera de la represa de la Lliga (el seu equip és líder, només un punt per sobre de la Lazio), potser el 13 de juny, i amb l’obligació de remuntar un 1-0 a la Champions contra el Lió per passar a quarts.

Neymar

Neymar és qui ha manifestat amb totes les lletres el sentiment general dels futbolistes: «Estic ansiós per jugar». No sembla probable en el seu cas que la claustrofòbia sigui un problema. En contra de les recomanacions del Govern francès, va abandonar París a principis de març i es va instal·lar en un latifundi (dir-ne mansió seria desmerèixer-lo) a Mangaratiba, a 85 quilòmetres de Rio de Janeiro: piscines, pistes de tennis (tot en plural), heliport, embarcador propi... El fenomen brasiler, de 28 anys, ha tingut el preparador físic personal Ricardo Rosa marcant-li la pauta com fa des de una dècada: gimnàs i futvòlei, una debilitat molt brasilera, amb l’amic Lucas Lima, del Palmeiras, com a company de fatigues.

Neymar fa un petó a la seva mare, durant la seva estada d’aquests mesos al Brasil. / INSTAGRAM

Amb la Lliga francesa ja adjudicada després de la cancel·lació, i superada la barrera dels vuitens (el PSG va eliminar el Dortmund), la Champions és la raó de ser de l’ambiciós club. Mentrestant, Neymar s’ha entretingut escoltant el sempitern anar i venir de rumors sobre el seu futur i exhibint una profusa activitat publicitària a les xarxes. L’última: la portada de la versió russa de la revista ‘GQ’ amb Natalia Barulich, ex del cantant Maluma. El reportatge es va fer abans de tot aquest merder i no guarden la distància social, precisament. I és clar, rumors, sempre rumors.

Kylian Mbappé

Kylian Mbappé està reclòs amb la seva família (pares i germà) en una casa al sud de França. L’astre major del futur ha sigut bastant discret. Poques aparicions a les xarxes socials (amb prou feines un vídeo tirant a una cistella boles de paper a la cuina), una mesurada celebració del títol de Lliga, el quart consecutiu del PSG, i un trofeu personal més en la seva jove carrera (té 21 anys): màxim golejador del campionat, amb 18 gols (els mateixos que Ben Yedder, però amb menys partits jugats). Mentrestant, molt soroll al seu voltant sobre el seu futur, que els iniciats insisteixen a situar al Bernabéu.

Kylian Mbappé, amb el seu germà, confinats. / INSTAGRAM

Notícies relacionades

Aparentment, Zinedine Zidane fa mesos que fa tasca diplomàtica, murmurant a l’orella de l’adorat Kylian cants suaus i magnètics. Mbappé té contracte amb el PSG fins al juny del 2022. El club ja li ha proposat renovar, ell de moment es mostra reticent a fer-ho. Es diu que d’aquí un any es forçaria el traspàs, perquè el PSG rasqués uns milions als quals, 12 mesos després, no podria aspirar amb el futbolista ja lliure. «Tothom parla, però ningú sap», va tuitejar ell el 29 d’abril.

Quan la pilota no roda, els enigmes volen.