LA DIFÍCIL SITUACIÓ DEL FUTBOL MODEST

Els play-offs exprés (gairebé) impossibles de Segona B i Tercera Divisió

Molts pensen que, per motius electorals, Rubiales va idear unes eliminatòries d'ascens per acontentar tothom, que Sanitat podria considerar inviables

Ja s'han sentit veus insinuant, des d'Eivissa i Badajoz, que els líders de cada grup podrien inventar-se falsos coronavirus per ascendir sense jugar

rozas53397028 sabadell vs badalona   foto  javi ferrandiz200518192441

rozas53397028 sabadell vs badalona foto javi ferrandiz200518192441 / JAVI FERRANDIZ

9
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

Mentre Javier Tebas, president de LaLiga, segueix endavant amb la tornada del futbol, saltant-se, fins i tot, algunes de les recomanacions del Consell Superior d’Esports (CSD), com que els tests de coronavirus s’havien de realitzar als futbolistes sota prescripció mèdica, Luis Rubialespresident de la Reial Federació Espanyola de Futbol, va paralitzar i va sembrar la incertesa al decidir que els campionats de Segona B i Tercera es donaven per conclosos i va posar en marxa uns play-offs exprés, que estan provocant enorme incertesa i tota mena de comentaris i, fins i tot, l’enfrontament entre clubs, aficions, presidents, entrenadors i jugadors, que no deixen de creuar-se acusacions davant de la sospita que si, finalment, no es poden jugar aquestes eliminatòries, els líders de cada grup ascendiran automàticament de categoria, cosa que no recull cap document però que, més d’un president, com Miquel Bestard, de la Federació Balear de Futbol, ja ha promès a més d’un equip, concretament a l’Atlètic Balears.

Estadis municipals tancats

És evident que la situació és diferent quan es parla de Segona B, equips autènticament professionals, es vulgui o no reconèixer, i la Tercera Divisió. Però les dificultats són enormes per a tots ells, no només del tipus econòmic a l’hora d’afrontar un final de temporada que encara no té data ni escenari i, ja no diguem, la realització dels tests per poder competir en igualtat de condicions que ho estan fent la Primera i Segona Divisió, els futbolistes, tècnics i altres auxiliars de la qual passen contínuament anàlisis, pagades per LaLiga. A tot això s’ha d’afegir que la gran majoria de clubs implicats en aquests play-offs exprés, tant en una categoria com en l’altra, no tenen ni estadi, ni sovint, instal·lacions pròpies, que, al ser municipals, estan a compte que els ajuntaments de les seves ciutats, cada un en una fase de desescalada diferent, puguin o, no obrir aquests recintes i córrer, potser, amb les despeses que això suposa.

«Tots els equips de Segona B tenim mitjans per afrontar aquests play-offs, entre altres coses perquè la recompensa és preciosa i molt valuosa».

Bruno Batlle

Director General del Centre d’Esports Sabadell (Segona B)

Tot va començar amb les sospites mostrades per Pablo Alfaro, entrenador del milionari Eivissa d’Amadeo Salvo  (segon del Grup I de Segona B), i secundades per Joaquín Parra, president del Badajoz (tercer del Grup IV), que van coincidir a denunciar que els líders de cada grup (Atlètic Balears, Logronyo, Castelló i Cartagena) podien simular o provocar falsos positius de coronavirus perquè se suspengués la competició i així ascendir directament. «Hi ha clubs», va dir Alfaro a la cadena SER, «als quals els interessa no jugar el play-off, per això pensa que hi poden haver contagis sospitosos». «És una realitat que temem, sí», va afegir Parra, «ja que sabent que és la porta per ascendir, ens temem que passin coses rares». El que va començar així ha acabat, de moment, amb un recurs d’alçada presentat pel San Fernando, sisè del Grup IV, davant del CSD perquè anul·li aquests play-offs «ja que, si existeixen les condicions de jugar, tot i que sigui unes eliminatòries finals, ¿per què no es pot reprendre la Lliga i jugar tots els partits que falten?».

El somni d’Axel Torres

El conegut periodista, comentarista televisiu i expert futbolístic Axel Torres, que fa un temps que està ajudant el Sabadell a aconseguir el seu somni d’ascendir a la categoria de plata del futbol espanyol, comparteix per complet la sensació que té Bruno Batlle, director general del club arlequinat, que «Rubiales, en un moment en què s’està jugant ser reelegit o no en les futures eleccions, no s’ha atrevit a donar per acabades les nostres lligues i s’ha inventat aquests play-offs exprés, conscient que, potser donada la delicada situació del país, Sanitat es vegi obligada a dir que no es pot jugar. I, si és així, Rubiales ho haurà intentat i no quedarà com el dolent de la pel·lícula. La veritat és que seria un somni aconseguir l’ascens després de la formidable temporada que hem fet».

«Els meus jugadors són tan professionals com Messi, ho diu el seu contracte, paguen els seus impostos i mereixen el mateix protocol i protecció que els de Primera»

Andrés Manzano

Director esportiu del Cornellà (Segona B)

«Una cosa està clara», assenyala Batlle, «els 16 equips de Segona B implicats en aquest play-off tenim forces i mitjans per afrontar la situació i fer front a les despeses que se’ns presentin, ja que la recompensa, el premi, és tan gran, tan preciosa, tan valuosa que val la pena intentar-ho». A Batlle no li estranya que els líders de cada grup o els seus entorns facin soroll fent veure que els play-offs són impossibles i, fins i tot, posant en marxa les seves penyes, que acaben de firmar una carta suggerint que «no es poden jugar en igualtat de condicions».

Una acció en una trobada entre el Cornellà i l’Atlètic Balears. / EL PERIÓDICO DE CATALUNYA

«Vegem, si el 13 de maig es van obrir els bars, com és possible dir que en un parell de mesos no podrem jugar a futbol», comenta Batlle, que afegeix, fins i tot que el play-off podria jugar-se en un lloc tan ideal com el Pinatar de Múrcia, amb un munt de camps de futbol i hotels al seu voltant, centre que els equips europeus utilitzen a l’hivern quan s’aturen els seus campionats. «És veritat que serà difícil que existeixi una igualtat de condicions ¡home, els joves dels filials de Barça, Athletic i Valladolid, per exemple, ja fa dies que s’entrenen amb els grans! però intentar s¡ha d’intentar, ¡esclar que sí!, és el somni de jugadors, tècnics, aficions i directives».

«Anem a remolc dels professionals, malgrat que és el mateix futbol i, a sobre, ens hem quedat sense ingressos»

Víctor Martínez

President de l’Europa (Tercera Divisió)

Andrés Manzano, director general i director esportiu del Cornellà, al marge d’expert en dret esportiu, la sinceritat personificada, reconeix que si ell fos un dels líders de Segona B potser es faria el romancer i no voldria jugar aquests play-offs exprés. «És evident que tenim molts problemes, esclar que sí, és més, jo encara no ho tinc gaire clar que em surti a compte jugar-los, però tinc la sensació que es jugaran. Això sí, l’ideal seria que fos en les mateixes condicions que s’estan utilitzant en la tornada del futbol professional de Primera i Segona Divisió. ¿Per què?, doncs senzillament perquè la Segona B també és professional, vulguin o no reconèixer-ho. Molt professional. En el contracte dels meus futbolistes hi diu ‘jugador de futbol’, paguen els seus impostos i, per tant, haurien de tornar als seus llocs de treball en les mateixes condicions que ho fan Messi i companyia. I això és el que no succeirà. I és molt injust».

Dolen les sospites

Manzano creu que no s’ha de tenir pressa ni angoixar-se al dubtar de si es poden jugar o no aquests play-offs. «És evident que tenir, en aquests moments, un camp municipal tancat dificulta la tornada, però pots llogar una altra instal·lació. I a més la Primera diu que torna el 12 de juny i han començat a entrenar-se un mes abans, així que nosaltres amb començar a entrenar-nos a mitjans de juny en tindríem prou».

«Jo no puc dir-li al meu ‘campero’, agafa un cub de lleixiu i desinfecta cada dia l’estadi. O m’ajuda l’Ajuntament o no podré jugar».

Mario Iniesta

Vicepresident del Sant Andreu (Tercera Divisió)

A Manzano li dol en l’ànima que s’hagi dubtat dels futbolistes i que algú imagini que fingiran positius de coronavirus per ascendir directament. «¡Per Déu!, els futbolistes juguen per la glòria, es maten en els entrenaments i lluitarien aquests play-offs fins i tot pagant-se de la seva butxaca els tests. Jo només dic una cosa: si al juliol no podem jugar a futbol és que aquest país tindrà un problema molt més gros del que hem tingut i, per descomptat, superior al futbol».

És evident que la problemàtica de Tercera Divisió és molt més dura. «No serà gens fàcil, no», comenta Víctor Martínez, president de l’Europa. «Anem a remolc dels professionals, malgrat que un partit de futbol és idèntic a Primera que a Tercera i, en aquest sentit, hauríem de mantenir el mateix protocol, però és impossible perquè no tenim recursos per a això i menys amb l’erto que hem hagut de fer, els contractes congelats, que hauríem de tornar a activar si tornem a l’activitat, el camp municipal tancat i sense els ingressos de les quotes del futbol base que és, en realitat, del que vivim».

Una acció en un xoc entre l’Hospitalet i el Granollers. / JAVI FERRANDIZ

Mario Iniesta, vicepresident i secretari tècnic del Sant Andreu, veu molt difícil afrontar les despeses que fan referència, no només al manteniment i higiene de l’estadi, sinó a la seguretat sanitària i tests dels jugadors. «Jo no puc dir-li al meu ‘campero’ que agafi un cub amb lleixiu i desinfecti cada dia tota la instal·lació; això no es fa així i no sé com podria afrontar aquesta despesa». Iniesta creu que si els ajuntaments no els ajuden «¡i ja tenen prou feina ells!», els costarà arrencar, sí.

Santi Ballesté, president de l’Hospitalet, líder del Grup V de Tercera Divisió, veu impossible que es disputi el play-off exprés. «La meva teoria des del primer dia és que són inviables. Jo crec que arribarà un moment en què Sanitat dirà que no es pot jugar per una qüestió de seguretat sanitària dels futbolistes, crec», assenyala Ballesté, que veu problemes de contractes, jugadors cedits, estrangers, alguns de ja compromesos amb altres clubs, instal·lació municipal tancada....

«La meva teoria, des del primer dia, és que aquests play-offs exprés són inviables i crec que, al final, apareixerà Sanitat i dirà que no es poden jugar».

Santi Ballesté

President de l’Hospitalet (Tercera Divisió)

Notícies relacionades

«Ningú té diners a Tercera per afrontar les despeses dels tests i ¡s’han de fer!, perquè estem dient que aquest futbol és igual que el gran i que tots som iguals. Aquí, els més fastiguejats som els líders, ja que els segons, tercers i quarts són feliços al regalar-los una oportunitat com aquest play-off, els del centre més i els de baix ja saben que no descendiran. Aquí, els únics que se la juguen són els líders, que, a sobre, són líders després de celebrar-se les tres quartes parts del campionat i sembla que els l’hagin regalat».

«Està tot molt fosc, molt», assenyala Jonathan Risueño, entrenador de l’‘Hospi’. «Ja no diguem el tema de la salut i els tests, que encara no se sap qui els paga. Els jugadors tornaran a entrenar-se gairebé tres mesos després de l’últim partit, celebrat el 8 de març. No se sap on es jugarà tot això i, pitjor encara, quan acabin els play-offs, si és que es juguen, la Federació decidirà quins altres dos equips seran repescats i ascendiran amb els que se l’hagin guanyat en el camp i el criteri per escollir aquests dos equips es desconeix. El lògic seria que ja es coneguessin aquests criteris ¿no?, doncs, no, no es coneixen».