Escàndol al Paraguai

Ronaldinho, llogater del 'Quadrilàter', calabós de narcos i polítics corruptes

El jutge rebutja la possibilitat que l'exfutbolista es mantingui en arrest domiciliari al Paraguai fins que se celebri el judici per haver utilitzat passaports falsificats, delicte que li pot comportar fins a 5 anys de presó

zentauroepp52677030 deportes ronaldinho200310192914

zentauroepp52677030 deportes ronaldinho200310192914 / JORGE ADORNO

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

El somriure de Ronaldinho es va esvair darrere de les reixes. L’exastre del Barcelona es va quedar sense la possibilitat de complir la presó preventiva en una mansió de la capital paraguaiana. El jutge Gustavo Amarilla va rebutjar la sol·licitud de llibertat ambulatòria o arrest domiciliari sol·licitat pels set defensors de l’exfutbolista i el seu germà, Roberto Assis Moreira. Els advocats havien ofert una casa d’11 hectàrees valorada en més de 900.000 d’euros com el lloc de reclusió temporal mentre es tramita la seva causa.

«La fiscalia hi va expressar la seva oposició. No és suficient la suma de la propietat que va oferir al defensor, donada la solvència econòmica de l’exfutbolista. A més, fa una setmana va començar la investigació i la causa té una gran magnitud per la complicitat de funcionaris públics, empresaris etc.» Segons Amarilla, «estem davant d’un fet d’expectativa de pena privativa de llibertat de fins a cinc anys».

El magistrat, a més, va considerar que si Ronaldinho abandonava la cel·la de l’Agrupació Especialitzada de la policia hi havia perill que s’escapés del país. Tot sembla indicar que el campió mundial 2002 amb el Brasil haurà d’acostumar-se als límits que imposa «el Quadrilàter», com es coneix el sector ubicat a la planta alta de l’edifici on també hi ha tancats narcotraficants, policies i polítics acusats d’actes corruptes.

Una fuga de pel·lícula

Les presons paraguaianes estan sota una forta sospita des de la cinematogràfica fuga al gener del penal de Pedro Juan Caballero del Paraguai. Setanta-sis reclusos, alguns d’ells pertanyents al grup delictiu brasiler Primer Comando Capital (PCC), van abandonar el penal a través d’un túnel mentre que d’altres van sortir per la porta.

Ronaldinho passa les nits en un univers penitenciari entre gent de l’hampa. «Veure així un ídol em dol», va dir el president Mario Abdo Benítez. El cas esgarrifa el Govern de dretes. Benítez va assegurar, durant una entrevista, que havia ordenat una investigació exhaustiva al qüestionat ministre de l’Interior, Euclides Acevedo. «Hem de saber la veritat», es va queixar el mandatari.

La veritat pot portar problemes. El fiscal Federico Delfino va confirmar l’arrest de quatre funcionaris de la Direcció Nacional d’Aeronàutica Civil i de Migracions. La nova directora d’aquesta dependència, Ángeles Arriola, va dir que vol saber si hi va haver una «ordre des de dalt» que va facilitar l’entrada al Paraguai de Ronaldinho i el seu germà amb passaports falsificats. «M’encantaria saber per què van actuar d’aquesta manera. ¿Deu ser que es van espantar?», es va preguntar sobre l’actitud dels funcionaris.

Notícies relacionades

Dalia López, l’empresària que va contractar l’exjugador, es resisteix a presentar-se davant del jutge. Se sospita que López, amb estrets contactes amb el món polític paraguaià, va tenir un paper important en la confecció dels documents falsos. «Les autoritats estan ficades en això fins al fons», va dir el seu advocat Marcos Estigarribia.

Negocis sense aclariment

Ronaldinho va aterrar a Asunción el 4 de març. Va al·legar que havia sigut convidat només per a un esdeveniment benèfic i per participar en la inauguració d’un casino. «No obstant, uns testimonis van confirmar que volia fer negocis al Paraguai i per això estaven gestionant els seus documents», va publicar el diari ‘ABC’.  «Encara hi ha preguntes obertes en aquest tema tan grotesc que ja ha fet la volta al món, per a escarni dels paraguaians honestos», va assenyalar en el seu editorial de dimarts. «Costa creure tanta niciesa, tot i que l’advocat Adolfo Marín hagi qualificat de ‘tonto’ el seu defensat Ronaldinho».

Temes:

Paraguai