més mesures

La torxa olímpica s'encendrà a porta tancada a Olímpia

El tradicional acte que obre el camí a Grècia de la inauguració dels Jocs es realitzarà sense públic pel temor del coronavirus

FILE PHOTO: A general view of the Olympic flame lighting ceremony for the Rio 2016 Olympic Games inside the ancient Olympic Stadium on the site of ancient Olympia, Greece, April 21, 2016.               REUTERS/Valerie Gache/File Photo

FILE PHOTO: A general view of the Olympic flame lighting ceremony for the Rio 2016 Olympic Games inside the ancient Olympic Stadium on the site of ancient Olympia, Greece, April 21, 2016. REUTERS/Valerie Gache/File Photo / Alkis Konstantinidis (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts

La cerimònia d’encesa de la torxa dels Jocs Olímpics de Tòquio 2020 a l’antiga ciutat d’Olímpia se celebrarà per primera vegada després de 35 anys sense espectadors, ja que els organitzadors van introduir aquest dilluns mesures més estrictes com a protecció contra el coronavirus.

El Comitè Olímpic de Grècia ha determinat que els espectadors siguin exclosos tant de l’assaig general a les ruïnes de la ciutat, que es realitza aquest dimecres, com de la cerimònia oficial de dijous, que serà retransmesa per televisió. Aquesta és la primera vegada des dels Jocs Olímpics de Los Angeles el 1984 que la cerimònia es durà a terme sense cap espectador en els pendents coberts de gespa de l’antic estadi a la petita ciutat del Peloponès. La cerimònia, que se celebra tant per als Jocs d’estiu com d’hivern, generalment atreu diversos milers d’espectadors, incloent-hi grecs i visitants estrangers.

Només 100 persones

«La cerimònia d’encesa de la flama olímpica es realitzarà sense la presència d’espectadors i només 100 persones entre convidats i acreditats», va dir el Comitè Olímpic Grec en un comunicat. «L’assaig general de l’11 de març estarà tancat a espectadors i mitjans».

La torxa olímpica s’encendrà a Olímpia en una cerimònia a escala reduïda el 12 de març abans d’un relleu de set dies que culmina amb una cerimònia d’entrega a Grècia el 19 de març. El nombre de persones dins de l’antic estadi també es reduirà amb només unes quantes dotzenes de representants de l’organització dels Jocs de Tòquio.

Els organitzadors també tancaran el centre de premsa després de la cerimònia per evitar la reunió de moltes persones en una àrea interior i organitzaran l’assaig general de dimecres sense la presència dels mitjans. Tòquio ja hi havia vetat l’assistència de 340 nens japonesos.

Les mesures governamentals

Notícies relacionades

Grècia va anunciar diumenge una prohibició de dues setmanes d’esdeveniments esportius amb espectadors i excursions escolars, ja que el seu nombre de casos de coronavirus va augmentar de 7 a 73. La prefectura d’Ilia, de la qual Olímpia forma part, és una de les àrees del país més castigada pel coronavirus. L’alcalde d’Olímpia havia escrit al president del Comitè Olímpic Internacional, Thomas Bach, proposant l’ajornament de la cerimònia fins al maig.

«El perill d’encendre la torxa amb només uns quants espectadors, un nombre limitat de funcionaris i delegacions, i sota un núvol de por i preocupació danyarà la grandesa i el prestigi d’aquest esdeveniment», ha afirmat l’alcalde d’Olímpia, Giorgos Georgiopoulos. «Apel·lant al sentit de responsabilitat, l’autoritat municipal, tots els grups de l’ajuntament de l’antiga Olímpia, per assegurar la resplendor global de l’esdeveniment, demana al COI, que té la responsabilitat exclusiva d’organitzar-lo, considerar la possibilitat d’ajornar la cerimònia d’il·luminació de la torxa al maig d’aquest any», va sol·licitar l’alcalde al president del COI.