la polèmica dels 'karaokes'

La Lliga pretén vetar a la tele les 'enxampades' com la de Sarabia en el clàssic

Els clubs comuniquen a Tebas que consideren aquests formats una agressió a la intimitat

Els clubs diuen que tenir els drets del torneig no permet a Movistar utilitzar totes les imatges

rozas52597879 setien sarabia real madrid fc barcelona200303134325

rozas52597879 setien sarabia real madrid fc barcelona200303134325

4
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

L’aparició a ‘Vamos’ de Movistar del vídeo d’un descontrolat Eder Sarabia, ajudant de Quique Setién al Barça, criticant que algun dels seus jugadors «no fan res del que han de fer» i lamentant que Griezmann fallés una clara ocasió de gol, ha provocat la intranquil·litat i una contundent protesta dels clubs espanyols davant de la Lliga de Futbol Professional perquè recordi i exigeixi a Movistar que no pot utilitzar determinades imatges per anar en contra dels seus jugadors, de les seves entitats. Així va quedar reflectit, fa uns dies, en una reunió que van mantenir tots els equips de Primera Divisió amb Javier Tebas, president de la patronal del futbol, en què tots van coincidir que tenir els drets de TV dels partits «no dona dret a tot, a qualsevol cosa i, fins i tot, a torpedinar-nos a nosaltres», va assenyalar un dels assistents a aquesta reunió.

Els grans, indignats

En aquesta cita, tots els presents van coincidir que els que posseeixen els drets de LaLiga a Espanya poden, per descomptat, utilitzar informativament les imatges que vulguin, però no poden emetre determinats continguts per danyar algun col·lectiu, algun jugador, algun entrenador, tècnic o membre de l’equip que sigui. «La raó és senzilla, nosaltres deixem que entrin les càmeres als nostres estadis, paguem l’espectacle, però el que no pot ser és que, després, utilitzin, per no dir manipulin, les imatges d’aquest munt de càmeres que tenen disparant a tot per danyar-nos a nosaltres, el club, als nostres tècnics o jugadors. Això no ho consentirem», va assenyalar un altre dels presents en la reunió amb Tebas, que els va demanar que, quan passi una cosa així, ho posin en coneixement de la Lliga, que actuarien immediatament davant de la TV que hagués sigut protagonista d’aquest incident.

El ‘cas Sarabia’ ha sigut, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, la gota que ha fet vessar el got de la paciència dels clubs, especialment els grans, tot i que tots els presents a la sala van coincidir que no s’hi val tot. L’enxampada al segon entrenador del Barça és el que en l’argot de la patronal i els clubs es diu ‘karaoke’. LaLiga, contra els ‘karaokes’.

«És evident», va assenyalar un dels representants d’un dels clubs que lluita per eludir el descens, «que una de les coses que més mal ens fa és el popular i divertit ‘karaoke’, és a dir, oferir imatges i comentaris, subtitulats, gairebé de la intimitat de la banqueta que considerem que no haurien d’aparèixer. Després, clar, tothom critica que futbolistes i, fins i tot, entrenadors i fins els àrbitres parlin tapant-se la boca, ja que és normal veient que poden sortir retratats contínuament».

Trencar la intimitat

Hi ha qui recorda ara que la decisió de molts clubs de no deixar entrar càmeres als entrenaments durant la setmana es deu, fonamentalment, al fet que, sovint, van emetre imatges de futbolistes i tècnics parlant de les seves coses, en mode ‘karaoke’ i que, al final, van ser els mateixos jugadors els que van exigir als seus clubs que impedissin l’entrada de les televisions «ja que trencaven la seva intimitat i acabaven apareixent comentaris seus que no volien que sortissin».

L’enuig dels clubs és evident i, fins i tot, estan meditant prendre mesures de força perquè una cosa així no es torni a repetir. A més de tractar que Tebas els defensi davant de les televisions i, sobretot, impedeixi aquestes situacions, cosa que el president de LaLiga ja fa amb enorme eficàcia (és més, els periodistes que entrevisten, a peu de camp, els jugadors o tècnics, tenen prohibit parlar i preguntar d’una altra cosa que no sigui futbol), els clubs semblen disposats a no prestar els seus jugadors per a les entrevistes de després del partit, obligació que tenen per contracte, i preferir pagar la multa corresponent. «No pagarem els artistes i, a sobre, serem criticats per les televisions que tenen els drets».

Dret a la informació

Sempre que ha sorgit alguna polèmica respecte al tipus d’imatges emeses a les diferents televisions, els responsables dels programes han defensat el lliure dret a la informació i, sobretot, han criticat que el soroll es generés quan afectava algun dels grans, habitualment, després d’una derrota. En aquest sentit, hi ha qui pensa que, en efecte, aquesta vegada ha sigut el Barça el perjudicat (per cert, el club ja ha tractat personalment aquest tema i comportament amb el mateix Eder Sarabia, demanant-li moderació), però el Reial Madrid, en el seu moment, també es va queixar de diversos episodis protagonitzats per Gareth Bale, en què la seva imatge i la del Reial Madrid no quedaven en gaire bon lloc.

Notícies relacionades

Un dels habituals reporters d’una de les televisions que acudeix cada setmana diverses vegades a la Ciutat Esportiva Joan Gamper del Barça, a Sant Joan Despí, ha reconegut a aquest diari que les dificultats per treballar, no ja al club blaugrana, sinó a qualsevol club de Primera Divisió, «són molt dures, ja que cada vegada hi ha més portes tancades i, per descomptat, l’accés als futbolistes és zero».

Aquest mateix reporter reconeix que Tebas, president de la patronal futbolística, és «el millor ‘policia’ que els clubs poden tenir, ja que contínuament ens diu el que no podem i podem fer». És cert que aquest periodista no és partidari del divertit ‘karaoke’, «ja que entenc que el protagonista d’una escena així, sigui jugador, tècnic o directiu, se senti danyat en la seva intimitat».