el retrat

Anna Korakaki, la gran atleta grega (sense mascareta)

La doble campiona olímpica de tret amb pistola serà la primera esportista a iniciar el relleu de la torxa rumb a Tòquio

Grècia venera la tiradora que la va retornar al cim del podi des d'Atenes 2004 amb dos ors a Rio 2016

zentauroepp52534334 200228121745

zentauroepp52534334 200228121745

2
Es llegeix en minuts
Iosu de la Torre
Iosu de la Torre

Coordinador de Podcast.

ver +

Si l’onada expansiva del pànic pel coronavirus no ho impedeix, el 12 de març vinent Anna Korakaki serà la primera atleta de la història a iniciar el periple internacional de la torxa dels Jocs Olímpics, després d’encendre’s a Olímpia, fins a Tòquio. De Grècia al Japó, com ordenen les tradicions, i amb la novetat que sigui una dona qui iniciï el primer relleu. 

Korakaki (Drama, 1997) va ser l’elegida unànimement pel Comitè Olímpic hel·lè. A veure qui es resisteix davant el currículum de la campiona olímpica, europea i mundial en tir amb pistola, la gran atleta grega que va obtenir, el 2016, dues medalles d’or en els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro, posant fi als 14 anys de sequera al cim del medaller des d’Atenes 2004.

No la mirin com un símbol

La campiona de tir mostra la seva sastisfacció: «És un honor immens per a mi. Confio a ser la primera dona d’una llarga sèrie d’atletes protagonistes». Després de la solemnitat de les paraules, Korakaki prega, a més, que ningú la vegi «com un símbol». Serà difícil per aquesta seguidora de Michell C. Clark, estrella de la MTVNews i autor del llibre Kepp It 100, un compendi de consells per als «mil·lennistes que estan cansats de ser mil·lennistes».

Korakaki sembla tenir aquest perfil des de la contradicció. Ella mateixa recomana als joves atletes allunyar-se de les xarxes socials (busquin el vídeo amb el seu discurs a Rio 2016), però no evita relatar el seu dia a dia en un compte d’Instagram. Qui vulgui seguir-li la pista trobarà un fil entre les fotos de viatges, les festes familiars, els reptes esportius d’aquesta pistolera fan de Melisses, un grup grec de pop rock.

Korakaki és dona de pocs tatuatges. Llueix els cinc cèrcols olímpics a l’avantbraç dret. Es deixa fotografiar amb aire d’actriu de Hollywood –a la imatge que il·lustra aquesta contraportada té un cert aire a Angelina Jolie– i penja a la xarxa els aforismes del tal Michel C. Clark com a fites en la seva trajectòria. «Tots sabien que podia fer-ho després que ja ho van fer», penja al seu mur.

Sona a autoajuda en la ment de la tiradora que trenca tabús. Més inquietant resulta aquesta reflexió abans de conquerir la seva primera medalla d’or: «Cada pensament, fins i tot positiu, pot tenir un efecte negatiu». Que el 12 de març arribi amb Korakaki serena i allunyada del virus del pànic que deixa en l’aire els Jocs de Tòquio. Que quan aixequi la torxa en flames sobre el cel d’Olímpia reafirmi la seva convicció que aquest instant serà un pas cap a la igualtat entre sexes, no només en l’esport.

Notícies relacionades

En el relleu l’estarà esperant la saltadora de perxa Katerina Stefanidi fins a l’entrega, set dies després a Atenes, del foc olímpic a la delegació japonesa, la que marxarà confiada en què cap virus, i molt menys la por de tenir por, els apartarà del destí fins al 9 d’agost, data de la clausura dels Jocs Olímpics. I si al final el Comitè grec sucumbeix a l’ona expansiva del pànic al contagi congelant el foc d’Olímpia, a Korakaki li quedarà l’illa de Sarakiniko, on es refugia quan no vetlla armes. Sense mascareta.