a l'Audiència Nacional

Els dos agents acusats de fitxatges ficticis es neguen a declarar

Els dos imputats al·leguen que la causa és secreta i per això no han volgut contestar les preguntes de la jutge

futbolista

futbolista

2
Es llegeix en minuts

Els agents de futbolistes Fali Ramadani Nikola Damjanac, imputats per blanqueig i delictes fiscals per suposats fitxatges ficticis de jugadors per a un club xipriota per encarir el seu traspàs a un equip gran, s’han negat a declarar perquè la causa és secreta.

Segons han informat fonts jurídiques, els dos agents als quals aquest dijous havia citat la jutge de l’Audiència Nacional María Tardón, juntament amb les seves dones, també investigades per aquests fets, s’han acollit al dret a no declarar i han assegurat que col·laboraran amb la investigació una vegada s’aixequi el secret de sumari. Dels quatre investigats cridats aquest dijous a declarar, només la dona de Damjanac no ha comparegut davant la jutge al·legant motius de salut, segons les fonts, i per això l’hauran de citar un altre dia.

Elevat nivell de vida

Segons la investigació, en aquesta trama hi estaria presumptament implicada l’agència Primus Consultance –anteriorment Lian Sports– en la qual són socis l’albanès Ramadani i l’exporter serbi Damjanac, que se sospita que haurien introduït a Espanya més de deu milions d’euros per adquirir vivendes, iots i mantenir un elevat nivell de vida.

Aquesta causa, impulsada per la Fiscalia Anticorrupció, va arrencar el 2017 després que la Guàrdia Civil detectés que Ramadani Damjanac havien adquirit vivendes de luxe a la localitat mallorquina de Calvià. Fali Ramadani representa jugadors com Miralem PjanicLuka Jovic o Kalidou KoulibalyJovic, del Reial Madrid, o Stefan Savic i Nicola Kalinic (cedit a la Roma), de l’Atlètic, són alguns dels jugadors amb qui s’haurien fet fitxatges falsos, sense que els futbolistes ho sabessin.

A l’Apollon de Xipre

Els investigadors han constatat que els dos agents presumptament captaven jugadors que despuntaven en equips de països de l’est com Sèrbia o Romania i quan veien que un club europeu de primera es fixava en ells simulaven que era fitxat per un dels clubs que controlaven, com l’Apollon Limasol de Xipre. Així el venien més car al club important i, a més, aconseguien beneficis fiscals, ja que a Xipre la tributació per aquest tipus d’operacions és mínima.

Notícies relacionades

Els jugadors no arribaven a portar la samarreta del club xipriota i només figuraven com a jugadors el temps mínim per assegurar-se la venda a l’equip gran. Els dos principals investigats haurien introduït a Espanya més de 10 milions d’euros per mantenir un elevat nivell de vida. En aquesta operació, per introduir els diners, hi tenia un paper fonamental un despatx d’assessorament fiscal establert a Malta i amb delegacions en altres països.

Els treballadors d’aquest despatx haurien participat en l’ocultació i posterior introducció a Espanya de part dels diners, així com en l’estratègia de deslocalització fiscal per evitar el pagament d’impostos a Espanya.