L'ESPORT, EN ALERTA

Els Jocs Olímpics de Tòquio, en l'aire pel coronavirus

La UEFA assegura que l'Eurocopa del 2020 només es veurà afectada si «la situació degenera»

rpaniagua52473908 the olympics rings are reflected on the window of a hotel re200225184442

rpaniagua52473908 the olympics rings are reflected on the window of a hotel re200225184442 / Jae C Hong

2
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

El món de l’esport viu amb enorme preocupació l’expansió de l’epidèmia causada pel coronavirus. El 2020 és un any atapeït de grans cites, començant pels Jocs Olímpics, que es disputaran a Tòquio del 24 de juliol al 9 d’agost. Una mica abans tindrà lloc l’Eurocopa de futbol, que se celebra a 12 ciutats amb la inauguració a Roma el 12 de juny i la final a Londres just un mes després. 

Fins aquest dilluns el Japó comptava amb 147 infectats i un mort. Des del país organitzador es demana tranquil·litat, però la cita comença a estar en l’aire. Aquest dimarts, el Comitè Olímpic Internacional s’ha pronunciat per primera vegada sobre l’assumpte. «És una gran, gran, gran decisió i no pots prendre-la fins que tinguis dades fiables sobre les quals basar aquesta decisió», ha assegurat Dick Pound, el membre més longeu del COI.

No s’ajornaran

Segons Pound, excampió de natació canadenca que forma part de l’organisme des del 1978, la decisió final no serà definitiva fins al maig. El COI es dona un termini d’entre dos i tres mesos per valorar els estralls de l’epidèmia. Si el coronavirus està controlat i existeix una seguretat total, els Jocs Olímpics se celebraran com estan previstos. Si el virus no està sota control, es cancel·laran; no es posposaran ni es mouran de seu. 

Un grup de persones es fotografien amb màscares a l’estadi on se celebraran els Jocs Olímpics de Tòquio

A mesura que s’acosten els jocs, ha dit, «moltes coses han de començar a succeir. Has de començar a augmentar la teva seguretat, el teu menjar, la Vila Olímpica, els hotels, els mitjans de comunicació estaran allà construint els seus estudis...». Si el COI decideix que els Jocs Olímpics no poden avançar segons com estava programat a Tòquio, «probablement estiguis veient una cancel·lació», ha dit.

En fase d’espera

Michele Uva, vicepresident de la UEFA, també s’ha pronunciat sobre les possibles conseqüències del coronavirus en les competicions europees de futbol, començant per l’Eurocopa. Segons la seva reflexió, només s’interrompran si l’emergència pel coronavirus «degenera». 

«Estem en una fase d’espera, pendents de tots els països. El futbol ha de seguir les indicacions que rep de cada país. Nosaltres mirem de no parar la competició», ha afirmat Uva en una entrevista a l’emissora nacional italiana Rai Radio 1 Sport.

Inauguració a Roma

Notícies relacionades

L’Eurocopa-2020 s’obrirà el 12 de juny a l’Estadi Olímpic de Roma, amb capacitat per a 68.000 espectadors. La capital d’Itàlia, país on el coronavirus es troba en plena efervescència, acollirà dues trobades més: l’Itàlia-Suïssa el 17 de juny i l’Itàlia-Gal·les el 21. També allotjarà un xoc de quarts el 4 de juliol. 

En aquest context d’emergència, el Govern ha donat el vistiplau a la federació per disputar els partits a porta tancada a les zones afectades. L’Inter de Milà serà el primer a jugar sense públic aquest dijous en el xoc de tornada dels setzens de final de l’Europa League.