operació en curs

La Guàrdia Civil investiga el fitxatge de Jovic pel Madrid

També se segueix el traspàs de Savic a l'Atlètic per part de dos agents de jugadors que podrien haver blanquejat diners amb les operacions

Nike boot and new white Premier League Ball during the Premier League match between Burnley and Bournemouth at Turf Moor, Burnley, England on 22 February 2020. Photo Craig Galloway / ProSportsImages / DPPI

Nike boot and new white Premier League Ball during the Premier League match between Burnley and Bournemouth at Turf Moor, Burnley, England on 22 February 2020. Photo Craig Galloway / ProSportsImages / DPPI / CRAIG GALLOWAY/Pro Sports Imag/A (CRAIG GALLOWAY/Pro Sports Imag/A)

2
Es llegeix en minuts

Agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil i personal de l’Agència Tributària han realitzat 11 requeriments d’informació a clubs de futbol espanyols, entre aquests el Reial Madrid i l’Atlètic, pel frau de deu milions d’euros a través de presumptes «fitxatges ficticis» des del club xipriota Apollon Limassol.

Segons han informat a Europa Press fonts de la investigació, els fitxatges dels quals s’ha requerit informació són el de Jovic (Reial Madrid), Kalinic i Savic (Atlètic de Madrid), Seferovic (Reial Societat), Jovetic Konoplyanka (Sevilla), Musonda (Betis), Radoja (Celta), Coric (Almeria), Scepovic (Sporting), Sadiku (Màlaga i Llevant) i Zdjelar (Mallorca).

No hi ha futbolistes imputats

No obstant, les esmentades fonts precisen que ni els clubs ni els futbolistes estan imputats, ja que la investigació se centra en els representants de l’agència Primus Consultan (abans Lian Sport), Fali Ramadani i Nikola Damjanac. També són investigades dues persones més amb vincles familiars amb ells.

Tot això s’ha produït en el marc de l’operació policial denominada Lanigan, en la qual agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, al costat de personal de l’Agència Tributària coordinat per l’Oficina Nacional d’Investigació del Frau (ONIF) i l’oficina mòbil d’Europol, han dut a terme diferents actuacions a les Illes Balears, Barcelona, Madrid, Màlaga, Sevilla, Almeria, València, Astúries, Guipúscoa, Vitòria i Pontevedra, a fi d’obtenir proves de presumptes delictes fiscals i blanqueig de capitals que afecten dos agents internacionals de futbolistes, que serien Ramadani i Damjanac.

Sota la direcció i coordinació del Jutjat d’Instrucció número 3 de l’Audiència Nacional, així com de la Fiscalia Especial contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada, es van autoritzar registres en domicilis i seus d’empreses, i mig centenar de requeriments de documentació a múltiples societats, clubs de futbol i bufets d’advocats, segons informa la mateixa Guàrdia Civil.

Des del 2017

L’any 2017, el cos policial va tenir coneixement que dos agents de futbolistes, vinculats a una de les agències de representació de futbolistes amb més volum de negoci a Europa, havien adquirit unes luxoses vivendes al terme municipal de Calvià, a l’illa de Mallorca, utilitzant un complicat entramat societari per ocultar la seva veritable titularitat.

Notícies relacionades

Després de realitzar un exhaustiu seguiment de l’origen dels diners a nivell internacional es va poder descobrir com aquests agents formaven part d’una organització criminal que era capaç de controlar diversos clubs de futbol de països com ara Sèrbia, Xipre i Bèlgica, i que portaven a terme fitxatges ficticis dels quals només es va tenir coneixement a través dels documents revelats per diversos mitjans de comunicació socialment i comunament denominats com a Football Leaks. Obtenien grans beneficis destinats al seu enriquiment i podien ocasionar grans perjudicis econòmics per als esmentats clubs així com per a l’erari públic dels països implicats per l’evasió d’impostos.

Recolzament des de Malta

Davant de l’abast de l’operació, la Guàrdia Civil va demanar la col·laboració de l’Europol. En el període en què se centra aquesta investigació, els dos agents de futbolistes haurien introduït a Espanya una quantitat superior als 10 milions d’euros per adquirir les seves vivendes, iots i mantenir el seu elevat nivell de vida. Per a això comptaven amb l’assessorament fiscal d’un despatx d’assessorament fiscal establert a Malta i amb delegacions en altres països, els treballadors dels quals participarien en l’ocultació i posterior introducció a Espanya de part dels diners obtinguts pels investigats. De moment, segons informa la Guàrdia Civil, hi ha cinc persones investigades i diverses desenes han prestat declaració testifical.