canvi de criteri

El TAS dona la raó a un nedador que va donar positiu per una tovallola contaminada

El brasiler Gabriel da Silva Santos podrà tornar a competir a l'anul·lar-se la sanció per un any imposada per la FINA

tas-1

tas-1

1
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea

El TAS (Tribunal d’Arbitratge Esportiu) sempre sol ser molt rigorós amb les sancions per dopatge i molt difícilment treu la raó a les federacions o a l’Agència Mundial Antidopatge (AMA) quan un esportista en demana la intermediació per poder anul·lar o rebaixar un càstig ferm per l’ús de productes o mètodes prohibits per millorar el rendiment.

No obstant, la norma s’ha trencat amb el nedador brasiler Gabriel da Silva Santos, de 23 anys. El TAS, amb seu a Lausana, li ha donat la raó i ha considerat que tenia una base per perdonar-li la sanció pel fet que podia haver-se contaminat amb un anabolitzant a l’utilitzar les mateixes tovalloles que un familiar que prenia el fàrmac que conté la substància per prescripció mèdica. L’anabolitzant descobert es diu Clostebol i era utilitzat habitualment per esportistes de la República Democràtica Alemanya (RDA) en els anys durs del dopatge del segle passat. 

Un any de càstig previ

La Federació Internacional de Natació (FINA) va imposar un any de sanció per dopatge al nedador brasiler. El càstig es va emetre el juny després d’un control fora de competició que va tenir lloc el 20 de maig del 2019. Disconforme amb el càstig, Da Silva Santos va recórrer al despatx d’advocats Bichara e Motta, de Rio de Janeiro, que el va representar davant del TAS i es va fer càrrec de la seva defensa. Des d’un primer moment, la FINA va considerar que tot es podia deure a una contaminació per haver compartit tovalloles i productes de bany amb un familiar que va consumir la substància sota prescripció mèdica. Malgrat això, el va sancionar, tot i que amb un càstig de només un any.

Notícies relacionades

Ara el TAS ha donat la raó al nedador, després de l’audiència celebrada al desembre, i ha atès la reclamació de l’esportista al considerar, de manera unànime, que no es pot atribuir a Da silva Santos una falta o negligència en temàtica de dopatgem, i per això li treu el càstig dictat per la FINA.

Da Silva Santos ja pot competir i preparar els Jocs de Tòquio després d’haver participat en el relleu 4x100 del seu país en el certamen de Río. Amb el mateix relleu va obtenir la medalla de plata en el Mundial del 2017. 

Temes:

Dopatge