ESPANYOL - ATHLETIC (1-1)

L'Espanyol treu la raça davant de l'Athletic, però continua sense guanyar a casa

Un altre gol de Raúl de Tomás salva un punt per als periquitos, que van jugar una primera meitat desastrosa

marcosl51942256 barcelona  spain   january 25  raul de tomas of espanyol cel200125144635

marcosl51942256 barcelona spain january 25 raul de tomas of espanyol cel200125144635 / Alex Caparros

3
Es llegeix en minuts
José María Expósito

L’Espanyol arribarà al febrer sense haver guanyat a casa en la Lliga. Quatre empats és tot el botí en 11 jornades a Cornellà de l’equip blanc-i-blau; l’últim, aquest dissabte contra l’Athletic (1-1). Un partit amb dues cares: un inici lamentable en què els blanc-i-blaus han sigut un ninot en mans del seu rival, i una mitja hora final en què, a base de lluita i orgull, i amb un altre gol de Raúl de Tomás, han acabat dominant els ‘lleons’. Un punt que manté invicte Abelardo, però que soluciona poca cosa a l’Espanyol, a l’espera ara del que facin els seus rivals directes aquesta jornada.

«Hem anat de menys a més. Ens ha matat encaixar un gol tan aviat, però ens n’hem pogut recuperar en la segona meitat. Cal ser agraït, perquè en la situació que estem tot el que sigui sumar és bo», ha declarat el davanter madrileny de l’Espanyol a peu de gespa.

Batalla tàctica

L’esquema tàctic de Gaizka Garitano no ha sorprès Abelardo, que en la prèvia avisava de la possibilitat d’enfrontar-se a tres centrals i dos laterals profunds, però sí que li ha passat per sobre. Les incursions ofensives de Capa, i sobretot de Yuri, han sigut un suplici per a la defensa periquita i, en especial, per a un Víctor Sánchez que ha naufragat al lateral dret.

Amb Dani García i Vesga solidificant el centre i Muniain fent entremaliadures com a mitjapunta alliberat, la primera meitat ha sigut un monòleg de l’Athletic, que ha fet ballar l’Espanyol. El gol, no obstant, ha arribat en una acció d’estratègia. Un córner servit en curt per Muniain per a Williams, que la torna al petit jugador basc i aquest busca Villalibre, sol a la frontal, observat de lluny per Víctor Sánchez. El jove davanter de 22 anys, que ha deixat a la banqueta una icona, Raúl García, ha connectat un xut ras que Diego López, potser una mica tapat, no ha sabut refusar (m. 12).

Els nous, el millor

L’Espanyol ha sigut per moments un desastre absolut, tot i que se n’han lliurat els nous (Cabrera i De Tomás), Calleri i poc més. Els dos davanters han pogut crear cert perill pel seu compte, perquè des del darrere, com a equip, l’equip blanc-i-blau ha estat absolutament mancat d’idees. David López i Marc Roca amb prou feines podien contenir els ‘lleons’, i Melendo i Darder s’han perdut per les bandes. El primer sobrepassat per Yuri i el segon en un dia gris, com el cel de Cornellà d’aquest dissabte.

La millor notícia per a l’Espanyol ha sigut arribar al descans amb una derrota per la mínima, perquè Yuri ha fet un xut al pal (m. 28) i Williams ha estat a punt de marcar un gol de taló al rematar sol a la frontal de l’àrea petita (m. 32).

A falta de qualitat, l’Espanyol s’ha despertar per raça. Una jugada individual de Raúl de Tomás, que ha deixat enrere dos defenses amb un túnel i que ha acabat amb un xut que buscava l’escaire, ha animat una graderia amb ganes de creure-hi malgrat el que veia sobre la gespa (m. 48). Els d’Abelardo, que ha apostat també pels tres centrals canviant Víctor Sánchez per Lluís López, han guanyat metres a un Athletic conformista i el tècnic asturià ha donat entrada a Embarba, ovacionat per l’afició, amb ganes d’aferrar-se a alguna cosa.

Tres partits, tres gols

I sí, després d’una pilota perduda per Darder a tres quarts de camp que ha propiciat un contraatac de Villalibre, que a punt ha estat de marcar el segon, ha arribat l’empat periquito. Una centrada de Marc Roca l’ha pentinat l’incansable Calleri per a Embarba, que l’ha deixat morta entre diversos defenses i davanters. I Raúl de Tomás no s’ho ha pensat. Cap a dins. Tres partits i tres gols del madrileny (m. 64).

L’Espanyol ha empès i empès fins al final, però sense premi. Wu Lei, que ha entrat en els 10 minuts finals, ha tingut dues ocasions. En la primera s’ha destorbat amb Embarba al rematar de cap al segon pal, i en la segona, una centrada de Darder des de la dreta, un central li ha tocat la pilota just perquè no pogués rematar. 

Espanyol, 1 - Athletic, 1

Espanyol: Diego López; Víctor Sánchez (Lluís López), Bernardo, Cabrera, Dídac; Melendo (Embarba, m. 57), David López, Marc Roca, Darder, Calleri (Wu Lei, m. 83), Raúl de Tomás.

Notícies relacionades

Athletic:  Herrerín; Yerai, Unai Núñez, Iñigo Martínez; Capa, Dani García, Vesga, Yuri; Muniain (Beñat, m. 82); Williams (Raúl García, m. 69), Villalibre (Kodro, m. 84). 

Gols: 0-1 (m. 12), Villalibre, des de la frontal en un córner; 1-1 (m. 64), De Tomás, aprofita una pilota baixada per Embarba.