El 'cas Osasuna'

Els exjugadors del Betis neguen haver rebut diners

Amaya, Figueras i Xavi Torres es desentenen de la manipulació de partits en el judici de Pamplona

GRAFCAV1971. PAMPLONA, 23/01/2020.- Los exjugadores del Betis Jordi Figueras (i) y Xabier Torres(d), llegan a la Audiencia Provincial de Navarra donde continúa en su cuarta jornada el juicio por el denominado caso Osasuna que enjuicia a seis exdirectivos de Osasuna, tres exjugadores del Betis y dos agentes inmobiliarios acusados de delitos de apropiación indebida, societarios, falsedad en documento mercantil, falsificación de las cuentas anuales y corrupción deportiva (por el supuesto amaño de partidos). Figueras y Torres junto con el otro exjugador del Betis Antonio Amaya han declarado que nunca han aceptado dinero por ganar, empatar o perder un partido y han justificado de diferentes maneras las retiradas de efectivo e ingresos en sus cuentas en la temporada 2013-2014. EFE/ Jesús Diges

GRAFCAV1971. PAMPLONA, 23/01/2020.- Los exjugadores del Betis Jordi Figueras (i) y Xabier Torres(d), llegan a la Audiencia Provincial de Navarra donde continúa en su cuarta jornada el juicio por el denominado caso Osasuna que enjuicia a seis exdirectivos de Osasuna, tres exjugadores del Betis y dos agentes inmobiliarios acusados de delitos de apropiación indebida, societarios, falsedad en documento mercantil, falsificación de las cuentas anuales y corrupción deportiva (por el supuesto amaño de partidos). Figueras y Torres junto con el otro exjugador del Betis Antonio Amaya han declarado que nunca han aceptado dinero por ganar, empatar o perder un partido y han justificado de diferentes maneras las retiradas de efectivo e ingresos en sus cuentas en la temporada 2013-2014. EFE/ Jesús Diges / Jesús Diges (EFE)

3
Es llegeix en minuts

Els exjugadors del Betis Antonio AmayaJordi Figueras Xavi Torres han declarat aquest dijous a l’Audiència de Navarra que mai han acceptat diners per guanyar, empatar o perdre un partit i han justificat de diferents maneres les retirades d’efectiu i ingressos en els seus comptes en la temporada 2013-2014.

En el judici que se celebra per una suposada manipulació de partits, en concret un suposat pagament de l’Osasuna al Betis de 400.000 euros perquè guanyés al Valladolid i de 250.000 perquè els andalusos perdessin a Pamplona, els futbolistes han respost només a les preguntes dels seus advocats. Amaya ha sigut el més contundent dels tres a l’afirmar que «no existeixen diners per comprar la dignitat» d’un jugador de futbol professional.

Trobada en un hotel

Després de ressaltar que l’exgerent de l’Osasuna, Ángel Vizcay, «mai» li ha pagat un euro, ha assenyalat que l’única ocasió en què el va veure va ser en un hotel de Madrid el 2014 en el qual «es va parlar» d’un incentiu per guanyar al Valladolid però no es va arribar a fer efectiu el pagament.

Davant la pregunta sobre les afirmacions de Vizcay en aquest judici respecte a diverses manipulacions de partits, ha recordat que «tots els exdirigents de l’Osasuna han dit que Vizcay treia diners dels comptes» del club i potser l’exgerent intenta «repartir les escombraries» perquè potser «els diners se’ls ha quedat ell».

Els partits afectats

Sobre els partits Betis-Valladolid (resultat de 4-3) i Osasuna-Betis (2-1) de la temporada 2013-2014, ha relatat que no els va jugar perquè estava lesionat. El partit de Pamplona, ha comentat, el va veure per televisió i el Betis al judici va ser molt superior a l’equip vermell: «Si haguéssim jugat tots els partits com el de l’Osasuna, hauríem tingut més opcions de salvar-nos aquella temporada».

El Betis-Valladolid, que va veure des de la grada de l’estadi, va ser «un partit boig», que «ni tan sols ens vam merèixer guanyar perquè el Valladolid sempre anava per davant» al marcador, però els sevillans, ha apuntat, van vèncer gràcies a una falta des de 45 metres en el minut 93.

A l’explicar per què tenia importants quantitats de diners al seu domicili, va assegurar: «Sempre m’ha agradat tenir diners en efectiu a casa», i ha indicat que és el motiu de dos reintegraments en efectiu de 10.000 i 4.000 euros que va fer el desembre de 2014.

Els altres dos futbolistes

Jordi Figueras, per la seva part, ha assegurat que no va participar en les suposades reunions en un hotel de Madrid i en un garatge de Sevilla en les quals s’haurien negociat els partits amb el Betis i ha afirmat que només ha sabut que va ser vigilat per un detectiu contractat per la LFP quan es va aixecar el secret del sumari d’aquest procés judicial.

El futbolista ha manifestat que no va jugar el Betis-Valladolid perquè estava sancionat per acumulació de targetes i ha insistit que mai li han ofert cap quantitat per guanyar, empatar o perdre un partit. El seu advocat li ha preguntat sobre l’ingrés al seu compte d’11.125 euros el maig de 2014, qualificat com una «operació anòmala» en un informe patrimonial i ha assenyalat que va ser per un regal pel seu casament, però va ser un error, perquè el convidat havia posat «un 1 de més» i per això després li va tornar 10.000 euros. Un altre ingrés de 4.000 euros al seu compte en aquestes dates, ha dit, procedia dels diners en efectiu que algunes persones li van donar pel seu casament.

Una lesió greu

Notícies relacionades

Posteriorment ha declarat Xavi Torres, que ha afirmat que en la temporada 2013-2014 va patir una lesió greu i el Betis li va donar la baixa federativa per poder fer un altre fitxatge, per la qual cosa no va jugar els partits suposadament manipulats. Sobre les retirades d’efectiu d’entitats bancàries que va realitzar a la primavera del 2014, ha explicat que van ser per posar la seva part d’una barca i un amarratge que va comprar amb el seu pare.

Respecte a les manipulacions de partits confessades per l’exgerent de l’Osasuna en la primera jornada del judici i la prima al Betis per guanyar al Valladolid admesa per exdirectius del club navarrès, ha remarcat que no té «ni la menor idea» de per què han fet aquestes afirmacions. «Caldria preguntar-los a ells», ha conclòs.