JUDICI A PAMPLONA

El 'cas Osasuna' destapa la compravenda de partits entre el 2012 i el 2014

L'exgerent del club explica al jutge que es van pagar 400.000 euros al Getafe per no guanyar al Pamplona, i que el Betis, el Valladolid i l'Espanyol també van cobrar

vizcay

vizcay

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’exgerent del Club Atlético Osasuna Ángel Vizcay ha reconegut aquest dimarts, durant el judici que se segueix a l’Audiència Provincial de Navarra, que del 2012 al 2014 es van fer pagaments en efectiu, de fins a 400.000 euros, per arreglar partits, una pràctica, ha dit, de la qual era coneixedora tota la junta directiva del club navarrès.

Vizcay ha obert d’aquesta manera la ronda de declaracions judicials contra 11 acusats (sis exdirectius de l’Osasuna, tres exjugadors del Betis i dos agents immobiliaris) pels presumptes delictes d’apropiació indeguda, societaris, falsedat en document mercantil, falsificació dels comptes anuals i corrupció esportiva per manipulació de partits, en una trama que es coneix com el ‘cas Osasuna’.

24 anys al club

L’exgerent, que va treballar 24 anys al club amb sis presidents i dues juntes gestores, ha declarat que, en les temporades 2012-2013 i 2013-2014, es van utilitzar diners en efectiu per «predeterminar o prioritzar altres equips per guanyar l’oponent o bé per determinar un resultat que fos beneficiós per a l’Osasuna».

Així, ha assegurat que el maig del 2013 es van fer pagaments de 150.000 euros al Valladolid per guanyar el Deportivo, 150.000 més al Betis per derrotar el Celta i 400.000 al Getafe perquè «no guanyés» a Pamplona. «¿Perquè es deixés guanyar?», ha preguntat la fiscal, a la qual cosa l’exgerent ha respost afirmativament.

Empat pactat amb l’Espanyol

En la temporada 2013-2014, en la jornada 36, l’Osasuna estava en risc de descens, igual que el Valladolid, el Granada, l’Almeria, l’Elx, l’Espanyol i el Getafe, i, en menor mesura, el Celta i el Deportivo. Era especialment important, ha comentat, el partit Betis-Valladolid, ja que els sevillans estaven en posició de descens i potser no sortien amb prou «motivació». Per això es va premiar el conjunt verd-i-blanc amb 400.000 euros. En la mateixa jornada, en l’Espanyol-Osasuna, els catalans necessitaven un punt per salvar-se matemàticament i es va pactar l’empat per 250.000 euros.

En una altra jornada, es van pagar 250.000 euros més al Betis per deixar-se guanyar a Pamplona. No obstant, altres resultats adversos van fer que l’Osasuna acabés baixant a Segona aquella temporada, després de 14 anys a Primera. Totes les «destinacions dels diners», ha explicat Vizcay, «es van parlar i es van decidir a la junta directiva».

Els futbolistes

De tots aquests pagaments, en aquest procés es jutgen exclusivament els 650.000 euros pagats en total al Betis per determinar el resultat de dos partits. Un dels pagaments, ha declarat, es va fer al garatge d’una vivenda particular de Sevilla a tres jugadors del Betis, dels quals ha identificat Jordi Figueras, actualment al Racing, i Xavi Torres, que ara juga a l’Al-Arabi de Kuwait.

Notícies relacionades

No és segur si el tercer era Antonio Amaya, futbolista que milita a l’UCAM Múrcia, també acusat en aquest judici, tot i que sí que l’ha identificat com la persona a qui va fer un altre dels pagaments el juliol del 2014 al vehicle particular del jugador.

Vizcay ha relatat com després «ho va confessar tot» al president de la Lliga de Futbol Professional, Javier Tebas, perquè aquesta entitat tenia «pistes» del que havia passat i el CSD ja estava fent una auditoria del club. L’exgerent ha afirmat que no es va sentir «coaccionat» de cap manera per fer la confessió, que va ser «lliure i voluntària». 

Títol especejament

El responsable del gabinet de Presidència del Reial Valladolid, David Espinar, ha assenyalat a Efe que el club «no té coneixement» dels suposats pagaments del Club Atlètic Osasuna a l’equip blanquivioleta en el partit que el va enfrontar, el maig del 2013, al Deportivo.