Espanya s'estrena amb victòria a l'Europeu després d'una bona segona meitat

lmendiola51662000 trondheim  norway   09 01 2020   raul entrerrios rodriguez  200109220531

lmendiola51662000 trondheim norway 09 01 2020 raul entrerrios rodriguez 200109220531 / OLE MARTIN WOLD

3
Irati Vidal

Tots som un. L’espot dels ‘Hispanos’ ho deixava clar, en aquest Europeu tocava estar més units que mai. Perquè l’empresa no és fàcil i el primer partit contra Letònia ho ha demostrat. Aristòtil deia que, de vegades, no és necessari un govern perfecte sinó que n’hi ha prou amb un de pràctic. I aquest és el paper que va tenir Espanya contra una sorprenent selecció letona. El resultat final va ser favorable (33 -22) però va costar més del que indica el marcador.

Perquè el partit va començar fred, amb la sensació que Espanya encara no havia aterrat en el Trondheim Spektrum. La revàlida començava amb mal peu i, lluny de competir, els jugadors de Ribera arrencaven a la deriva del joc de Kristopans i del forrellat del seu porter, Edgards Kuska. El porter letó va agafar el relleu del lesionat Kugis i va abaixar la persiana durant més de set minuts. Tot acabava en ell.

Fins que Ferran Solé va portar a col·lació el seu canell en un llançament de set metres. Espanya obria el marcador i la maquinària començava a greixar. Amb dues fuetades des de l’exterior i una contra perfecta, els espanyols empataven el partit en només un minut i mig i portaven a col·lació la seva millor arma, la defensa. Amb més seguretat a la rereguarda, els jugadors de la selecció van començar a percudir amb més facilitat en atac. Espanya havia tornat.

Canvis defensius

Però Kuska continuava decidint. El porter letó va continuar amb la seva lluita particular i va convertir la primera meitat en el que ell va voler. Com si necessités donar-li avantatge al conjunt hispà per tornar a animar-se i alçar un mur, Kuska apareixia en els moments indicats i mantenia els seus en el partit. I quan ho feia, Kristopans ho aprofitava per continuar enfonsant la defensa espanyola.

Viren Morros frena en defensa Kreigbers durant el partit de foto / martin wold

Ribera es va adonar que aquell no era el camí i va canviar el sistema defensiu a un 5-1. Llavors, Espanya, que havia perdut Jorge Maqueda per una vermella directa consultada amb el VAR (en competicions masculines, a diferència de les femenines, sí que hi ha videoarbitratge), va començar a sentir-se més còmoda. I sense dominar, però anotant quan tocava, va aconseguir ampliar l’avantatge fins als quatre gols. Al descans es va arribar amb un 14-11 en el lluminós després d’una fuetada des dels 11 metres de Strazdins. L’avantatge era clar, les sensacions, no tant.

Sense Morros ni Maqueda

Per això, la segona meitat, Espanya la va començar marcant i imposant la seva defensa per contraatacar. Tot i que el primer cop seria del videoarbitratge. Després dos minuts, els col·legiats van decidir treure la segona vermella del partit. Aquesta vegada, marxava el pilar defensiu Viran Morros.

Tot i que la seva marxa no va semblar afectar el combinat espanyol. Els ‘Hispanos’ es van creure el guió i van decidir no aturar-se. A la porteria Gonzalo Pérez de Vargas va agafar el relleu del porter letó i va donar ales perquè la selecció comencés a fer efecte en els letons. Parant o robant, Espanya percudia al contraatac i es mostrava infal·lible davant de la xarxa.

I la seva defensa seguia infal·lible. Gràcies a la profunditat a la rereguarda i la picardia d’Aleix Gómez, l’equip espanyol va aconseguir desgastar físicament Letònia. I ni el temps mort d’Armands Uscins  va poder canviar les coses. Espanya havia trobat el camí i va decidir no separar-se’n en cap moment. El primer pas està donat. Però queda molt. I dissabte espera Alemanya.

Fitxa tècnica

Espanya: Corrales; Solé (4, 2p), Maqueda (1), Gedeón Guardiola (1), Dani Dujshebaev (1), Raúl Entrerríos (3) i Ariño (1) –equip inicial– Pérez de Vargas (1), Aleix Gómez (4, 1p), Alex Dujshebaev (3), Sarmiento (2), Cañellas (3), Ángel Fernández (5), Aginagalde (2), Figueras (1) i Morros (1)

Letònia: Kuksa; Strazdins (1), Kristopans (7), Versakovs (3, 1p), Jurdzs (5), Kreicbergs (2) i Dude (3) –equip inicial– Purins (ps), Arajs (-), Ermanis (-), Lilienfelds (-), Politers (-), Klesniks (-), Leja (1), Tuminskis (-) i Pavlovics (-)