europeu d'handbol

'Hispanos', a la recerca de la revàlida del títol

La selecció espanyola d'handbol intentarà revalidar l'or continental i segellar l'accés als Jocs Olímpics de Tòquio

zentauroepp46526945 spain s viran morros de argila  r  and iceland s aron palmar190113194939

zentauroepp46526945 spain s viran morros de argila r and iceland s aron palmar190113194939 / CHRISTOF STACHE

2
Es llegeix en minuts
Irati Vidal

Un bronze, una plata i l’anhelat or. La selecció espanyola d’handbol masculí ja fa tres edicions que no baixa del podi continental. Però vol engrandir la història. I ho vol fer des de la prudència. «És un orgull ser els actuals campions, però això ja és passat. Som el 2020 i l’experiència ens diu que cal viure cada partit al màxim», reconeix el seleccionador Jordi Ribera, conscient que l’equip podria fer història en el primer Europeu que es disputa en tres països diferents (Suècia, Àustria i Noruega).

Perquè els ‘Hispanos’, que inicien aquest dijous la seva aventura a la ciutat noruega de Trodheim davant de la debutant Letònia (20.30 h, Tdp), poden revalidar la corona conquerida fa dos anys a Croàcia. La gesta no només els permetria entrar en els annals de la història junt amb la llegendària Suècia dels ‘Bengan Boys’, sinó que, a més, els donaria un bitllet directe per als Jocs Olímpics de Tòquio. L’objectiu és clar. El camí, també.

Guardiola i Gurbindo barren el pas a Karabatic en un Espanya-França / MEISSNER (AFP)

Els espanyols continuen apostant més pel talent que pel físic. Amb un joc d’atac elaborat, una primera línia capaç de penetrar amb intel·ligència i llançar des de l’exterior i extrems efectius com ara Aleix Gómez, els de Ribera són una de les seleccions a batre. I ho són pels resultats, però també per un joc que dista del de la resta d’Europa. Perquè França i Dinamarca, les altres dues favorites, es caracteritzen per un handbol molt més físic marcat per la potència defensiva i els llançaments d’estrelles com Nikola Karabatic i Mikkel Hansen.

El mur i el contraatac

Espanya és diferent, en atac i en defensa, en què Gedeón Guardiola i Viran Morros continuen apuntalant el mur espanyol sense renunciar al contraatac. I a la porteria, on Gonzalo Pérez de Vargas i Rodrigo Corrales formen una dels millors duets del panorama mundial. Per això, parteixen com a favorits per superar la primera fase davant d’Alemanya, Letònia i els Països Baixos.

Notícies relacionades

Els ha tocat un dels grups més fàcils, amb dos debutants, i en tindran prou amb aconseguir una de les dues primeres places per accedir a la ‘main round’. Tot i que ells només pensen a guanyar-ho tot i evitar treure la calculadora en la fase decisiva. Perquè saben que un Europeu és més difícil que un Mundial. I en l’última Copa del Món, disputada a Rio, van quedar setens a l’última.

Les energies estan renovades. Les sensacions són bones (acaben de conquerir el Torneig Internacional d’Espanya). I l’ambició els porta a l’or.