LES OPERACIONS DE L'HIVERN

El mercat de fitxatges obre les portes de bat a bat

Els clubs europeus afronten el gener l'última ocasió per fitxar, amb Ibra i Haaland com a primers cops

L'Espanyol s'aferra a aquest mes per millorar la plantilla i evitar el primer descens a Segona en 26 anys

rpaniagua51552010 combo erling braut haaland    foto   joel kunz   dortmund   200101194518

rpaniagua51552010 combo erling braut haaland foto joel kunz dortmund 200101194518

4
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua / Joan Domènech

El mercat de fitxatges d’hivern va obrir aquest dimecres les seves portes i no les tancarà fins al 31 de gener. Durant un mes els clubs tindran l’última oportunitat per millorar les seves plantilles, corregir els errors de l’estiu o resoldre allò que van deixar pendent i comença a tenir mala pinta.

Durant aquest període no només es concretaran transaccions immediates, sinó que es començaran a gestionar les que es formalitzaran a l’estiu i que només es poden tractar amb els futbolistes que acabin contracte el juny als seus respectius clubs.

L’Inter i Arturo Vidal

L’obertura oficial és una simple formalitat. Ja s’han tancat diverses operacions. El Barça, per exemple, s’ha activat amb dues cessions de molt diferent calat. Primer va anunciar (el dissabte 28 de desembre) la marxa de Carles Aleñá al Betis perquè guanyés minuts i experiència –només havia jugat quatre partits dels 24 disputats per l’equip– i abans que acabés l’any (el 31 de desembre), va comunicar la sortida de Mike van Beijnen, el defensa holandès que ni tan sols havia debutat amb el Barça B, al Gençlerbirligi de Turquia.

Chelsea, United i Juventus pugnen pel jove Jadon Sancho, taxat pel Dortmund en 120 milions

El club blaugrana no contempla més moviments en el mercat. O això proclamen portaveus de l’entitat, que no aconsegueixen apaivagar els rumors de la possible sortida d’Arturo Vidal. L’Inter vol el seu fitxatge per lluitar per l’‘scudetto’. El Barça no es vol desfer del xilè, que pretén forçar el seu traspàs, entenen des del club, amb la demanda tramitada per l’impagament de 2,4 milionsVidal reclama aquesta quantitat de variables pels partits jugats la temporada passada.

¿Todibo al Milan?

L’Inter, que també pensa en Eriksen, va líder de la Sèrie A, empatat amb el Juventus, campió de les últimes vuit lligues. Més humils són les aspiracions d’un Milan que naufraga en l’11a posició, un lloc impropi de la seva categoria. Però ha obtingut un reforç de categoria. Almenys, ben sonor: el de Zlatan Ibrahimovic. 

El suec té 38 anys i ha tancat la que semblava la seva etapa final als Estats Units amb Los Angeles Galaxy per tornar a un dels nombrosos clubs que ha conegut. Va jugar de ‘rossonero’ entre el 2010 i el 2012. El Milan també vol millorar la defensa. El francès Jean-Clair Todibo, gairebé inèdit al Barça, és un dels objectius.

El càsting de l’Atlètic

L’altre gran fitxatge tancat i anunciat és el d’Eric Braut Haaland, la sensació de la temporada. El Borussia de Dortmund s’ha avançat a tots els pretendents que seguien els passos del davanter del Salzburg, de 19 anys i de moment màxim golejador de la Lliga de Campions.

Aquest fitxatge pot comportar la sortida de Paco Alcácer, que s’ha afegit al càsting de l’Atlètic a la recerca d’un ariet. El traspàs es podria tancar per prop de 30 milions, tot i que existeixen altres candidats per acompanyar Morata, com Rodrigo Moreno, Bakambu, Piatek, Werner, Giroud i Cavani, que sempre ha sigut el primer desig del Cholo. 

Seguint amb el Dortmund apareix Jadon Sancho. El fantàstic extrem anglès, enfrontat amb el tècnic Lucien Favre, pot ser la bomba del mercat. El club alemany l’ha taxat en 120 milions. El Chelsea, el Manchester United i el Juventus es barallen per l’astre de 19 anys, que ja va ser a la Premier amb el City. A l’Everton, Ancelotti ha demanat James, un clàssic en les preferències del tècnic italià. 

Les carències periquites

Amb el Barça i el Madrid sense grans expectatives i l’Atlètic pendent del davanter, l’Espanyol emergeix com el gran animador del mercat d’hivern a la Lliga. El club periquito necessita reforçar-se per evitar el seu primer descens en 26 anys. Rufete no pot fallar amb els escollits. Amb Hulk descartat per la seva elevada fitxa,  Raúl de Tomás sembla l’opció més factible per a l’atac.

Chen necessita invertir aquest mes per salvar l’Espanyol / robert ramos

No és l’única urgència. Un extrem i un pivot defensiu també són necessaris en un mercat al qual Chen ja va acudir en anteriors exercicis. L’hivern passat, per exemple, va fitxar Wu Lei, Alfa Semedo i Ferreyra, mentre Carlos ‘la Roca’ Sánchez va arribar cedit el gener del 2018.

El rècord del 2018

Notícies relacionades

L’any passat la finestra hivernal només va comportar 51 operacions a Espanya, on els clubs amb prou feines es van gastar 98 milions, la meitat que a la Premier. Res a veure amb el curs 2017-18, quan el mercat va tocar sostre el gener a la Premier (477 milions) i a Espanya (277).

Fitxatges de categoria com el de Coutinho pel Barça (120 milions més variables), Van Dijk pel Liverpool (85), Laporte pel City (65) o Aubameyang per l’Arsenal (64) en van tenir la culpa.