NOVA POLÈMICA

La Xina veta la retransmissió de l'Arsenal-Manchester City després de les crítiques d'Özil al govern

El canal de televisió xinès CCTV no retransmetrà el partit de la Premier després que el futbolista alemany d'origen turc hagi defensat la minoria musulmana uigur que viu al gegant asiàtic

Les relacions entre la Xina i la franquícia de l'NBA Houston Rockets ja es van tallar fa dos mesos després d'un missatge de recolzament del director general de l'equip als manifestants a Hong Kong

Ethnic Uighur boys hold placards with the images of English soccer club Arsenal’s midfielder Mesut Ozil during a protest against China in Istanbul, Turkey December 14, 2019. The placard reads: Thank you, Mesut Ozil, on behalf of 35 million oppressed.  REUTERS/Kemal Aslan NO RESALES. NO ARCHIVES

Ethnic Uighur boys hold placards with the images of English soccer club Arsenal’s midfielder Mesut Ozil during a protest against China in Istanbul, Turkey December 14, 2019. The placard reads: Thank you, Mesut Ozil, on behalf of 35 million oppressed. REUTERS/Kemal Aslan NO RESALES. NO ARCHIVES / KEMAL ASLAN (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Alejandro García
Alejandro García

Periodista

ver +

El partit del cap de setmana a la Premier League anglesa amb gran cartell, l’Arsenal-Manchester City d’aquest diumenge a la tarda, no es podrà veure per televisió a la Xina. El canal CCTV ha tret de la graella el partit de l’Arsenal després que el seu jugador Mesut Özil, alemany d’origen turc, hagués defensat a les xarxes socials la minoria musulmana uigur que viu a la Xina.  

Aquest diumenge, el diari nacional de llengua anglesa de la Xina, el ‘Global Times’, va publicar que el partit no es veurà a la televisió perquè els comentaris d’Özil han «decebut els fanàtics i les autoritats governamentals de futbol».  Abans, la Federació de Futbol Xinesa ja s’havia mostrat«indignada i decebuda» pels comentaris del futbolista.

La protesta d’Özil

L’exjugador del Madrid, sempre pròxim a qüestions socials, va publicar aquest divendres a les xarxes socials una protesta en què implorava al món musulmà protestar contra el maltractament que pateix la minoria uigur a la Xina: «Es crema l’Alcorà, es tanquen les mesquites, es prohibeixen les madrasses, es mata els erudits religiosos, alguns d’ells obligats a casar-se amb homes xinesos. Es crema l’Alcorà, es tanquen les mesquites i es prohibeixen les madrasses. Es mata un per un els erudits religiosos, algunes d’elles són obligades a casar-se amb homes xinesos i s’obliga els germans a entrar en els camps de treball... I encara així, Ummah Muhammad està en silenci, la seva veu no sona. Els musulmans no reclamen»,deia el futbolista en el comunicat. 

Un milió de reclosos

La situació del poble uigur a la Xina és una de les més dramàtiques del món. Segons les Nacions Unides, almenys un milió d’uigurs estan reclosos en «camps de reeducació», com els denominen les autoritats. Les organitzacions pels drets humans van més enllà: Human Rights Watch va posar de manifest en un informe que a la regió de Xinjian es produeixen detencions de forma normalitzada, sense un procés judicial, de persones considerades perilloses, que acaben en camps de concentració. 

Notícies relacionades

El mes de març d’aquest any, la situació dels uigurs a la Xina va saltar els titulars de la premsa mundial després de la tornada al seu club, el Jiangsu Suning, del prometedor futbolista Erfan Hezim, després de passar un any reclòs en un camp de detenció forçada. El futbolista de 20 anys i jugador del Shaanxi Changan, musulmà d’ètnia uigur, va ser suposadament detingut per viatjar a l’estranger sense permís, després de ser a Espanya i Dubai en diferents campus d’entrenament, segons va revelar Radio Free Asia.

Erfan Hezim (i) al costat de Messi abans de ser reclòs en un camp de treball forçat. / (Fifpro)

Incident amb l’NBA

Les concessions de Pequín a les crítiques des de l’estranger són mínimes. L’incident amb el partit de l’Arsenal, malgrat els intents de mediació del club (que es va desmarcar de les declaracions del jugador) i de la Premier League, amb grans interessos a Àsia; s’ha concretat en una prohibició concreta, com ja va passar fa dos mesos amb l’NBA, quan el director general dels Houston Rockets, Daryl Morey, va donar recolzament a través del Twitter als manifestants de Hong Kong. Llavors, els partits de la històrica franquícia, en què va jugar el millor basquetbolista xinès de la història, Yao Ming, van deixar d’emetre’s a la Xina i es va trencar la cooperació entre el país i la franquícia.