UNA XACRA QUE NO S'ATURA

El racisme colpeja també el 'calcio' femení a Itàlia

La davantera britaniconigeriana Eniola Aluko deixa la Juventus després de patir actes discriminatoris per la seva raça

«Em vaig cansar d'entrar a les botigues de Torí i tenir la sensació que esperessin que robés alguna cosa», lamenta

alukosaluto15variant1400x787

alukosaluto15variant1400x787

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio

El racisme ara també esquitxa el futbol femení a Itàlia. La futbolista britànica nascuda a Nigèria Eniola Aluko ha denunciat haver sigut objecte d’actes de discriminació a Torí, ciutat del nord d’Itàlia a la qual va arribar fa 18 mesos per jugar a l’equip femení de la Juventus (Juventus Women). Una denúncia que arriba després que l’atacant anunciés la setmana passada —anticipadament i amb la temporada ja en marxa—, la seva decisió d’abandonar el conjunt italià i tornar al Regne Unit.

«Em vaig cansar d’entrar a les botigues i tenir la sensació que l’amo esperés que anava a robar alguna cosa», ha afirmat Aluko, en un text publicat al blog que manté al diari britànic ‘The Guardian’. «Massa vegades arribes a l’aeroport [de Torí] i tens aquests aquests gossos policia com si fossis Pablo Escobar [el difunt narcotraficant colombià]», ha continuat. «Torí sembla haver-se quedat dues dècades enrere en la seva obertura cap a persones de diferent tipus», ha insistit la futbolista, que va rescindir un contracte que preveia que continués jugant en el conjunt italià. 

Aluko va explicar que no va ser víctima de racisme per part del personal de la Juventus ni dels fans de l’equip, però sí que va acusar el ‘calcio’ italià d’estar minimitzant la gravetat del fenomen. «Crec que hi ha un problema a Itàlia i en el futbol italià, i la resposta a això és el que realment em preocupa», ha lamentat, al remarcar que «tant els propietaris com els seguidors semblen, sobretot en el futbol masculí, percebre l’assumpte com a part d’una cultura».

Un episodi recurrent

La denúncia es produeix en un moment tens per al ‘calcio’, en el qual s’han verificat repetits episodis d’odi racial que han desencadenat una onada de protestes dels jugadors no italians. El més conegut a Espanya és Mario Balotelli, jugador del Brescia de la Serie A, però és només un d’una llarga llista. 

Notícies relacionades

D’altres són Dalbert Henrique, lateral esquerre brasiler de la Fiorentina, que al setembre va parar el joc després que un grup de seguidors imités el so de la mona. I, a més d’ell, en els últims mesos, hi va haver també els casos del senegalès Kalidou Koulibaly, central del Nàpols; de Moise Kean, un jugador juvenil italià d’origen ivorià de la Juventus, i Romelu Lukaku, futbolista belga d’ascendència congolesa. «Si torno a rebre càntics racistes, contestaré», va dir un esgotat Lukaku el setembre passat.

Sense que ni els clubs ni les federacions hagin trobat encara una solució eficaç per posar un fre al racisme de les seves aficions, la situació amenaça de trastocar profundament el campionat italià, ha suggerit Aluko. «Si els clubs italians volen continuar atraient talents, han de centrar-se a fer que els internacionals se sentin com a casa», ha advertit l’atacant, que aquest dissabte jugarà (contra la Fiorentina) el seu últim partit al país transalpí.