LLUITA CONTRA EL DOPATGE

Rússia podria quedar exclosa dels Jocs Olímpics de Tòquio 2020

L'AMA és partidària de sancionar l'expedició russa sense poder participar durant quatre anys en competicions internacionals per manipular les anàlisis dels atletes russos implicats en dopatge

aguasch25163508 soc031 kr snaya poliana  rusia  21 02 2014   un hombre aband190508120459

aguasch25163508 soc031 kr snaya poliana rusia 21 02 2014 un hombre aband190508120459 / KAY NIETFELD

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas

Tot i que esperat, el veredicte ha provat com una puntada de peu a l’estómac a Rússia. Responsables russos, tant del món de la política com del’esport, han posat el crit al cel els últims dies després de la recomanació, emesa perl’Agència Mundial contra el Dopatge (WADA, per les seves sigles en anglès) de mantenir el veto als esportistes russos en les competicions olímpiques i en els campionats del món delspròxims quatre anys a causa de les manipulacions detectades en les dades de laboratori proporcionades per Moscou a aquest organisme. La decisió final es prendrà el pròxim 9 de desembre durant la reunió del comitè executiu de l’ens internacional antidopatge que tindrà lloc a París.

«És trist, només puc dir que aquestes recomanacions són injustes», ha declarat el president de la Federació Russa de boxa, Umar Kremlev. «Rússia juga un paper important en el desenvolupament del’esport global; ¿Com pot ser vetat un país així?», ha continuat.

«Recomanacions molt dures»

En els mateixos termes s’ha manifestat el president de la Federació de Cúrling, Dmitry Svishchev. «Aquestes recomanacions són molt dures; és un càstig sense base per a antics problemes pels quals Rússia ja ha sigut castigada», ha declarat, abans de destacar els avenços que, segons la seva opinió, ha fet el país en la seva lluita contra el dopatge. «Rússia ha fet grans progressos... Castigar la generació següent d’una forma tan estricta és massa», ha conclòs. Fins i tot el ministre d’Exteriors, Serguei Lavrov, un home en principi allunyat del món de l’esport, ha volgut intervenir en la controvèrsia i ha suggerit que més que una decisió esportiva es tracta d’una decisió política amb l’ànim de sancionar Rússia. «Com més decisions com aquestes es prenen, és millor per als seus arguments antirussos»,ha valorat. Per la seva banda, Dmitri Peskov, el portaveu del Kremlin, s’ha limitat a prometre que Rússia continuaria cooperant «amb la comunitat internacional mundial de l’esport i amb la WADA».

En cas que les recomanacions siguin finalment adoptades, es repetiria una situació similar situació similar a la viscuda fa quatre anys, quan va acudir als Jocs Olímpics de Rio de Janeiro amb un equip minvat a causa dels vetos per dopatge, i malgrat això va ocupar el quart lloc al medaller amb 56 trofeus, 19 dels quals d’or. En la cita olímpica hivernal de Pyeongchang va competir sota pavelló olímpic, i va ocupar un discret 13è lloc al medaller final, un resultat molt discret en comparació amb la pluja de metalls de Sotxi-2014, quan va encapçalar la classificació.     

Notícies relacionades