Futbol llatinoamericà

El Flamengo es queda amb la Copa Libertadores en els últims minuts

El River Plate cau per 2-1 en un partit que havia controlat 80 minuts amb dos gols de Gabigol

El portuguès Jorge Jesús guanya el duel a l'argentí Marcelo Gallardo en un final inesperat

lmendiola51057806 flamengo s gabriel barbosa celebrates after scoring against 191123230556 / ERNESTO BENAVIDES

2
Abel Gilbert

Flamengo és el nou campió de la Copa Libertadores d’Amèrica. Va vèncer River Plate 2-1 però va patir molt, més del que esperava. El somriure se li va dibuixar tot just en els últims minuts, en un tres i no res. És la segona vegada que obté, 39 anys després, el certamen més preuat de la regió. La música de La Guerra de las Galàxies va sonar abans del partit i va marcar el to del que seria un combat futbolístic a tot o res davant de la mirada de 80.000 espectadors a l’estadi Alianza Lima i milions de persones a la regió i el món.

El Flamengo va gastar 120 milions d’euros per armar un equip altament competitiu i amb l’objectiu primordial de guanyar aquest torneig. Havia arribat a Lima amb 20 partits sense perdre. Marcelo Gallardo va prendre nota de totes les adversitats que se li van presentar des d’inici i va ser molt a prop d’encertar.

Epíleg dramàtic

Al principi els carioques es van mostrar més confiats. El River va intentar esperar davant de la superioritat d’un rival més tècnic i predisposat al joc ofensiu. Però si alguna cosa té el futbol és el seu caràcter impredictible, i més en un xoc entre argentins i brasilers. Els favorits poden deixar de ser-ho en qüestió de segons. Gallardo ho sabia. Calia aprofitar la mínima distracció d’un rival més tècnic. I així va passar al minut 14 de la primera etapa: Enzo Pérez va robar la pilota a Felipe Luis i es va projectar per la dreta. El seu llançament va ser feble. Gerson i Arao van dubtar. El colombià Rafael Borré va aprofitar aquesta cavil·lació i el porter Diego Alves no va tenir res a fer. Gol i sorpresa.

A partir d’aquell moment va començar a jugar-se el partit que Jesús no tenia en els seus plans. Els seus jugadors estan acostumats atacar. Mai obligats. El Flamengo es va trobar amb una exigència addicional i altres angoixes. Als 36 minuts, Palacios va estar a prop d’augmentar diferències en un contraatac.

Empès pels seus seguidors, els carioques van provar de desequilibrar en la segona etapa. Armani va treure el crit de gol de la boca a Ribeiro. Diego va entrar al camp en lloc de Gerson i va donar més claredat als brasilers.  Un exhaust River es va dedicar a aguantar la tempesta. Faltaven quatre minuts per a la glòria quan Pratto va cometre un enorme error imperdonable en l’atac. Bruno Enrique va arrencar per l’esquerra. Va cedir a De Arrascaeta i aquest a Gabigol que només la va haver d’empènyer.  Dramàtic epíleg. Els argentins es van esfondrar i Gabigol va ser una altra vegada botxí. Després se’n va anar expulsat. El futbol és així: quan tot sembla dit, la història canvia. El Flamengo disputarà amb el Liverpool la final entre Europa i l’Amèrica Llatina.