tragèdia a l'Himàlaia
No hi ha diners per repatriar l'alpinista madrileny mort a l'Himàlaia
Les autoritats nepaleses retenen l'altre muntanyenc supervivent per les autoritzacions i l'agència d'assegurances no vol pagar perquè l'accident es va produir a més de 5.000 metres d'altitud
himalaya
Membres de l’associació de muntanya Vía Libre de Alcorcón han obert una col·lecta per costejar les despeses de rescat i repatriació dels seus companys Felipe Valverde ‘Tronko’, mort dissabte passat a l’Himàlaia quan intentava fer cimera al pic Chukima Go, i David Suela, que va resultar il·lès.
Des de l’associació expliquen en un comunicat que l’assegurança ‘Totalsport’ que havien contractat amb Intermundial es va desentendre des del principi al·legant que estaven a més de 5.000 metres d’altura, per la qual cosa han obert un compte per recollir fons que contribueixin al pagament de les despeses.
Ara per ara, les despeses del rescat de tots dos –gestió de la repatriació, ambulàncies, hospital, transport i gestions diverses– ascendeixen a més de 40.000 euros, xifra que «sobrepassa la capacitat econòmica de les famílies», per la qual cosa sol·liciten la col·laboració de companys, aficionats a l’escalada i qualsevol que vulgui ajudar.
Los compañeros de David Suela y Felipe Valverde «Tronko» piden colaboración para pagar los gastos del rescate pues el seguro no les cubre a la altura a la que tuvo lugar el accidente https://t.co/YQWA1J655Q pic.twitter.com/N8Tu21x3Xt
— Desnivel (@desnivelados) 23 de octubre de 2019
Felipe Valverde ‘Tronko’, de 44 anys, va morir dissabte passat a l’Himàlaia quan, mentre intentava fer cimera al pic Chukima Go, la seva corda es va deslligar i va provocar el tràgic desenllaç, mentre que el seu company, David Suela, va aconseguir sortir-ne il·lès després de ser localitzat i rescatat per una agència.
El director de l’agència Annapurna Treks and Expedition, encarregada de recuperar el cadàver de ‘Tronko’ i de rescatar l’altre alpinista espanyol, va explicar que li van demanar ajuda dos escaladors més de nacionalitat espanyola que també intentaven escalar la muntanya.
Problemes amb els permisos
«Em van demanar que els rescatés. No sé qui eren ni a quina agència d’expedicions pertanyien», va afegir el xerpa, qui després de 24 hores va aconseguir localitzar el supervivent i el seu company mort i els va traslladar en helicòpter a la capital nepalesa, a uns 250 quilòmetres de distància.
Ara, la directora del Departament de Turisme del Nepal, Meera Acharya, assegura a Efe que cap dels dos muntanyencs tenien els permisos necessaris d’escalada, per la qual cosa, tot i que estan investigant encara, ha suggerit que «estaven escalant la muntanya de manera il·legal».
Notícies relacionadesSegons Acharya, només dos espanyols havien rebut permisos per escalar el Chukima Go aquesta tardor, «però el nom de l’escalador mort i del supervivent no constaven al llistat del departament». «Hem confiscat el passaport del supervivent i procedirem a dur a terme accions legals contra ell», va concloure la directora del Departament de Turisme.
Durant la temporada d’escalada de tardor al Nepal, que finalitza a mitjans de novembre, les autoritats nepaleses havien entregat permisos a 998 muntanyencs estrangers.
L’alpinista supervivent, castigat amb cinc anys sense entrar al Nepal
El Govern del Nepal va imposar aquest dijous la prohibició d’entrada al país durant cinc anys al muntanyenc espanyol <strong>David Suela Fernández</strong>, que va ser descobert escalant il·legalment a l’Himàlaia amb el també espanyol Luis Felipe Valverde Guzmán, que va morir dissabte al precipitar-se al buit.
- Sant Joan de Déu qüestiona que els instituts comencin classe a les vuit
- Un Madrid indolent pateix una patacada sense excuses a Lilla
- Política social El Govern utilitza 31 milions de l’excedent de tresoreria per a vivenda social
- L’edifici pioner del 22@ es converteix en hospital
- Estrena cinematogràfica ‘La virgen roja’ o la dona perfecta