masclisme irredempt

4.000 dones assisteixen per primera vegada a un partit de futbol a Teheran

zentauroepp50334163 deportes  teheran fotbol mujeres191010193507

zentauroepp50334163 deportes teheran fotbol mujeres191010193507 / ATTA KENARE

1
Es llegeix en minuts
Agencias

Les dones han assistit aquest dijous per primera vegada des de la Revolució Islàmica del 1979 a un partit de futbol a Teheran, gràcies a una exempció que ara per ara només s’aplica a les trobades de la selecció masculina de futbol, que intenta ara classificar-se per al Mundial de Qatar el 2022.

Dones a la grada de l’Iran-Cambodja de l’històric 10 d’octubre / ROUZBEH FOULADI (DPA)

Entre 3.500 i 4.000 dones havien adquirit l’entrada per al partit entre l’Iran i Cambodja, segons els mitjans locals. L’accés, no obstant, no ha sigut lliure, ja que el públic femení ha estat reclòs en grades especials on només hi havia policies i personal mèdic dones.

A més, encara persisteixen certs vetos, com, per exemple, el que impedeix a les dones acreditar-se com a fotògrafes per captar imatges del partit, malgrat que el Ministeri d’Esport ha promès que també s’eliminaran les desigualtats en qüestions d’accés per a la premsa.

Notícies relacionades

El règim ultraconservador que controla l’Iran ha aplicat estrictes normes socials durant aquestes últimes quatre dècades, en virtut de les quals les dones han quedat en un segon pla en esdeveniments públics.

Algunes dones han intentat esquivar aquestes prohibicions entrant disfressades als estadis, un activisme que va derivar en tragèdia el mes passat amb la mort d’una dona que es va calar foc després de ser condemnada per intentar saltar-se les lleis. El nom de Sahar Joradavi no s’ha d’oblidar.