Primera Iberdrola

La Lliga femenina de futbol prova de consolidar el seu auge amb grans novetats esportives, però envoltada de conflictes econòmics

El Tacón/Reial Madrid entra en escena amb un duel contra el Barça a l'estrena de l'Estadi Johan Cruyff

Els drets de televisió suposen el principal focus de disputes entre la Federació i els clubs

zentauroepp49733690 sant joan despi   06 09 2019   deportes   las jugadoras del 190906230556

zentauroepp49733690 sant joan despi 06 09 2019 deportes las jugadoras del 190906230556 / JORDI COTRINA

8
Es llegeix en minuts
Mamen Hidalgo

La Lliga femenina de futbol, rebatejada aquesta temporada com Primera Iberdrola després que la Federació Espanyola (RFEF) assimilés les competències per a la seva organització, comença aquest dissabte, 7 de setembre aprofitant la ressaca del Mundial i l’impuls d’aquest esport durant l’últim any. Amb el FC Barcelona més ben reforçat per destronar l’Atlètic de Madrid —campió en les tres últimes edicions— i les matalasseres refent part de la plantilla per mantenir el seu domini, l’esportiu deixa les vies obertes a una Lliga més competida amb la incorporació del CD Tacón (Reial Madrid) i les possibles sorpreses de clubs de segona fila que s’han reforçat per acabar amb el binomi, com són el Llevant o el València. Malgrat l’absència d’un conveni col·lectiu, l’impuls econòmic dels patrocinadors i les noves estrelles que arriben a Espanya deixen entreveure una temporada que ha de suposar l’impuls definitiu per a les dones en el futbol.

L’obertura d’estadis de gran magnitud com San Mamés o Wanda Metropolitano i l’especial focus que va rebre la participació d’Espanya en el Mundial de França 2019, cita que va aprofitar la nord-americana Megan Rapinoe per reclamar igualtat en aquest esport, pressionen la 32a edició de la Lliga femenina de futbol per consolidar l’auge d’un esport que fins fa pocs mesos estava lluny de ser professional.

Així ho expressavaRuth García, una de les veteranes de la competició i capitana del Llevant, durant la presentació de la Primera Iberdrola. «El que estem vivint és molt bonic i tenim la sort de viure una etapa que ja no coneixen jugadores que han treballat molt per això i que ja no estan amb nosaltres», explicava a EL PERIÓDICO. «És important l’aposta dels clubs, dels patrocinadors i del Consell Superior d’Esports (CSD). Ara només ens queda treballar, créixer i portar-ho tan amunt com es pugui». Hem de respectar aquesta aposta per nosaltres i donar l’espectacle que mereix dins dels terrenys de joc».

Ainhoa Tirapu, portera i capitana de l’Athletic, es manifestava en la mateixa línia: «Això era inimaginable quan vaig començar a jugar, no podia pensar que seria professional i ho soc. És important que no parem de créixer, que no sigui una cosa puntual, i que les noves generacions entenguin que això mai ha sigut així, perquè no creguin que està tot fet i en uns anys desaparegui perquè han deixat de lluitar».

El Reial Madrid entra en acció

Aquest estiu la competició s’ha vist reforçada amb l’afegit delReial Madrid, que a l’inici de l’estiu va anunciar l’adquisició del CD Tacón, acabat de pujar. El projecte del club madrileny segueix en construcció a l’espera d’últimes incorporacions, però ja ha anunciat l’arribada de grans estrelles com les sueques Kosovare Asllani i Sofia Jackobson –bronze el passat Mundial– la brasilera Thaisa Moreno o Aurélie Kaci. 

La incorporació ha sigut celebrada pels diferents estaments del futbol, fins i tot per les mateixes jugadores rivals. Ainhoa Tirapu recalcava com de positiu és en termes de creixement i futur. «Cada vegada que juga el Tacón és Trending Topic, el Reial Madrid mou moltíssim en tots els aspectes. És important que una nena que sigui fan d’un club pugui somiar jugar-hi un dia. Els referents són essencials i les nenes tenen dret a somiar».

La posada en escena tindrà lloc a Barcelona aquest dissabte en el que ja ha sigut definit com a ‘clàssic’ i que compta com a incentiu amb la inauguració del nou camp blaugrana, l’Estadi Johan Cruyff, amb capacitat per a 6.000 espectadors, una xifra que l’actual subcampió vol aconseguir en la primera jornada després de protagonitzar el rècord del Wanda Metropolitano amb 60.379 persones. Aquell dia, la capitana Vicky Losada va alertar de la necessitat d’anar cada cap de setmana a recolzar l’equip.

Per aconseguir que aquestes xifres estiguin lluny de ser una bombolla, la capitana de l’Atlètic de Madrid, Amanda Sampedro, incideix en la necessitat de connectar amb les aficions. «Cal treballar perquè aquells dies no siguin puntuals, sinó una realitat», diu a EL PERIÓDICO. «És important que els nostres seguidors sumin, perquè aquest any no serà gens fàcil i els necessitem. Les futbolistes ens encarregarem de fer-los disfrutar». 

Estructura i disputa pels drets de tv 

Al final de la temporada 2018-19, la federació capgirava la competició a l’anunciar que assimilava l’organització com especifica la llei. Amb aquest anunci, va instar els clubs a incorporar-s’hi si no es volien quedar fora de les competicions europees i de la Copa de la Reina així com de la Supercopa d’Espanya, una de les novetats presentades recentment a Las Rozas a partir de la temporada 2019/2020. La polèmica inicial, que vaenfrontar la federació amb LaLiga –implicada directament en l’impuls durant els últims anys– ha donat pas a una temporada en què s’anuncien menys canvis dels previstos. 

Malgrat que la federació deixava entreveure l’entrada de nouspatrocinis, la realitat és que ha renovat el que tenia amb Iberdrola per sis temporades, fins al 2025, i ha reanomenat les dues primeres categories.  L’estructura de la Lliga és exactament igual que la que s’ha celebrat fins ara, amb la incorporació de petits detalls com l’obligatorietat que les jugadores portin el seu nom a la samarreta per a més visibilitat—una cosa que ja es feia—o la introducció d’una quarta àrbitra. 

El punt que manté els clubs en alerta i que pot suposar una font de conflictes és precisament l’econòmic, amb elsdrets per retransmetre els partits. L’Associació de Clubs de Futbol Femení (Acff), que representava tretze dels setze equips de la Lliga, va tancar un acord amb Mediapro per tres temporades a raó de tres milions d’euros cada una. Automàticament, la Federació n’assumia les competències i prometia retransmetre tots els partits de Primera «en directe a través de canals de màxima audiència, canals específics o ‘streaming’».

De moment, el màxim organisme del futbol a Espanya només podrà arribar a acords amb el Barça, l’Athletic, el Sevilla i el CD Tacón, els quatre clubs que estan al marge de la firma amb la productora. Mediapro, a través de GOL, oferirà la resta dels equips a l’espera de possibles moviments específics en l’altra direcció, una cosa que generaria un problema legal per la ruptura d’un contracte. En aquesta primera jornada emetrà el Madrid CFF-Betis i l’Sporting de Huelva - Atlètic de Madrid. El Barça i el Reial Madrid utilitzaran els seus canals per a l’emissió del debut de Lliga. 

Respecte al foment i visibilitat del futbol per a les nenes, la Federació obliga des d’aquest any que cada club tingui almenys tres equips formatius. 

Arrenca sense conveni... i sense vaga

Quan es compleix un any del’inici de les negociacions per aconseguir el primer conveni col·lectiu, els acords semblen lluny de tancar-se. Durant diverses reunions, representants de l’Associació de Clubs de Futbol Femení (ACFF) i dels sindicats (AFE, Futbolistes ON i UGT) han sigut incapaços d’acordar qüestions laborals mínimes. Si bé van treballar en la línia d’assegurar les jugadores, oferir-los serveis mèdics de qualitat, respectar les seves vacances o facilitar la maternitat i conciliació, no es van alinear per establir un mínim salarial en funció del seu treball i es debaten entre una jornada completa a raó de 20.000 euros o parcial. Les dificultats que al·leguen els clubs per abordar aquesta inversió més elevada semblen l’escull principal a l’hora d’arribar a la primera xifra.

Tot i que abans d’estiu l’Associació de Futbolistes Espanyols (AFE) va amenaçar amb una vaga a l’inici d’aquesta campanya amb la firma de les capitanes, d’aquesta reivindicació no en queda res. «Fa molta pena que no siguem capaços», explica Tirapu, partícip de les negociacions. «És primordial firmar-lo i hem de continuar lluitant. Tot i que entenc que hi ha voluntat per totes les parts, pels clubs que han desenvolupat la competició i les jugadores, que volem condicions mínimes, cal continuar lluitant perquè depenem de la traça de la resta de persones. El que per a nosaltres és mínim per a ells és inassumible». 

Les favorites

Destronar l’Atlètic de Madrid s’ha convertit en el principal objectiu del FC Barcelona, que fa tres anys que lluita per un títol que en totes aquestes ocasions ha acabat en mans de les matalasseres. El club blaugrana ha reforçat el seu atac amb la incorporació de dues jugadores del seu principal rival, Jennifer Hermoso i Andrea Falcón, i d’una de les grans estrelles europees, la noruega Caroline Graham Hansen. Per contrarestar-lo, l’Atlètic de Madrid recorre a l’equip, com apunta Amanda Sampedro: «Sabem reinventar-nos, el nostre fort és el conjunt i han vingut jugadores potents per complementar», diu, referint-se a Charlyn Corral, Virginia Torrecilla o Sari van Veenendaal. 

Si aquests dos clubs mantenen la seva lluita particular, l’objectiu de la resta és fer que la disputa pel títol no quedi en un binomi, sinó que s’ampliï. El Llevant i el València han apostat per les dues entrenadores de Primera (María Pry i Irene Ferreras) i la formació d’una bona plantilla. Hi cal sumar la força d’un clàssic com l’Athletic, el ferri Granadilla Tenerife o la novetat del CD Tacón, que ja utilitza les instal·lacions del Reial Madrid i que ha incorporat grans estrelles del futbol europeu. «És important que la Lliga s’obri i que sigui més interessant», afegeix Sampedro. «Serà un any complicat però bonic, molt il·lusionant.» 

Quines dades hem de conèixer

Quan: Primera Iberdrola compta amb 16 equips, comença el 7 de setembre amb el Sevilla - Granadilla Tenerife i es prolongarà fins al 17 de maig, una setmana abans de la disputa de la Copa de la Reina. 

Els principals moviments del mercat:

1- Jenni Hermoso (de l’Atlètic al Barcelona)

2- Charlyn Corral (del Llevant a l’Atlètic)

3- Kosovare Asllani (del Linköping al Tacón) 

4- Esther González (de l’Atlètic al Llevant)

5- Andrea Falcón (de l’Atlètic al Barcelona)

6- Sofia Jakobsson (del Montpeller al Tacón) 

7- Caroline Graham Hansen (del Wolfsburg al Barcelona)

8- Alba Redondo (de l’Albacete al Llevant)

9- Virginia Torrecilla (del Montpeller a l’Atlètic)

10-Aurélie Kaci (de l’Atlètic al Tacón)

Notícies relacionades

El mapa: Madrid està representat amb quatre equips (l’Atlètic, el Madrid CFF, el Rayo Vallecano i el CD Tacón); Andalusia, per tres (el Betis, el Sevilla i l’Sporting de Huelva); dos a Catalunya (el Barça i l’Espanyol), la Comunitat Valenciana (el Llevant i el València) i el País Basc (l’Athletic i la Reial Societat); a més d’un representant canari (el Granadilla Tenerife), un altre gallec (el Deportivo) i un de La Rioja (l’EDF Logronyo). 

Últimes campiones: 

  • 2018.2019 Atlètic de Madrid.
  • 2017.2018 Atlètic de Madrid.
  • 2016.2017 Atlètic de Madrid. 
  • 2015.2016 Athletic. 
  • 2014.2015 FC Barcelona: