OPEN DE TENNIS DELS EUA

Nadal, recuperat de l'ensurt

El mallorquí imposa la seva fortalesa mental a problemes tècnics per guanyar un aspre partit a Schwartzman

Ara s'enfrontarà al jove Matteo Berrettini en la seva quarta semifinal d'un gran any

marcosl49718233 topshot   rafael nadal of spain reacts after winning against190905201203

marcosl49718233 topshot rafael nadal of spain reacts after winning against190905201203 / JOHANNES EISELE

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Sovint és fàcil creure que el que aconsegueix Rafael Nadal és fàcil. Partits com el de dimecres a la nit a l’Open dels Estats Units davant de Diego Schwartzman, una victòria per 6-4, 7-5 i 6-2 molt méssoferta, dura i exigent que el que indica aquest marcador enganyosament senzill, recorden que hi ha un treball titànic físic i mental després de cada un d’aquests assoliments, incloent-hi l’últim de tornar a semifinals a Nova York, l’escenari on ha aconseguit tres dels seus 18 grans. Nadal ésl’únic tennista que ha aconseguit com a mínim aquesta ronda de quatre en tots els ‘majors’ aquest any, com va fer el 2008. Ho ha fet també a 10 dels últims 11 tornejos que ha disputat.

A Nadal dimecres el pressionava un dia «pesat», una humitat asfixiant, problemes previs estomacals que el van fer patir deshidratació i, a finals del segon set i principis del tercer, rampes als dos braços que no el deixaven doblegar el dit i que es van estendre fins al colze, al flexor, a les cames...

Però mentre que aquests temes físics es poden tractar com va fer amb sals i begudes isotòniques, pomades i tovalloles gelades, al campió de 33 anys li desafiava sobretot Schwartzman, un dels tennistes que, malgrat no haver-se imposat en cap de les seves vuit trobades, li planteja dures batalles i l’incomoda.

El repte

Aquest tennista ‘Peque’ per alçada (1,70) però gran per joc va ser capaç de trencar quatre jocs al de Manacor, que en els tres partits previs només havia perdut dues vegades el servei. El de Buenos Aires va anul·lar l’avantatge de 4-0 amb què es va col·locar Nadal al primer set i va neutralitzar també la de 5-1, amb la qual va arribar a servir al segon. I Nadal va patir, forçat sovint a allunyar-se de la línia, atrapat en posicions defensives.

Malgrat «perdre avantatges molt importants que mentalment es fan complicats i més encara quan veus que físicament no vas sobrat», i malgrat les rampes, Nadal va acabar reaccionant decisivament als moments clau. «Era un dia per guanyar fos com fos i s’ha guanyat», reflexionava després davant de la premsa.

«Era un dia per guanyar fos com fos i s’ha guanyat» (Nadal)

«Hi ha dies en què un s’ha de posar la roba de treball i acceptar les situacions», aprofundia. «Era un dia per mantenir la mentalitat positiva passés el que passés i crec que en això no he fallat. Puc haver fallat en algun moment tècnicament però a nivell mental no he tingut cap error».

Notícies relacionades

Aquesta fortalesa fa que rivals com el derrotat Schwartzman el defineixin com «un lleó a la jungla». O que el seu pròxim contrincant, l’italià de 23 anys Matteo Berrettini, digui que s’enfrontarà a la seva primera semifinal gran al lluitador «més gran que hi ha hagut mai al tennis».

Nadal no vol entrar en aquestes descripcions, ni en aquelles que li recorden que és considerat el favorit davant de Berretini i, a la lluita pel títol, davant Grigor Dimitrov o Daniil Medvedev. Potser estarà més atent al diumenge Roger Federer, perquè si Nadal guanya es quedarà a només un títol del suís. O atent també aNovak Djokovic, que li va al darrere per aconseguir el número 1, però diu que només pensa en el partit d’aquest divendres. «És hora de pujar una mica més el nivell», assegura. «Crec que ho puc fer».