JUDICI PER HAVER ARREGLAT EL PARTIT LLEVANT-SARAGOSSA

Gabi: El Saragossa em va enganyar perquè firmés el rebut

Els exjugadors aragonesos neguen que rebessin primes i el seu excapità assegura que el club el va enganyar perquè firmés un document que ho acredita

L'ex del Llevant Xavi Torres explica que aquell estiu va encadenar 72 dies sense treure diners perquè era a casa dels seus pares i a les festes del poble

zentauroepp49714567 valencia gabi190905174652

zentauroepp49714567 valencia gabi190905174652 / MIGUEL LORENZO

3
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

«Perquè em quedi clar, ¿m’està dient que el Saragossa el va enganyar?», li va preguntar el fiscal del judici per haver arreglat presumptament el partit entre el Llevant i l’equip aragonès el maig del 2011. «Sí, així és», va contestar Gabi Fernández, llavors capità de l’equip aragonès.

El diàleg va resumir el xoc d’actituds que el judici va registrar aquest dijous després d’arrencar les compareixences dels llavors jugadors del Saragossa i després que a la jornada anterior els actuals i els anteriors dirigents del club coincidissin que, a banda de l’habitual, es va pagar una prima extra general en efectiu i una altra a uns escollits mitjançant transferències.

Per mantenir el pagament de l’extra general, el Saragossa i Agapito Iglesias, el seu expresident, fan valer un rebut que va firmar Gabi en nom de tota la plantilla, amb el nom de cada jugador i una quantitat diferent en cada cas, i que especificava que era per la permanència i que s’havia cobrat en efectiu.

La versió dels futbolistes és ben diferent. Al novembre Gabi els va informar d’unes primes que van anar cobrant mitjançant transferències i que en el cas de no aconseguir la permanència se’ls descomptarien de les fitxes. I no hi va haver cap altra prima general i encara menys en metàl·lic.

Gabi va explicar que dies després del partit, minuts abans de la seva roda de premsa de comiat, algú del club li va donar el document perquè el firmés, tot i que portava una data d’uns dies abans. «Ho vaig llegir per sobre i entenc, i així se m’explica, que es reconeix els diners que hem anat rebent i que eren primes», van assenyalar.

«Era per reconèixer un acord verbal i em donava la seguretat que els meus companys ho cobrarien com a primes i no com a salari», va reiterar. Ara, va admetre, és conscient que el club el va utilitzar per treure més de set-cents mil euros de la caixa i afirma que el van enganyar.

«Mai vaig voler dir que eren en efectiu sinó que es feien efectives i així se’m va explicar», va insistir. Que la quantitat que figurava al seu costat fos exactament la que havia cobrat ell durant l’any, va assenyalar, va reforçar la seva idea que s’estava tractant de les primes pagades durant l’any i per això ell va firmar un altre rebut personal per aquesta quantitat.

Les transferències

Gabi va ser un dels nou jugadors que amb l’entrenador Javier Aguirre i el director esportiu Antonio Prieto va rebre una transferència d’entre 85.000 i 90.000 euros que des del club i els seus antics dirigents asseguren que era una prima especial però cap dels receptors ho va corroborar, al revés.

Els capitans, Gabi, Jorge López i Leo Poncio van explicar que Agapito els va trucar per avisar-los i els va dir que l’hi havien de tornar en efectiu i que era per pagar el desplaçament dels seguidors a València.

D’altres van rebre l’ordre de tornar-ho sense més explicació, a ell o a la gent del seu entorn, i a alguns comAnder Herrera els van dir que va ser un error. «El president i propietari de l’entitat em comunica la transferència i l’hi torno a ell. Era una ordre del meu cap i li vaig dir que ho faria», va dir Herrera. «El motiu que em donen és que és una transferència errònia», va destacar.

Igual que set jugadors, Aguirre va assegurar que sí que li van dir que era una prima però que la va tornar al creure que les primes les tenia estipulades al seu contracte. Ningú em va demanar cap rebut. «Aquest va ser el meu error», van apuntar Herrera i molts altres.

Després hi ha Toni Doblas, Carlos Diogo i Prieto que van assegurar que van entendre que eren retards, ningú els va dir cap altra cosa, segons la seva versió, i no ho van tornar.

Austeritat granota

Xavi Torres va ser el primer exjugador del Llevant a declarar i va defensar l’austeritat en l’ús de targetes i caixers que van tenir aquell estiu i que en el seu cas, segons l’Agència Tributària, es va concretar en 72 dies seguits sense treure diners del caixer. Però va afirmar que és una cosa normal. 

Notícies relacionades

«Ho vaig explicar, fins i tot en anys anteriors i posteriors és molt similar perquè era l’estiu i vivia a casa dels meus pares. A més, coincideix amb les festes del meu poble i estem deu dies menjant i sopant a la penya»,va recordar.

«Després me’n vaig anar de pretemporada, a països com Holanda, i en general són mesos en què els futbolistes acostumem a gastar menys», es va defensar.