L'última excursió d'una campiona

Trobat el cadàver de Blanca Fernández Ochoa

El cos ha sigut localitzat per un guàrdia civil que feia festa i havia sortit a la muntanya amb la seva gossa policia i un amic civil

El cadàver, trobat en un coll granític, presenta senyals d'haver patit una caiguda en una zona que es torna relliscosa amb la pluja

la autopsia desvelara la causa de la muerte de blanca fernandez ochoa / periodico

6
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Sis quilòmetres de boniques dreceres de muntanya van portar a Blanca Fernández Ochoa fins a la mort, en una tartera granítica, pelada, ventosa i sota un impressionant mirador de la serra del Guadarrama, el de La Peñota, entre els termes de Cercedilla i Los Molinos (Madrid). La seva última excursió va acabar amb una caiguda que l’autòpsia determinarà si va ser fortuïta.

A mitja tarda d’aquest dimecres, un helicòpter pujava fins al lloc de la troballa per emportar-se el cos de dona localitzat aquest migdia al Collado del Rey, que fa de balcó penjat cap al sud. El seu destí ha sigut el camp de futbol de la Cercedilla, des d’on les restes han sigut transportades a la seu de l’Institut Anatòmic Forense de Madrid per fer-li l’autòpsia.

Tot i que tant la delegada del Govern a Madrid, Paz García Vera, com el conseller d’Interior, Enrique López, han volgut mantenir la màxima prudència "en benefici del rigor" i no donen oficialment per identificat el cadàver fins a un dictamen forense, els familiars i els membres de l’operatiu de recerca no dubten que es tracta del de Blanca Fernández Ochoa.

Els familiars s’ho temien ja des de primera hora de la tarda, poc temps després de la troballa, per les preguntes que, muntanya amunt, els feien els investigadors que examinaven el cos. "¿Portava un cordonet de cuir?" “¿Tenia una salamandreta tatuada en un turmell?”. Totes han tingut una trista resposta afirmativa.

Una possible caiguda

Les restes presenten cops propis d’una caiguda, però no des de gaire alçada, informen fonts policials no oficials, i es troben en una zona de grans i costerudes parets de pedra que, segons les primeres interpretacions de l’escena de la troballa, es van poder tornar molt relliscoses amb les pluges caigudes a la zona el diumenge 25 i el dilluns 26 passats.

En cas de ser cert, es compliria el que es temia Lola Fernández Ochoa, la seva germana petita i el seu viu retrat: "A la meva germana l‘ha enxampat la tempesta i li ha passat alguna cosa", especulava davant els mitjans dilluns passat al tornar d’una ruta de recerca de la desapareguda, a la qual s’havia emportat com a amulet "la garrota" que Blanca utilitzava per passejar per la muntanya.

El lloc de la troballa és dues hores de marxa a peu des de l’aparcament de Las Berceas, a Las Dehesas de Cercedilla, on va aparèixer el cotxe de la desapareguda ben aparcat. Blanca va deixar unes xancletes al vehicle. Es va canviar de calçat per emprendre la seva última excursió a les muntanyes que tant estimava, com les de la Vall d’Aran, on de xavala va perfeccionar el seu esquí.

De tant en tant se n’anava als cims madrilenys, a refugiar-se apartada de tot. Passant pel costat del cim anomenat el Montón de Trigo, és una ruta esportiva de 10 quilòmetres. Per la drecera més recta de la vall de la Fuenfría, com sospita la seva família, són sis. I res de ràpel, res d’escalada, només caminada.

[Segueix les últimes notícies sobre Blanca Fernández Ochoa en directe.]

L’olfacte de la Xana

Una gossa de la Guàrdia Civil ha trobat el cadàver. Es diu Xana, és una pastor alemany de tres anys, que està en actiu a l’escola de la Unitat Cinològica de l’institut armat, amb seu al Pardo (Madrid). El seu guia, el sergent Fran de la Guàrdia Civil, avui no treballava. Després que un testimoni digués a la policia que s’havia creuat amb Blanca el dia 24 i li havia dit que se n’anava a caminar per La Peñota, el sergent es va animar a sortir a la muntanya aquest matí acompanyat d’un amic civil. Els dos van sortir des del terme de Los Molinos, una localitat veïna de Cercedilla. 

Un equip de rescat va passar no gaire lluny del lloc dilluns passat, però no pel coll precís per on, aquest matí, a 1.660 metres d’altitud, la Xana s’ha llançat com una fletxa. I per a la tarda d’aquest dimecres l’operatiu de recerca tenia programat passar-hi un altre cop. Un gos, com especulaven els experts, ha sigut la clau per trobar-la.

I en una zona que per als senderistes i els ramaders no és gaire apartada, ni molt menys inaccessible. Els veïns de la zona es queden estranyats al conèixer el lloc de la troballa: era on menys s’ho esperava la recerca professional, la dels GEO de la Policia i els guàrdies civils de muntanya, enfocada als espadats de Siete Picos, la paret que tanca la vall pel nord.

Els familiars esclafeixen a plorar

El cos s’ha trobat a prop de la ratlla de Madrid amb Castella i Lleó. La família es va trencar al rebre la notícia, especialment Lola i Luis Fernández Ochoa. Davant els mitjans, els guàrdies i els policies de l’operatiu han mantingut l’actitud d’enteresa de la qual han fet gala aquests dies; en privat, s’han trencat darrere d’un mur de psicòlegs del SAMUR Social i dues policies que impedien el pas de ningú.

Lola Fernández Ochoa s’abraça amb la seva filla Blanca al conèixer la notícia de la troballa del cos de la seva germana. / JOSÉ LUIS ROCA

Del patiment dels Fernández Ochoa en saben les parets de la part del darrere de l’Hostal Casa Cirilo, un històric de la zona, l’últim allotjament muntanya amunt, que regenten uns cosins de la morta. Davant s’havia instal·lat la base de recerca i un eixam de càmeres. Darrere, Luis, el més gran, s’abraçava a la seva gent emocionat, amb prou feines tapat per un test gros de begònies.

I, no obstant, la família ha tornat a mostrar el seu estoïcisme quan, segons fonts municipals, des de l’Ajuntament de Cercedilla els han preguntat si volien que se suspenguessin les festes patronals del poble que, casualment, començaven a les 21 hores d’aquest dimecres amb un pregó. La família, per boca de Chus, la vídua del campió olímpic Paquito Fernández Ochoa, ha dit que no se suspenguin.

El consistori es reunia per decicir l’extensió del dol oficial quan un furgó sortia del camp de futbol de Cercedilla amb les restes de Blanca, a tot just dos quilòmetres d’on s’aixeca, a la plaça Nueva, una estàtua que immortalitzaPaquito amb els braços enlaire celebrant la medalla de Saporo-72. El novembre del 2006, quan va morir l’esquiador, l’ajuntament va decretar tres dies de dol.

Preguntes sense resposta

L’esquiadora va ser vista per última vegada per la seva família el 23 d’agost passat. Blanca li havia dit a la seva filla quese n’anava de senderisme quatre dies. El 29, la germana i el seu marit, Adrián Federighi, denunciaven la desaparició a la Guàrdia Civil, i aquesta li passava el cas a la Policia per ser Aravaca (Madrid), el lloc de la denúncia, competència seva.

Les càmeres de seguretat de l’Hipercor de Pozuelo de Alarcón la van gravar comprant formatge el dia 24. El diumenge 1 de setembre, a les 11 del matí, Luis va trobar el cotxe de la seva germana a l’aparcament de Las Dehesas de Cercedilla. La policia dona per fet que el vehicle hi era des del dia 25, ja que els baixos presenten les esquitxades, de baix a dalt, del fang d’aquells dies de pluja. No hi havia cap signe de violència.

Notícies relacionades

Però davant dels investigadors s’han creuat testimonis de veïns i senderistes que asseguren que no van veure el cotxe en aquest lloc durant els dies posteriors al del suposat estacionament.

Falta ara per saber per què va caure Blanca. Si va ser la pluja, o va patir un desmai, o qualsevol altra raó la va fer caure a terra, prop d’un pi enorme que coneixen els senderistes. El Jutjat d’Instrucció 5 de la localitat serrana de Collado Villalba, que s’encarrega del cas en funcions de guàrdia, ha decretat el secret del sumari.