DESAPAREGUDA DES DEL 23 D'AGOST

Muntanyencs voluntaris pentinen la muntanya a la recerca de Blanca Fernández Ochoa

Els gossos són clau en el rastreig de l'esquiadora, ja que la visibilitat és escassa a la zona, que és de bosc tancat

Els primers indicis porten els investigadors a sospitar que va deixar el cotxe aparcat a Cercedilla el diumenge 25

roca-cercedilla1 / JOSE LUIS ROCA

roca-cercedilla1
roca-cercedilla
perros-roca

/

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Centenars de muntanyencs voluntaris pentinen la muntanya a la recerca de Blanca Fernández Ochoa. Les forces de seguretat els ha convocat en una esplanada de Las Dehesas de Cercedilla i els ha organitzat aquest dilluns en grups de deu. Cada grup té assignada una zona de batuda. 

Als senderistes se’ls han entregat folis per allistar-se de deu en deu. La instrucció que reben és caminar “junts, veient-se a tota hora”. “No volem que es perdi ningú més”, els repeteixen guàrdies i policies nacionals que els lideren. Els voluntaris han sigut alliçonats també per no deixar-se cap buit del terreny sense mirar i no deixar d’avisar de qualsevol detall sospitós.

"No es veu gens bé, és un bosc molt tancat", diu César Pérez de Tudela, policia i degà dels alpinistes espanyols, quan avalua la situació de l’operació de recerca de l’esquiadora.

Les fonts del dispositiu preguntades coincideixen que seran fonamentals els gossos de la policia i la Guàrdia Civil per descobrir el que no pot l’ull humà entre arbres, pinassa, herbes i falgueres. La mateixa dificultat tenen des de dalt els tres helicòpters desplegats en la recerca: "És bosc frondós i molt ple, i els mitjans aeris ho tenen molt difícil per veure res", explicava al final de la tarda d’aquest diumenge l’alcalde de Cercedilla, Luis Miguel Peña.

Unes sandàlies al cotxe

Els gossos busquen a partir de senyals olfactius recollits al cotxe de Blanca, localitzat diumenge al matí. Blanca Fernández Ochoa va deixar al vehicle, entre altres peces, dues sandàlies que portava i que, segons interpreta la família, es va treure per calçar-se adequadament i sortir a la muntanya.

El cunyat de l’esquiadora, Adrián Frederighi, ha desmentit que Blanca fes moviments de targeta bancària: "No utilitzava vises. Estava barallada amb els bancs". Sap que va agafar material de senderisme abans de sortir, però no pot especificar si portava prou equip per pernoctar tants dies als cims de la Sierra del Guadarrama, on la temperatura descendeix notablement a les nits en aquesta època de l’any. 

El consistori de la localitat serrana madrilenya va convocar per al matí d’aquest dilluns els veïns, senderistes i coneixedors de la muntanya per unir-se a col·laborar en la recerca. El punt de concentració és a l’aparcament de l’hostal Casa Cirilo, a 1.400 metres d’altitud, gairebé a la ratlla de Castella, i amb les parets de Peñalara i els seus set pics de fons. 

"La Blanca no s’ha perdut, t’ho dic jo: coneix aquesta zona millor que ningú", deia un guarda forestal a un policia local, tots dos de Cercedilla, quan pujaven caminant cap al campament que fa de base de recerca. Les persones pròximes a la medallista olímpica desaparegudas’agafen a la hipòtesi que ha pogut tenir un accident quan caminava en solitari. Blanca Fernández Ochoa estima i coneix les cimeres i fondalades de la serra madrilenya, i sovint les recorre sense companyia, per plaer i per esport. "Per desgràcia, amb freqüència surt sense mòbil. A la Blanca no li agraden els mòbils", comenta el seu cunyat.

Esquitxades de fang

Els investigadors de la Policia Nacional no van trobar aquest diumenge signes de violència en el Mercedes classe A de color negre de l’esquiadora, que el seu germà Luis va trobar ben aparcat en una zona habilitada per estacionar al començament d’un dels molts senders d’excursió que parteixen del paratge de Las Dehesas, a Cercedilla.

A l’aixecar el cotxe per emportar-se'l a Madrid, els policies van certificar que feia dies que era allà per les esquitxades de fang de la part baixa, que indiquen que el vehicle estava aturat al lloc quan van caure unes fortes pluges recents.

O sigui, la Blanca va poder deixar el seu Mercedes allà el diumenge 25 d’agost, primer dia que un testimoni refereix haver-lo vist aparcat. Va haver de ser després que adquirís queviures en un supermercat, el dissabte 24, segons una trucada d’un particular a la policia.

A la muntanya, participen en la recerca la unitat de muntanya de la Guàrdia Civil, els GEO de la Policia Nacional, bombers, agents forestals, policies locals i empleats de l’empresa pública Tragsa, a més d’un equip de psicòlegs que va oferir aquest diumenge la seva ajuda a la família. Per a les forces policials s’ha reservat l’àrea més abrupta, i que pot comportar més perill de caigudes o desorientació.

Crida a voluntaris

Durant el primer dia de recerca, els comandaments del dispositiu no van voler que se sumessin particulars no professionals, per no fer malbé empremtes. Al final d’aquest diumenge, les dificultats per cobrir una amplíssima zona de bosc els van fer passar a la segona fase: de la recerca selectiva, a la batuda.

La família de Blanca Fernández Ochoa està "esperançada, però preocupada: ja són molts dies", diu el cunyat de l’esquiadora, Adrián Frederighi. Els parents rebutgen que l’esportista hagi pogut desorientar-se i s’inclinen per la hipòtesi d’un accident durant la marxa pels pics madrilenys: "Rellisques, caus i no portes mòbil... estàs fotut", intervenia un membre de la família.

Notícies relacionades

"Jo vaig passar sis dies sense menjar ni aigua a l’Aconcagua, i la Blanca està en una forma esplèndida", recordava Pérez de Tudela aquest diumenge a la porta del petit campament que serveix de base per al dispositiu de recerca. Són quatre botigues de tela en una esplanada que s’estén costa avall just al costat del lloc on va ser trobat el cotxe, i on ara bramen els motors dels 4X4 dels efectius de recerca, cada vegada més nombrosos.

Com l’alpinista, els familiars també diuen que la Blanca estava bé, que no ha deixat d’anar al gimnàs amb la seva germana petita, i que viu un moment bo de forma física i d’ànim. Ja en altres ocasions ha sortit a omplir-se ella sola de muntanya, i aquesta és l’esperança dels que la busquen. "Si a més té aigua... Ja ho veurem", calculava el seu cunyat aquesta passada nit.