MUNDIAL DE COREA DEL SUD

Ona Carbonell, plata en solo tècnic, es penja la seva 21ª medalla mundialista

La barcelonina supera Gemma Mengual, amb qui estava empatada a vint medalles

getthumbsbyfilename

getthumbsbyfilename

3
Es llegeix en minuts
José María Expósito

Al so d'un discurs inspirador de Nelson MandelaOna Carbonell ha aconseguit aquest dissabte pujar al podi a la primera final de la natació artística dels Mundials de Gwangju (Corea del Sud). La nedadora catalana es va penjar la plata en solo tècnic, amb què va superar les 20 medalles mundialistes que ostenta una altra barcelonina, Gemma Mengual, i que a més la igualen (en número, no en qualitat dels metalls) al palmarès que en aquests campionats posseeix la russa Natalia Ishchenko (21, 19 d'or). Per davant, només Ryan Lochte (27) i Michael Phelps (33). 

Les joies de la sincronitzada espanyola s'han anat enllaçant les unes amb les altres fins a formar una cadena de triomfs que de moment no s'esgota. Mengual va pujar per primera vegada al podi en un Mundial el 2003 i va repetir en les quatre següents edicions. En la del 2005 es va estrenar Andrea Fonts, que va aportar medalles en cada edició fins al Mundial del 2011. Carbonell va guanyar la seva primera plata en el del 2007 i amb la d'aquest dissabte ja són set mundials seguits sense baixar del podi.

«¡No m'ho puc creure!»

«És el meu setè mundial conseutiu i en tots he guanyat medalles. Són 21, ¡no m'ho puc creure!», va dir la nedadora catalana després del seu nou èxit. Vista la suma semblava una aposta clara, però hi havia condicionants.

El primer era comprovar el seu nivell després d'un any apartada de la competició, en què va renunciar als Europeus per agafar aire després d'11 anys sense parar. La seva participació (d'èxit, per descomptat) a Masterchef sembla que li ha anat anat bé. La japonesa Yukiko Inui, que va nedar just abans que ella, la va pressionar amb un bon exercici valorat amb un punt més que en la preliminar (92,3084), però Carbonell també va pujar un esglaó (92.5002).

L'or era una quimera per a qualsevol que no fos Svetlana Romashina (95.0023), campiona mundial per 17ª vegada, només per darrere d'Ischenko (19) i Romashina (18).  Amb una o una altra nedadora, Rússia ha dominat el solo tècnic en les set edicions en què s'ha disputat. 

Notícies relacionades

Carbonell, a més, es va posar el llistó ben alt en la seva tornada i tot coincidint amb el canvi de nom de la disciplina (de sincronitzada a artística) ha volgut explorar nous registres. L'espanyola va presentar una rutina, titulada 'Mandela', basada en l'inspirador discurs que el líder sud-africà va pronunciar en l'entrega dels premis Laureus de l'any 2000. Gairebé sense música, paraules quasi nues. «Mandela, sigui on sigui, m'ha ajudat. És un solo molt arriscat, molt innovador i molt diferent i l'he entrenat molt poc perquè ens hem centrat en les rutines olímpiques, els duos i l'equip», va explicar, amb la ment posada en el Tokio-2020

Top-10 de Guillem Pujol

També en artística, Pau Ribes i Emma García van acabar sisens aquest dissabte la preliminar del duo mixt. En aigües obertes, el català Guillem Pujol va ser 10è en els 5 quilòmetres en aigües obertes (53:35.80). Aquest diumenge (10.45 h. TDP) debutarà la selecció espanyola femenina de waterpolo contra Grècia, el rival més dur del grup. 

Temes:

Ona Carbonell