Copa Amèrica

El Brasil és finalista després de vèncer 2-0 l'Argentina amb una dosi de patiment

Dues inspiracions d'Alves i Gabriel Jesus van ser suficients per derrotar un equip que va ser superior en diversos moments del partit

Messi va ser el millor de l'Argentina i després del partit va criticar durament l'àrbitre Zambrano per no recórrer al VAR en diverses jugades polèmiques

CAF23107  BELO HORIZONTE  BRASIL   03 07 2019 - El jugador de Brasil Casimiro  d  disputa el balon con Lionel Messi de Argentina  durante el partido Brasil-Argentina de semifinales de la Copa America de Futbol 2019  en el Estadio Mineir o de Belo Horizonte  Brasil  hoy 2 de julio de 2019  EFE Fernando Bizerra

CAF23107 BELO HORIZONTE BRASIL 03 07 2019 - El jugador de Brasil Casimiro d disputa el balon con Lionel Messi de Argentina durante el partido Brasil-Argentina de semifinales de la Copa America de Futbol 2019 en el Estadio Mineir o de Belo Horizonte Brasil hoy 2 de julio de 2019 EFE Fernando Bizerra / Fernando Bizerra (EFE)

4
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

"E-limi-nats, e-limi-nats", va corejar en to de burla gran part de l’estadi Mineirão per partida doble: El Brasil va vèncer 2-0 l’Argentina i va posar un peu a la final de la Copa Amèrica que organitza a casa. Va fer poca cosa però en va tenir prou per emportar-se el clàssic sud-americà. Dues inspiracions, una de Dani Alves, en la primera etapa, i una altra de Gabriel Jesus, quan més pressionava la ‘celeste y blanca’, van ser suficients per obtenir el passaport i treure’s un pes de sobre: va ser al mateix Mineirão quan, cinc anys enrere, el Brasil va viure el seu pitjor malson futbolístic amb l’1-7 alemany, també en una semifinal. "Ha sigut un partit dur, com tot clàssic, però nosaltres hem estat molt concentrats. Hem patit però estem contents. El premi ha sigut per al que ha encertat”, va dir Alves quan tot havia acabat.

L’Argentina se’n va anar del certamen amb una imatge millorada del seu penós començament. Per moments va ser superior al seu rival. Un cop de cap d’Agüero que va rebotar al travesser davant d’un Alisson impotent, i una gardela de Messi que gairebé parteix el pal dret haurien acostat l’empat a l’equip que dirigeix Lionel Scaloni. La sort aquesta vegada va estar del costat contrari. Messi es mereixia un altre tancament. Va liderar el seleccionat, li va donar més d’un mal de cap a Casemiro, va deixar Agüero en una possibilitat immillorable de gol.

"Tenim bronca perquè hem fet un gran partit perquè s’acabi d’aquesta manera. Ells no han sigut superiors", va dir Messi. "S’han trobat amb un gol del no-res, en una jugada aïllada. Més enllà d’això, ho hem intentat sempre i hem tingut la pilota". Se’l va notar molt molest al capità amb l’arbitratge de l’equatorià Roddy Zambrano. "Ha dit que estiguem tranquils, però ens ha faltat al respecte amb l’arbitratge que ha fet. Hi va hagut targetes [grogues] per a nosaltres, no per a ells, i jugades clares que mai ha vist”. Scaloni també es va queixar: “L’àrbitre ha condicionat el partit. Ens ha començat a carregar de grogues i no és el mateix jugar així l’un contra un".

ELS ELOGIS A MESSI

 Aquesta vegada hi va haver coincidències referents a la seva actuació. "Messi ha aparegut però no ha sigut suficient. No ha sigut possible anul·lar el crac argentí, com havia previst el tècnic Tite, però els visitants tampoc han pogut aturar els atacs brasilers", va dir el diari paulista ‘Folha’.  "Amb Messi o sense ell, el guió del clàssic sempre el firma el Brasil", va sentenciar a Buenos Aires el diari ‘La Nación’.

L’astre del Barcelona es va quedar sense la Copa que anhelava però va poder almenys reivindicar-se després d’una sèrie de partits opacs. "Intenta-ho de nou, Leo. Com vas dir, segueix intentant-ho totes les vegades que sigui necessari. Que t’aguantin els que no t’estimen. Que et vegin cantar l’himne una altra vegada, així, amb els ulls tancats, amb el cap alt, amb el teu cor argentí. Que et continuïn patint els rivals. Que et continuïn aplaudint els rivals. Segueix trencant fronteres com vas fer aquí al Brasil. Segueix fent emocionar tothom, fins i tot els seguidors de l’adversari més etern. ¡Perquè l’Argentina et necessita!", li va demanar el diari esportiu ‘Olé’.

L’Argentina va tenir més control de la pilota i es va atrevir a inquietar la porteria verda i groga amb un xut de Paredes des de 35 metres. Més enllà de les enormes imprecisions d’Otamendi, va fer les coses massa bé per tractar-se d’un equip en formació. Però és clar, als 18 minuts va aparèixer Dani Alves, va escampar argentins i va iniciar una jugada que va deixar Gabriel Jesus en posició immillorable per obrir el marcador. 1-0.  L’Argentina va digerir el tràngol i es va recompondre amb Messi al capdavant. Un empat hauria sigut el resultat més just a l’acabar el primer temps. Però en el futbol no compta la justícia sinó els gols.

EL VAR CEC

El seleccionat argentí va sortir en la segona etapa a revertir la situació. Va estar a prop, una vegada i una altra, va avançar al terreny i va prendre riscos. Una distracció va ser aprofitada per Jesus, que, després d’una cursa magistral va deixar Firmino sol davant d’Armani perquè liquidés el partit. Després no hi va haver res més a fer. L’Argentina es va enfonsar en la desesperació i no hi va haver miracle en portes. Al Brasil només li va quedar esperar a celebrar-ho.

Notícies relacionades

Al llarg del partit, el VAR va ser implacable, especialment amb el Brasil. Però aquesta vegada, ni Zambrano ni la parafernàlia tecnològica que vigila els partits van tenir ulls per a dues jugades polèmiques. En la primera, Messi és enderrocat a les portes de l’àrea i el jutge dicta xut lliure però, es van queixar els argentins, va passar per alt que Alves havia comès una falta a Agüero dins de la zona dels penals. El segon cas va ser més flagrant: Arthur va envestir Otamendi a metres de la porteria. El VAR va mirar cap a un altre costat aquesta vegada. I a Messi no l’hi va passar per alt. "[Els àrbitres] s’han cansat de cobrar estupideses en aquesta Copa Amèrica i avui no han anat mai al VAR".

Més enllà de les controvèrsies, el Brasil va guanyar perquè va saber aprofitar les seves poques oportunitats.  Van brillar Jesus, Alves i també d’estones Coutinho. L’espera diumenge Xile o el Perú, al qual li va anotar cinc gols a la primera part de la Copa.