ASCENS A LA LLIGA SANTANDER

Guadalupe Porras, la primera àrbitra assistent en la història de Primera

"Estic en un núvol, encara no m'ho crec", diu la col·legiada extremenya, que va començar en l'arbitratge amb 16 anys

zentauroepp39067993 guadalupe porras ayuso190702123436

zentauroepp39067993 guadalupe porras ayuso190702123436 / CARLOS MONTANYES

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

"Estic molt contenta, estic en un núvol. Encara no m’ho crec". Guadalupe Porras Ayuso (Badajoz, 1987) exercirà la pròxima temporada d’àrbitra assistent a la Primera Divisió, segons ha anunciat el Comitè Tècnic d’Àrbitres (CTA) de la Federació Espanyola de Futbol. Guadalupe serà, per tant, la primera dona a debutar en la màxima categoria del futbol espanyol.

Abans hi havia hagut Marisa Villa, actual responsable d’arbitratge femení del CTA, però no va poder debutar pels requisits físics. Va arribar a Primera, però no va poder trepitjar cap camp. Guadalupe, que va començar en l’arbitratge als 16 anys, ha trencat ara aquesta barrera després d’una carrera fulgurant. Va jugar a futbol, després va estar a l’Exèrcit, és filla de pare militar, i ara està acabant la carrera de Magisteri.

Amb 31 anys accedeix a l’elit de l’arbitratge espanyol. La col·legiada extremenya només va estar una temporada a la Tercera Divisió perquè ràpidament va ascendir a la Segona Divisió B, on es va estar vuit temporades. Només ha estat dues temporades a Segona abans de fer realitat el seu somni de trepitjar la Primera Divisió. "Tots somiem estar a Primera i després de molta feina ho he aconseguit”, ha dit una Guadalupeemocionada , que és internacional des del 2014, en els mitjans oficials de la federació.

Una àrbitra a Segona B

Notícies relacionades

A més, el CTA també ha confirmat l’ascens a Segona B de Marta Huerta de Aza, del col·legi de Tenerife. Serà la col·legiada amb més categoria del futbol masculí. Va néixer a Palència, però està adscrita al col·legi canari i va començar la seva carrera en l’arbitratge amb només 15 anys. Ha dirigit partits de la Lliga Iberdrola en els dos últims anys i ara ha pujat a la categoria de bronze del futbol espanyol.

Juntament amb l’ascens de Guadalupe i de Marta, el Comitè Tècnic d’Àrbitres també ha informat que pugen dos col·legiats a Primera: el madrileny Valentín Pizarro (37 anys) i el riojà César Soto Grau (39 anys), que ha sigut la revelació de la temporada passada a Segona A. Ocuparan les places d’Iglesias Villanueva, que descendeix i anirà al VAR, i d’Undiano Mallenco, que es retira.