Platini, detingut per presumpta corrupció en l'adjudicació del Mundial 2022 a Qatar

La Fiscalia de París prova d'esbrinar també la relació de Sarkozy

20190618 441838 platinie 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’expresident de la UEFA Michel Platini està sent interrogat aquest dimarts 18 de juny, segons informa la publicació francesa 'Mediapart'. El mitjà apunta que l’excapità de la selecció de França ha sigut detingut com a part de l’operació sobre la corrupció en l’adjudicació de la Copa del Món a Qatar el 2022.  La investigació, afegeix 'Le Monde', ha sigut ordenada per la Fiscalia Nacional de Finances (PNF) sobre les condicions per a la concessió de la Copa del Món 2022 a Qatar i ha portat, el dimarts 18 de juny, a la custòdia de Platini.

Una altra de les persones investigades és Sophie Dion, exassessora de Nicolas Sarkozy quan estava a l’Elisi. També es troba en dependències policials per suposats actes de suborn. Claude Gueant, exsecretari general de l’Elisi, també ha sigut audicionat aquest dimarts, sota l’estatus de "sospitós lliure".

Suspensió de la FIFA

PlatiniDion i  Guéant havien sigut convocats per l’Oficina Central de Lluita contra la Corrupció i els Delictes Financers i Tributaris (OCLCIFF). Platini, la suspensió per part de la Federació Internacional de Futbol (FIFA) de "qualsevol activitat relacionada amb el futbol" per "violació del codi d’ètica" del qual acabarà a l’octubre, va ser inicialment vista com a testimoni, segons 'Le Monde'.

Aquest mitjà afegeix que la Fiscalia va obrir una investigació el 2016 per "corrupció privada", "conspiració criminal", "tràfic d’influències i comerç d’influències" després de l’adjudicació del Mundial a Qatar el 2010. La Fiscalia, en concret, està interessada en el dinar organitzat el 23 de novembre del 2010 a l’Elisi, en presència de Nicolas SarkozyMichel Platini, l’actual emir de Qatar, Tamim bin Hamad al-Thani, el xeic Hamad bin Jassim, llavors primer ministre i ministre de Relacions Exteriors de l’emirat. D’acord amb els arxius de l’Elisi, a què 'Le Monde' ha tingut accés, Claude Guéant i Sophie Dion també van participar en aquest dinar.

Les sospites

"Sabia que anava a votar per Qatar abans del dinar i vaig anar a veureSarkozy per dir-l’hi. No sabia que els qatarians serien allà. Inicialment volia votar pels Estats Units. Vaig assumir que al senyor Sarkozy li va agradar que votés per Qatar. Després vaig trucar a Sepp Blatter (expresident de la Federació Internacional) per parlar-li sobre aquesta reunió", va admetre Platini. 

L’octubre del 2010, un mes abans del dinar a l’Elisi, Platini s’havia reunit a Ginebra amb Tamim al-Thani. Aquest intercanvi va tenir lloc al marge d’una presentació realitzada a Nyon, a la seu de la UEFA, de la candidatura de Qatar.

La justícia francesa vol treure llum sobre el fons d’aquest dinar organitzat a l’Elisi pel seguici de Sarkozy. Durant gairebé nou anys, aquesta reunió alimenta les sospites de l’intervencionisme estatal en els assumptes esportius. Es produeix vuit mesos abans de la recompra, el juny del 2011, del París Saint-Germain, club del qual Sarkozy és seguidor, pel fons Qatar Sports Investments (QSI) per 76 milions d’euros, pagats d’una sola vegada. Platini s’oposava a aquesta venda.

EL PSG

Des del 2006, el PSG era propietat del fons nord-americà Colony Capital, el representant a França del qual era l’empresari Sébastien Bazin, amic pròxim de l’excap d’Estat des del maig del 1993, quan l’expresident francès, quan era alcalde de Neuilly-sur-Seine, va intervenir en l’alliberament de la presa d’ostatges a una guarderia, entre els quals es trobava la filla de Bazin

Notícies relacionades

El 2017, Sarkozy es va unir a la junta directiva de la cadena hotelera Accor, una de les més fortes del món, de la qual Bazin és el director executiu. El febrer del 2019, Accor es va convertir en el patrocinador del PSG per tres anys i més de 50 milions d’euros per temporada. Segons 'Le Monde', Bazin no va ser present en el dinar del 23 de novembre del 2010.

A més, sempre segons el mateix mitjà, la justícia francesa busca saber si es va tractar, el 23 de novembre del 2010, de la creació del canal de televisió BeIN Sports, filial del grup qatarià Al-Jazeera, llançat el juny del 2012 per Nasser al-Khelaïfi, l’actual president de PSG i també pròxim a Sarkozy.