Mundial França 2019:

La 'Generació del 98' fa el salt

Lucía García, Patri Guijarro, Aitana Bonmatí i Nahikari García (1997) prenen protagonisme en el torneig

Les quatre futbolistes han guanyat la confiança de Vilda, tot i que al principi no hi comptava

zentauroepp48522568 epa6225  le havre  francia   07 06 2019   el entrenador de l190607172521

zentauroepp48522568 epa6225 le havre francia 07 06 2019 el entrenador de l190607172521 / PETER POWELL

3
Es llegeix en minuts
Mamen Hidalgo
Mamen Hidalgo

Periodista

ver +

No tenen por, han guanyat les millors, juguen amb desimboltura i se senten protagonistes en aquest Mundial femení de França 2019. Lucía García (Athletic), Aitana Bonmatí i Patri Guijarro (Barça) venen de ser subcampiones del Mundial sub-20 fa tan sols un any. S’hi van erigir en protagonistes, enlluernant un món del futbol que ja va apuntar els seus noms. Eren no només el futur d’Espanya, sinó del futbol europeu. S’hi afegeix la realista Nahikari García (1997), golejadora del seu equip a la Copa de la Reina davant de l’Atlètic de Madrid i la davantera més prometedora del futbol espanyol.

Les dues jugadores del Barça han disputat sis finals entre la sub-17 i la sub-20. Nahikari ho ha fet en cinc ocasions, i Lucía García en quatre. En categories inferiors, ningú dubta que són quatre de les millors jugadores del món. Ara, en l’absoluta, aprofiten cada minut que tenen. D’elles es podien esperar minuts de qualitat, però passats tres partits han tirat la porta a terra i són protagonistes. Jorge Vilda ja no pot mirar a cap altre costat.

La primera a trencar els motllos del seleccionador va ser Lucía García. La seva despreocupació va deixar fora de combat Sud-àfrica en el primer partit. Malgrat que Jenni Hermoso va ser la MVP del partit, va ser la jove jugadora la que va revolucionar el partit que s’havia complicat per a Espanya. Aitana Bonmatí i Nahikari van completar la reacció per guanyar el primer partit de la història de la selecció en un Mundial

Lucía García davant de tres rivals en el partit contra la Xina

Davant d’Alemanya, Nahikari es va guanyar la titularitat. Jenni va demanar la seva presència en l’atac per activa i per passiva, i Vilda es va rendir a l’evidència: Espanya necessitava una referència. En 15 minuts, les germàniques van patir la seva velocitat a l’espai. Tot i que no va materialitzar cap d’aquestes ocasions, va impressionar una de les favorites a guanyar aquest torneig. En la segona part, el seleccionador va tornar a estirar la ‘Generació 98’ donant sortida a les tres restants. No es va poder guanyar, però va ser un dels partits de millor imatge de la història de la selecció. Tot i que no ha pogut marcar gol en la primera fase, tampoc és una cosa que l’obsessioni. "Sé que puc aportar molt més que gols. Per descomptat que m’encantaria fer gols per ajudar l’equip, però una davantera ha de tenir altres rols", explica. "M’és igual qui els fiqui, com si els ha de ficar Paños. L’important és treballar bé per a l’equip". 

Davant de la Xina, pensant en vuitens de final, ja van ser tres les incorporacions a l’onze titular. Patri Guijarro, Lucía García i la mateixa Nahikari completaven una transició que s’adverteix necessària. "Estem en Primera Divisió aprenent amb les millors", va explicar Guijarro a EL PERIÓDICO. "Fa anys que treballem amb elles i tenim aquest petit avantatge, la sort d’aprendre des de ben petites. Joventut i il·lusió es barregen amb l’experiència". La centrecampista blaugrana va ser protagonista en els espais tancats de les asiàtiques. Amb bon estat físic, del qual es dubtava després de cinc mesos parada per un ganglió al peu, va demostrar capacitat per aconseguir els comandaments del centre del camp i va generar ocasions de perill que van fer que la portera rival, Peng Shimeng, fos elegida millor jugadora del partit. 

Patri Guijarro en una acció durant el partit davant de la Xina

Notícies relacionades

La connexió entre aquesta nova generació es materialitza en el camp. "Ens coneixem de fa anys", explica Guijarro. "Al principi podíem pensar que era molt difícil arribar aquí perquè era un equip jove, així que ens prenem això com un regal. Les quatre hem aprofitat els minuts. Anem pujant, trepitgem fort i fem tot el possible per aconseguir victòries. Tenim ambició i en les inferiors cada vegada som més forts". El gen competitiu, una trajectòria professional des de l’inici i la confiança d’haver guanyat les millors en les seves categories, fan que aquestes quatre futbolistes demanin els focus en el que resta de Mundial.

Pròxim objectiu: Estats Units o Suècia.