L'equip de Luis Suárez goleja (4-0) l'Equador

luis-suarez

luis-suarez / LUIS ACOSTA (AFP)

4

La selecció de l’Uruguai va presentar la seva candidatura al títol de la Copa Amèrica en el seu debut en la competició amb un triomf inflat davant de l’Equador, al qual no va donar opcions amb tres gols a la primera part, per a un 4-0 final en un segon temps de tràmit.

Les teories que apuntaven a la Celeste com una ferma candidata a sumar un nou títol a la seva llista de 15 Copes Amèrica que l’acrediten com la més premiada, es van demostrar veraces a la llum del Mineirao de Belo Horizonte, on va presumir d’enganxada davant d’un Equador sobrepassat i en desavantatge després de l’expulsió de José Quintero.

L’aportació blaugrana

Va brillarLuis Suárez, titular i amb ganes de disfrutar després d’haver acabat la temporada prematurament amb el seu club per una lesió al menisc del genoll dret. També Edinson Cavaniva resultar lesionat. Tots dos constitueixen la gran amenaça charrúa, complementada amb un golàs de Nico Lodeiro.

No li va servir de gaire a l’Equador haver recuperat ‘in extremis’ Jefferson Orejuela de la seva lesió, ja que pràcticament no va jugar pel centre. Les bandes van ser la bretxa per on l’esquema 4-2-3-1 del colombià Hernán Darío ‘Bolillo’ Gómez va fer aigües, en el seu primer torneig després retornar a la banqueta ‘Tricolor’.

El duel que no va ser duel

La trobada havia de ser ser un duel entre la dinamita celeste i l’ordre equatorià, però amb sis minuts n’hi va haver prou perquè la primera s’imposés el segon, per la qual cosa va ser necessari Luis Suárez per guanyar una pilota per la dreta, córrer uns metres i posar centrar al costat de l’àrea.

La pilota la va rebre Nico Lodeiro, que no podia haver-la gestionat millor: barret al lateral José Quintero i xut directe, inaccessible per a la meta equatoriana Alexander Domínguez. El treballat entramat defensiu de ‘Bolillo’ va saltar pels aires.

La renda es podria haver duplicat ràpidament, però es va anul·lar un gol de Nahitán Nández per fora de joc previd’Edinson Cavani. En qualsevol cas, l’Uruguai tenia el partit on el necessitava i el futbol va desaparèixer del Mineirao, ja que van aparèixer les pilotes aèries i el joc travat.

Les jugades

En una de les jugades, el lateral equatorià José Quintero va saltar per rebutjar sobre Lodeiro amb els braços estesos. L’àrbitre brasiler Anderson Daronco li va ensenyar una groga, però quan el videoarbitratge li va aconsellar veure la repetició ell va acceptar i de seguida va canviar el color de la targeta: vermella directa i expulsió.

Malgrat tenir un lateral com Antonio Valencia, ‘Bolillo’ va optar per treure el seu delanter Ángel Mena, per introduir un saguer, Pedro Velasco, buscant una seguretat que mai va trobar, perquè l’Uruguai va continuar creixent per les bandes i va dinamitar la trobada per mitjà de la pilota aturada.

Des del córner van arribar dos cops més per a la sentència charrúa: una sacada des de la dreta, primer cabotejat per Lodeiro, després per Godín, va acabar en una rematada acrobàtica i meravellosad’Edinson Cavani, una mitjana xilena a la qual els defensors equatorians van assistir gairebé com espectadors.

L’ofensiva uruguaiana

El gol, marcat quan corria el minut 33, va trencar de nou un Equador que havia intentat rearmar-se i que just abans del gol havia iniciat una combinació prometedora per banda dreta, però sense rematada. No ho intentaria més en el primer temps.

La voracitat charrúa no s’acabava, ni coneixia de minuts de les escombraries. Quan ja es veia el descans, un nou córner, aquest cop des del perfil contrari al del gol anterior; va acabar al peu de Luis Suárez, que va sorprendre arribant des de darrere per rematar amb ràbia i festejar de la mateixa forma el que semblava sens dubte una sentència.

Després del descans, el mateix. De nou la pilota parada gairebé li dona el quart gol a l’Uruguai, però la rematada d’esperó de Cavani es va produir en posició de fora de joc.

El monòleg celeste tan sols s’interrompia amb escapades ‘tricolors’ tendres i ineficaces davant d’un equip amb una marxa més, i en una (en una altra) pilota aèria, va arribar el 4-0 final, obra involuntària del central equatorià Arturo Mina.

Fitxa tècnica

4 - Uruguai: Fernando Muslera; Martín Càceres, José María Giménez, Diego Godín, Diego Laxalt; Nahitán Nández (Gastón Pereiro, min. 64), Matías Vecino (Federico Valverde, min. 80), Rodrigo Bentancur, Nicolás Lodeiro (Lucas Torreira, min. 74); Edinson Cavani i Luis Suárez.

Seleccionador: Óscar Washington Tabárez.

0 - Equador: Alexander Domínguez; José Quintero, Arturo Mina, Gabriel Achillier, Beder Caicedo; Antonio Valencia, Jefferson Intriago, Jefferson Orejuela, Ayrton Preciado (Romario Ibarra, min. 45); Ángel Mena (Pedro Velaco, min. 29) i Enner Valencia.

Seleccionador: Hernán Darío ‘Bolillo’ Gómez.

Gols: 1-0, min. 6: Lodeiro. 2-0, min. 33: Cavani. 3-0, min. 44: Luis Suárez. 4-0, min. 79: Arturo Mina, a pròpia porta.

Àrbitre: el brasiler Anderson Daronco. Va amonestar amb targeta groga els uruguaians Lodeiro (min. 14) i Giménez (min. 63), i va expulsar per vermella directa l’equatorià Quintero (min. 24).

Incidències: partit de la primera jornada del Grup C de la Copa Amèrica, disputat a l’estadi Mineirao de Belo Horizonte, davant de 13.611 espectadors.