OPERACIÓ OIKOS

La manipulació a Valladolid commociona el futbol espanyol

La presumpta implicació de set jugadors de l'equip val·lisoletà en la trama d'apostes il·legals dispara l'alarma en el club, que es desvincula del cas

zentauroepp48367537 real valladolid s spanish midfielder borja fernandez applaud190604204110

zentauroepp48367537 real valladolid s spanish midfielder borja fernandez applaud190604204110 / OSCAR DEL POZO

2
Es llegeix en minuts
Rafael Tapounet

L’operació Oikos que investiga la presumpta manipulació de partits de LaLiga s’ha convertit en un malson per al Reial Valladolid després que unes gravacions el contingut de les quals va ser revelat per 'El Mundo' apuntessin a la implicació de fins a set jugadors del conjunt val·lisoletà en la trama d’apostes il·legals encapçalat pels exfutbolistes Raúl Bravo i Carlos Aranda. Les sospites se centren en el partit que el Valladolid i el València van disputar el 18 de maig a l’estadi José Zorrilla i que va concloure amb victòria de l’equip visitant per 0 a 2. La revelació ha commocionat el futbol espanyol, tot i que les possibilitats que el club que controla Ronaldo Nazario rebi una sanció esportiva són més aviat remotes.

“Hi havia set jugadors comprats, cap més”, assegura l’exmadridista Carlos Aranda en una de les converses telefòniques que estan en poder del titular del Jutjat d’Instrucció número 5 d’Osca, que dirigeix la investigació. En una altra de les trucades intervingudes per la Policia Nacional, Aranda li dona instruccions a un amic perquè faci la seva aposta. “Mira, germà, el València guanya la primera part i la segona, ¿d’acord? Escolta’m, que guanya la primera part i la segona, ¿d’acord? O sigui, que guanya la primera part i el partit el guanya també. No que guanya, que ha de marcar dos gols en les dues parts”. El València va marcar en el minut 36 i en el 52.

Borja Fernández, mediador

Un dels futbolistes del Valladolid assenyalats és l’excapità Borja Fernández, que davant del València va disputar precisament el seu últim partit com a jugador blanquivioleta. Els investigadors atribueixen a Borja, que va ser detingut en l’operació policial del 28 de maig i va sortir en llibertat sota fiança de 50.000 euros, el paper de mediador entre la trama de manipulacions i un grup de membres de l’equip val·lisoletà.

La difusió del contingut de les gravacions va disparar ahir l’alarma al Reial Valladolid, que a primera hora de la tarda va publicar un comunicat de cinc punts en el qual manifesta la seva “sorpresa, desconeixement i indignació” per les informacions aparegudes, expressa el seu “màxim respecte” i voluntat de “col·laboració amb la Justícia i la integritat de la competició” i anuncia una “investigació interna” als jugadors convocats per al partit contra el València.

Pèrdua de punts

Notícies relacionades

El desig del Valladolid de desmarcar-se per complet de qualsevol possible conducta il·lícita dels seus futbolistes és del tot comprensible. Mentre no es provi que el club tenia coneixement de la presumpta manipulació  (i de moment no ha transcendit cap indici que apunti en aquesta direcció), és pràcticament impossible que la justícia esportiva el sancioni amb una pèrdua de punts o fins i tot un descens directe (circumstància aquesta última que afavoriria el Girona, que va acabar la competició en 18a posició, a quatre punts del Valladolid, que va ser 17è).

En qualsevol cas, la Reial Federació Espanyola de Futbol no iniciarà cap actuació mentre no s’aixequi el secret de sumari. Quan això passi, i si queda provat que la manipulació va existir, pot obrir un expedient extraordinari sobre el Valladolid-València, un procés que comporta designar un jutge d’instrucció, recollir informació de les parts i redactar un informe perquè sigui el Comitè de Competició el que decideixi si procedeix imposar alguna sanció. Però, segons expliquen fonts de la RFEF, l’eventual expedient disciplinari no es podrà resoldre fins que no es completi el procediment penal, per la qual cosa les possibilitats que es prengui alguna mesura abans que comenci la temporada que ve són gairebé nul·les.