APOSTES

La trama de manipulacions en el futbol guanyava 100.000 euros amb cada partit

Els futbolistes que acceptaven participar-hi cobraven entre 10.000 i 20.000 euros en dos terminis

L'exjugador del Reial Madrid Raúl Bravo liderava l'organització, segons la Policia

62cb29e9-6883-4043-8b30-3ab99810b68f-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

Els integrants de la trama de manipulació de partits de futbol de Primera i Segona Divisió desarticulada per la Policia Nacional aquest dimarts van obtenir uns 100.000 euros per cada trampa, segons apunten les primeres estimacions dels investigadors, que ha pogut conèixer EL PERIÓDICO. Són dos els partits que van poder ser manipulats, segons fonts del cas: l’Osca - Nástic de Tarragona de la temporada passada a Segona Divisió i el Valladolid - València de l’última jornada de Primera Divisió de la temporada que acaba de concloure.

Les primeres dades amb què treballen els agents de la UDEV Central en el marc de l’‘operació Oikos’,que s’ha saldat amb la detenció de diversos futbolistes, com ara l’exdefensa del Reial Madrid Raúl Bravo, a qui la Policia apunta com el capitost de la xarxa, assenyalen que l’organització aconseguia aquests beneficis nets després d’haver pagat als futbolistes directament implicats en els partits.

Pagaments en dos terminis

Els jugadors que van acceptar participar en les manipulacions cobraven“entre 10.000 i 20.000 euros per la seva participació activa i directa”, en funció del seu caixet i la transcendència que tingués el partit en qüestió, segons fonts de la investigació. Els pagaments es realitzaven en dos terminis: abans del partit, un avançament, i un cop complert el que s’havia pactat, la resta. Aquestes mateixes fonts expliquen que alguns dels detinguts van poder guanyar fins i tot més diners apostant en partits que ells ja sabien que estaven manipulats. Un artifici que no van dur a terme utilitzant la seva pròpia identitat, segons fonts del cas, sinó a traves de 'tipsters' o apostadors professionals.

[Detinguts jugadors de Primera per manipular partits | Últimes notícies en directe]

A més de Raúl Bravo, els agents de la UDEF han detingut aquest dimartsBorja Fernández, capità del Reial Valladolid Club de Futbol; Carlos Aranda, exjugador de diversos equips de Primera Divisió, com ara el Vila-real i l’Osasuna, i Íñigo López Montaña, jugador del Deportivo de la Corunya i exfutbolista de l’Osca. També han sigut arrestats Agustín Lasaosa, president de la Societat Esportiva Osca, i Juan Carlos Galindo Lanuza, cap dels serveis mèdics del mateix club. De moment se’ls imputen tres delictes: pertinença a organització criminal, corrupció entre particulars i blanqueig de capitals, tot i que la investigació continua oberta.

Entre els investigats també figuren Emilio Vega, que va ser director esportiu de l’Osca i ara ho era en el Còrdova Club de Futbol, i Carlos Martín Briones, conegut com a Charly i que juga en un equip de Tercera Divisió de Castella-la Manxa. Charly va arribar a ser internacional amb la selecció de Guinea Equatorial. La policia també investiga la possible participació en la trama de Carlos Caballero, jugador del Fuenlabrada, equip que actualment està jugant la lligueta d’ascens a Segona Divisió. Fonts de la investigació han explicat que Caballero podria tenir negocis fora del futbol amb Raúl Bravo.

Notícies relacionades

L’operació policial, batejada com a ‘Oikos’ (que significa ‘casa’ o ‘comunitat’ en grec, pel passat esportiu de Raúl Bravo com a jugador a l’Olimpiakos), té el seu origen en una denúncia presentada per la Lliga de Futbol Professional sobre el desenvolupament del partit Osca - Nàstic (0-1) de la temporada passada, disputat el 27 de maig del 2018. Aquest duel va despertar la sospita de dues cases d’apostes, 888 i Unibet, perquè sobtadament van baixar les apostes a favor de l’Osca, que ja havia pujat a Primera Divisió i era favorit. Les apostes a favor del Nástic es van multiplicar fins per 14, amb diners ucraïnesos i xinesos.

Quatre jugadors per equip

"Es tracta d’una trama integrada per futbolistes", remarquen fonts del cas, que han explicat que per manipular un partit de futbol "fa falta que hi estiguin d’acord quatre jugadors d’un equip, si un d’ells és el porter, o més de quatre si el porter no hi vol participar". La trama desmantellada aquest dimarts apostava sobre tots els aspectes del joc: córners, targetes grogues, fores de joc, penals...