situació inèdita

El doble campió del món de veterans dona positiu

Raúl Portillo, de 45 anys, arrasava en totes les proves i marxes cicloturistes

raul-portillo

raul-portillo

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Raúl Portillo és el seu nom i el 28 d’octubre farà 46 anys. El seu millor mèrit esportiu el va aconseguir el setembre de l’any passat quan es va proclamar campió del món de ruta i de contrarellotge, en categoria de majors de 40 anys, a la ciutat italiana de Varese amb tot el suport de la Unió Ciclista Internacional (UCI). Aquesta setmana se li ha retirat la llicència després d’haver donat positiu. Tot i que no s’ha fet pública la substància, tot indica que es tracta d’EPO recombinant, segons ha informat el diari ‘El Correo’.

Portillo és un de tants entusiastes que ha fet de la bicicleta el seu mode de vida, que compagina amb la direcció d’una empresa familiar d’autobusos al País Basc. Viu a la localitat biscaïna de Zalla, tot i que, segons ha pogut saber aquest diari, passa també alguna època de l’any a Andorra. A les xarxes socials figuren diverses fotografies seves al costat de ciclistes professionals residents al Principat entrenant-se pels ports del petit país pirinenc.

Altres casos

A Biscaia, a més, solia acompanyar diversos corredors en els seus entrenaments. Des de fa un temps, segons fonts solvents, estava en el radar de les autoritats antidopatge espanyoles, sobretot després que alguns professionals amb qui compartia entrenament al País Basc haguessin tingut problemes amb el dopatge, com han sigut els casos de l’exciclista Igor Merino, que va militar al Burgos BH, del qual va ser acomiadat després de ser sancionat per quatre anys, i d’Ibai Salas, que va tenir un conflicte amb el seu passaport biològic.

El 6 de maig, una circular de la Federació Basca de Ciclisme, a la qual pertany aquest corredor veterà, va informar que se li retirava la llicència després d’haver vulnerat la normativa antidopatge. En la missiva, no obstant, no es va comunicar la substància prohibida descoberta a la seva orina. Les autoritats basques estan autoritzades a passar controls en les carreres que es disputen en el seu àmbit territorial.

Les marxes cicloturistes

Portillo no és ni de bon tros un desconegut en el món del ciclisme, ja que des de fa molt temps arrasa en les carreres i marxes cicloturistes i s’ha fet molt famós en aquest àmbit. Les marxes, oficialment, tenen un caràcter no competitiu, però a l’entregar dorsals als participants i oferir una classificació general es converteixen, de fet, en carreres de totes totes i alguns participants es preparen a consciència durant mesos per millorar temps o lluitar per una bona posició en la prova.

Notícies relacionades

I, pel que sembla, en algunes ocasions recorren a mètodes i substàncies prohibides pel reglament. En la mateixa nota oficial de la Federació Basca, datada a Sant Sebastià, també es va comunicar el positiu de José Antonio Larrea, un Màster 30, un dels ‘bons’ en la seva categoria, i que el 2016 es va proclamar campió d’Espanya. A Larrea, igual com a Portillo, se li ha retirat la llicència, així que no podran competir en cap prova de la seva categoria ni a Espanya ni a l’estranger.

El palmarès

El palmarès de Portillo és impressionant, amb un nivell que gairebé es podria dir que estava fora del normal, per això les autoritats li van posar el radar, tot i que fins aquesta setmana no havia donat positiu. Entre els seus mèrits també figura la victòria en la Trencalòs 2018, la més famosa de les marxes que cicloturistes se celebren a Espanya. Ha sigut diverses vegades campió estatal i, a més, ha guanyat les tres últimes edicions de la Volta als Ports, que se celebra a Andorra. L’any passat fins i tot va ser capaç de treure més d’un minut a tot un escalador professional, el neozelandès George Bennett

Temes:

Dopatge