LES FINALS DE LA COPA DEL MÓN D'ESQUÍ

Shiffrin s'acomiada en gran d'Andorra amb una altra victòria en gegant

La nord-americana de 24 anys acaba la temporada amb quatre globus de cristall

zentauroepp47393995 soldeu  andorra   march 17  mikaela shiffrin of usa competes190317121554

zentauroepp47393995 soldeu andorra march 17 mikaela shiffrin of usa competes190317121554 / Alexis Boichard Agence Zoom

2
Es llegeix en minuts
Joan Carles Armengol

Mikaela Shiffrin ha acabat en gran la temporada al guanyar també la prova de gegant a les finals de la Copa del Món que aquest diumenge finalitzen a Andorra. L’esplendorosa esquiadora nord-americana de només 24 anys s’ha imposat a la pista Avet de Soldeu, al domini esquiable de Grandvalira, i ha aconseguit la seva 17a victòria de la temporada (tot un rècord) i la 60a de la seva carrera a la Copa del Món, i ja és molt a prop de les 62 de la llegendària austríaca Annemarie Moser-Proell i clarament al camí del límit absolut de victòries del no menys mític suec Ingemar Stenmark (86).

Shiffrin se’n va d’Andorra per emprendre uns quants dies de descans a Barcelona, amb les victòries en gegant i eslàlom (dissabte) i un quart lloc al supergegant de dijous. També amb la maleta carregada de globus de cristall. Ni més ni menys que quatre, el gran de la general de la Copa del Món (que guanya per tercer any consecutiu) i els més petits, com la millor de l’any en eslàlom i, per primera vegada, en gegant i supergegant. Només el descens ha sigut per a una altra protagonista, en aquest cas l’austríaca Nicole Schmidhofer.

Aquests quatre globus igualen els aconseguits pel seu compatriota Lindsey Vonn el 2010 i 2012, i per l’eslovena Tina Maze el 2013, any en què aquesta esquiadora va aconseguir un rècord de punts (2.414) al qual Shiffrin s’ha acostat aquest any (2.204). El suís Pirmin Zurbriggen, el 1987, va aconseguir cinc globus de cristall, rècord intocable de moment.

Líder des del principi

Pel que fa a la seva carrera d’aquest diumenge, Shiffrin ja s’ha posat líder a la primera màniga del gegant, amb 59 centèsimes d’avantatge sobre l’alemanya Viktoria Rebensburg, 84 sobre la sorprenent neozelandesa de 17 anys Alice Robinson, 97 davant de l’eslovaca Petra Vlhova (l’única que li podia arrabassar encara la general de gegant, si Shifrin no hagués aconseguit almenys 4 punts), i 1.23 sobre la francesa Tessa Worley.

Notícies relacionades

A la segona baixada, la fenomen nord-americana ha tingut un petit ensurt a l’últim mur, però s’ha recobrat bé per a, amb la cinquena marca de la segona màniga, guanyar amb un temps total de 2.23.17 minuts, per davant al podi de la sorprenent Robinson (a només 30 centèsimes) i de Vlhova, bronze també en eslàlom (a 41). Rebensburg ha caigut fins a la cinquena plaça, i la quarta ha sigut per a Worley.

Frida Hansdotter, amb un vestit tradicional suec en el seu comiat. / CHRISTIAN HARTMANN (REUTERS)

La nota simpàtica del dia ha sigut la retirada de la sueca de 33 anys Frida Hansdotter, que ha baixat abillada amb un vestit tradicional del seu país i sostenint una gran cistella amb què repartia pastes als encarregats de la pista, jutges i companys d’equip i rivals. Hansdotter es retira amb quatre victòries, 35 podis i un or olímpic en eslàlom el 2018.