'LA MUNTANYA DE LA MORT'

Trobats els cossos dels muntanyencs desapareguts al Pakistan

Els cadàvers del britànic Tom Ballard i l'italià Daniele Nardi no es podran recuperar

zentauroepp47281480 file photo  snow packed mountain of northern pakistan is see190309185534

zentauroepp47281480 file photo snow packed mountain of northern pakistan is see190309185534 / Faisal Mahmood

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La recerca dels muntanyencs al Nanga Parbat, al Pakistan, ha arribat a la seva fi. Els cossos de l’italià Daniele Nardi i el britànic Tom Ballard s’han trobat després que els dos alpinistes desapareguessin fa dues setmanes.  

L’ambaixador italià a Islamabad, Stefano Pontecorvo, ha confirmat a Twitter que les siluetes que l’equip de recerca va veure a Mummery, a 5.900 metres, són les dels alpinistes desapareguts el 24 de febrer passat.

L’equip de recerca del muntanyenc espanyol Alex Txikon ha trobat els cadàvers dels alpinistes a qui se’ls va perdre la pista a 6.250 metres al Nanga Parbat (8.125 m), quan intentaven fer cim en una estranya expedició hivernal pel perillós esperó Mummery.  

‘No es recuperaran’

El secretari del Club Alpí del Pakistan, Karrar Haidri, també va confimar la mort dels alpinistes britànic i italià. Aquesta federació governamental de muntanyisme va ser l’encarregada de coordinar la perillosa operació. “Els cadàvers no s’han recuperat, no és possible baixar-los des d’aquesta alçada. Es quedaran allà per sempre”, va explicar Haidri. 

La pista dels muntanyencs es va perdre quan l’italià Daniele Nardi, un alpinista amb molta experiència reconegut al seu país, va trucar la seva dona. Tom Ballard era el fill de la famosa alpinista britànica Alison Hargreavesque es va convertir en la primera dona a escalar l’Everest sense ajuda el 1995, però va morir aquell mateix any en eldescens després d’haver fet el cim del K2

L’alpinista basc Alex Txikon era al país per intentar aconseguir un rècord: convertir-se en el primer a fer el cim del K2 a l’hivern. Amb 8.611 m, aquesta és la segona muntanya més alta del món després de l’Everest. Al rebre la notícia de les desaparicions, va decidir afegir-se a la recerca. 

La muntanya de la mort

El Nanga Parbat, a la serralada de l’Himàlaia, és conegut com “la muntanya de la mort” i és el novè pic més alt del planeta amb 8.125 metres d’altura. Un total de 80 alpinistes hi han mort des delprimer intent per escalar-la el 1895. No va ser fins al 1953 quan l’austríac Hermann Bulh va fer el cim per primera vegada. 

Notícies relacionades

La muntanya té una paret de 4.000 metres per escalar, que suposa un dels reptes més grans en una elevació onles allaus són molt freqüents. És el segon cim més alt del Pakistan, després del K2. El seu nom significa literalment muntanya nua. 

El primer cim hivernal exitós del Nanga Parbat va tenir lloc el febrer del 2016. Un alpinista polonès va morir a la muntanya el gener del 2018 però la seva companya francesa va ser salvada per alpinistes que s’havien traslladat amb avió des del K2 per dur a termeuna atrevida missió de rescat nocturna. El 2017, un espanyol i un argentí hi van morir quan una allau els va sorprendre mentre intentaven fer el cim.