JORNADA NEFASTA AL PERÚ

Barreda abandona el Dakar i Sainz es queda sense opcions

El pilot de motos va ser evacuat amb helicòpter i el de cotxes va perdre més de tres hores per una avaria

jcarmengol46474707 ame5077  san juan de marcona  per    08 01 2019   el espa ol190108200147

jcarmengol46474707 ame5077 san juan de marcona per 08 01 2019 el espa ol190108200147 / Ernesto Arias

4
Es llegeix en minuts
Agencias

El pilot castellonenc de motos Joan Barreda (Honda) va abandonar aquest dimecres el ral·li Dakar a la tercera etapa, que transcorre entre les ciutats peruanes de San Juan de Marcona i Arequipa. Barreda va ser evacuat en helicòpter al quilòmetre 143 del tram cronometrat del dia després de quedar-se aturat en aquest punt prop d’una hora a l’haver-se desviat del rumb correcte.

Barreda havia començat la tercera etapa com a líder de la classificació general, amb un minut i 31 segons d’avantatge sobre el vigent campió, l’austríac Matthias Walkner (KTM).

Barreda va explicar que va abandonar el ral·li perquè va entrar en un barranc i no va trobar cap manera de sortir-ne. "He intentat girar, fer la volta per sortir, però no hi havia manera. Després vaig anar més avall per buscar alguna alternativa, però va ser impossible", va dir Barreda després de ser evacuat en helicòpter.

El pilot espanyol va admetre que està "molt decebut" perquè sortia com a líder de la classificació general en aquesta tercera etapa, on s’havia posat al capdavant i estava obrint pista fins que es va equivocar al ficar-se en aquest barranc. És un dia trist perquè havia sortit molt bé, amb força. He agafat els pilots del davant, obrint pista a les muntanyes, on hi havia molta boira i gairebé res de visibilitat", va assenyalar.

Darrere seu anava l’austríac Matthias Walkner (KTM), vigent campió del Dakar a la categoria de motos, que va veure la trampa a temps i va fer mitja volta abans de baixar al barranc com va fer Barreda. El pilot de Torreblanca (Castelló) va estar prop d’una hora intentant trobar una sortida d’aquest lloc, situat al quilòmetre 143 del tram cronometrat del dia, que en tenia un total de 331.

Per al valencià aquesta és la quarta vegada que abandona el ral·li Dakar de les seves nou participacions des del 2011. A les dues jornades anteriors, Barreda havia guanyat l’etapa pròleg i havia acabat tercer a la segona, la qual cosa li donava confiança per afrontar la d’aquest dimecres, la més llarga de la primera setmana del raid.

El nou líder en motos és el xilè Pablo Quintanilla (Husqvarna) després d’aquesta tercera etapa marcada per l’abandonament de Barreda i la victòria del francès Xavier de Soultrait (Yamaha). Quintanilla va ser segon, a només 15 segons del francès. L’argentí Kevin Benavides (Honda) va acabar l’etapa tercer i ara és segon a la general, a 11.23 minuts de Quintanilla. Ara el millor espanyol de la general és Oriol Mena, dotzè, després d’haver sigut vuitè a l’etapa.

Carlos Sainz, amb el seu Mini. / ERNESTO ÀRIES (EFE)

Sainz queda aturat

Carlos Sainz (Mini), per la seva banda, va perdre aquest dimecres moltes opcions de repetir triomf al ral·li al quedar aturat el seu cotxe per una avaria durant la tercera etapa, entre San Juan de Marcona i Arequipa, al Perú, la més llarga de la primera setmana de la carrera.

Sainz va quedar més de tres hores bloquejat al quilòmetre 38 del tram cronometrat del dia, de 331 quilòmetres, al tenir trencat un braç de la suspensió de la roda posterior esquerra del cotxe, i va haver d’esperar que un dels camions arribés amb les peces per arreglar-lo. El madrileny cedeix així molt terreny als seus competidors més directes, especialment els francesos Stéphane Peterhansel i Cyril Despres, companys d’equip a Mini, el també francès Sébastien Loeb i el qatarià Nasser Al-Attiyah (Toyota).

Al començar l’etapa, el recorregut de la qual és de 798 quilòmetres, dels quals 331 de cronometrats, Sainz era a la sisena posició de la classificació general, a poc més de dos minuts de De Villiers, que encapçalava la categoria.

Sainz havia acabat segon l’etapa pròleg, només per darrere d’Al-Attiyah, i a la segona jornada va ser vuitè i va cedir una mica de terreny a causa de dues punxades que va patir durant el recorregut, que els va obligar a acabar amb una roda punxada i el compressor sense funcionar correctament. L’espanyol suma dotze participacions al Dakar, el ral·li més dur del món, de les quals n’ha guanyat dues (2010 i 2018), i aquest any buscava el seu tercer títol amb tres cotxes diferents, a l’haver triomfat anteriorment amb Volkswagen Peugeot.

Peterhansel guanya i Al-Attiyah és líder

El francès Stéphane Peterhansel (Mini) es va adjudicar la tercera etapa, per davant del qatarià Nasser Al-Attiyah (Toyota), que torna a ser el líder de la classificació general de cotxes.

Notícies relacionades

Peterhansel, el pilot més premiat del Dakar amb 13 títols, va sumar així la seva 42a victòria d’etapa al Dakar de cotxes i la 75a de tota la seva trajectòria a la carrera des que va començar a córrer, amb motos.

El català Joan 'Nani' Roma (Mini) va acabar al cinquè lloc, a 18 minuts de Peterhansel, i és quart a la general, a 12 minuts d’Al-Attiyah.