LA FINAL DE LA LIBERTADORES

Uns 2.000 policies es desplegaran al River-Boca

El dispositiu queda supeditat a l'arribada d'ultres a Madrid i al repartiment d'entrades

aguasch46028389 topshot   security forces stand guard as river plate s suppo181130135240

aguasch46028389 topshot security forces stand guard as river plate s suppo181130135240 / JUAN MABROMATA

4
Es llegeix en minuts

La Policia Nacional treballa ja de forma preliminar per coordinar el dispositiu de seguretat entorn de la final entre River Plate i Boca Juniors que es jugarà el 9 de desembre al Santiago Bernabéu, per quan s’espera mobilitzar entorn de 2.000 agents. Els detalls del desplegament, no obstant, dependran de la decisió que s’adopti sobre la venda i repartiment d’entrades, davant de la possibilitat que puguin desplaçar-se a Madrid aficionats radicals.

Fonts policials consultades per Europa Press han explicat que, després del ‘sí’ del president del Govern, Pedro Sánchez, ahir des de l’avió que el traslladava a la reunió del G-20 a Buenos Aires, el dispositiu policial depèn en primer lloc de la decisió sobre el repartiment d’entrades.

¿Alt risc?

“No es pot plantejar amb serietat ni aquest ni cap dispositiu esportiu fins que no se sàpiga si es vendran entrades, i quantes o com, a l’Argentina”, emfatitzen aquestes fonts, que recorden que la Comissió Estatal contra la Violència ha encara de fixar si el partit es declara d’alt risc, com és previsible pels antecedents del River-Boca que es va suspendre per greus aldarulls.

Després de la reunió d’urgència d’aquest dijous a la Delegació del Govern, els experts de la Policia esperen a la reunió entre la CONMEBOL, organitzadora de la Copa Libertadores, el Reial Madrid –amo de l’estadi– i la Reial Federació Espanyola de Futbol, que auxilia en qüestions preparatòries com la venda d’entrades.

El disseny del pla depèn en gran part de la previsió que es faci de l’assistència o no d’aficionats violents vinguts des de l’Argentina o altres països. Es remeten a decisions prèvies com si es permetrà l’accés al Bernabéu de seguidors del Boca, després que en el partit d’anada a la Bombonera no es venguessin entrades a l’equip visitant. L’acordat entre les directives era que en el partit de tornada al’Estadi Monumental només van assistir els aficionats de River.

Per al partit del 9 de desembre al Bernabéu, amb capacitat per a 80.000 espectadors, s’estudia col·locar als fons –darrere de les porteries– les aficions rivals de River i Boca. El Reial Madrid, en algunes ocasions recelós per cedir el seu estadi, faria seure als fons els aficionats del club blanc amb la intenció de separar les aficions antagòniques.

¿Qui paga el cost?

L’octubre de 2016, la llavors delegada del Govern a Madrid, Concepción Dancausa, es va queixar davant dels equips de futbol perquè “posessin mesures” en coordinació amb els organismes internacionals per castigar individualment els comportaments violents. Va revelar que 3.000 ultres polonesos del Legia de Varsòvia havien destrossat mobiliari urbà malgrat la mobilització de 2.000 agents, incloent la Policia Nacional i la Local.

Fonts sindicals recorden a Europa Press que el dispositiu s’haurà de dissenyar en “temps rècord”, nou dies des d’aquest divendres al 9 de desembre, i que obligarà al reforç de plantilles i al canvi de dies de descans fixat en un mes de desembre que comença amb el pont de la Constitució i finalitza amb Nadal, quan se solen reforçar les mesures de seguretat en zones de gran afluència pel nivell 4 d’alerta alta per l’amenaça terrorista.

“Una vegada més la pregunta que ens hem de fer tots és per què la seguretat pública per a un esdeveniment privat l’hem de pagar entre tots”, ha comentat en declaracions a Europa Press el portaveu del SUP, Ramón Cosío, que parla de “cost inassumible per a l’erari públic”.

Coordinació ciutadana

En qualsevol cas, les fonts coneixedores del dispositiu policial recorden l’experiència de la Policia en esdeveniments esportius i la importància del treball preventiu. Es remeten a l’absència d’aldarulls al Mundial de Rússia de l’estiu passat, per exemple, en què hi va haver desplaçament d’aficions amb passat violent. La clau, adverteixen, està en el control des de la sortida del país d’origen, pel que remarquen la importància de la col·laboració policial entre Espanya i l’Argentina.

Els experts policials de la Comissaria General de Seguretat Ciutadana, que és qui coordina aquest tipus de dispositius, creuen ja informació sobre l’afinitat d’aficions d’equips espanyols amb les ‘barres braves’,davant de la possibilitat que puguin aprofitar el partit per visibilitzar-se a Madrid. Tampoc es descarta el desplaçament d’aficionats argentins de països europeus.

El blindatge de l’arribada dels autobusos al Bernabéu i el control sobre les aficions es faria utilitzant el protocol habitual en qualsevol partit d’alt risc a Espanya. Es té molt present que la CONMEBOL va suspendre el partit de tornada (2-2 en l’anada) de la final de la Copa Libertadores al’Estadi Monumental de River després dels greus episodis de vandalisme als voltants, on aficionats de l’equip local van llançar pedres i pots de gas contra l’autobús del Boca.

Tot un entramat

Notícies relacionades

Sobre la quantitat de policies que requereix un esdeveniment esportiu d’aquestes característiques, les fonts policials consultades eviten donar ara per ara una xifra tancada, però recorden com a pista que el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va parlar recentment que en una final de Champions se sol mobilitzar uns 2.000 agents. Assenyalen igualment que a més dels ‘antiavalots’ d’UIP o UPR, especialistes en el control de masses, existeixen altres unitats menys visibles però d’igual importància com Informació.

Un dels punts assenyalats com a claus a l’entramat de seguretat són els aeroports, tant els de sortida com Madrid-Barajas, per prevenir sobre la infiltració de radicals. Després dels aldarulls que van obligar a suspendre el River-Boca se situaHéctor Guillermo Godoy, conegut com ‘El Caverna’, sospitós principal del que les investigacions judicials assenyalen com a una venjança per l’operatiu policial que va requisar un dia abans del segon partit de la final de la Copa Libertadores una important quantitat d’entrades i de diners que tenia aquest seguidor del River.