Segueix la polèmica

Borrell: "No reconeixeré Kosovo perquè ho digui un director general del COI"

El ministre d'Exteriors nega que es rebutgessin visats a karatekes del país balcànic a Madrid

borrell

borrell / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts

El ministre d’Afers Exteriors, la UE i Cooperació, Josep Borrell, ha assegurat aquest dilluns que Espanya no canviarà la seva posició de no reconèixer Kosovo perquè ho exigeixin membres del Comitè Olímpic Internacional (COI), després de la controvèrsia amb la delegació kosovar en el Mundial de karate celebrat a Madrid.

En una entrevista a Onda Cero, el ministre ha rebutjat que es denegués visats a atletes d’aquest país, i ha afegit que es tracta d’acusacions que "no tenen fonament". Alhora, ha posat de manifest que Espanya no canviarà la seva posició de no reconèixer Kosovo per pressions procedents del COI.

La frase contundent

"No acceptarem que un director general del Comitè Olímpic Internacional ens digui que hem de reconèixer Kosovo, ¿però vostè qui es creu que és?", ha qüestionat Borrell, en resposta a l’alt càrrec del COI Pere Miró, que va indicar que Espanya tindria dificil organitzar esdeveniments esportius si mantenia la seva posició.

"La política internacional d’Espanya no la dicta el COI", ha recalcat el ministre. La setmana passada directius del COI van amenaçar d’excloure Espanya de l’organització d’esdeveniments esportius internacionals si no reconeixia el país balcànic, que es va independitzar de Sèrbia el 2008 de forma unilateral.

Més exemples

Borrell ha explicat que Espanya no reconeix Kosovo com tampoc ho fa amb Gibraltar i això "té conseqüències". Però ha volgut posar en perspectiva la posició d’Espanya, assenyalant que tampoc Rússia, la Xina o l’Índia reconeixen la independència del país balcànic i s’ha preguntat si l’advertència enviada a Madrid s’ha traslladat també a Moscou, Pequín o Nova Delhi.

Notícies relacionades

El COI, així com la gran majoria de federacions internacionals, va admetre Kosovo el 2014, però no és el cas d’Espanya. De fet, després de la crisi pel Mundial de karate, Exteriors va elevar una queixa formal al COI per l’afer dels visats a esportistes kosovars.

L’actitud sèrbia

Quan se li ha preguntat si la posició del Govern d’Espanya pot canviar si es produeix un reconeixement per Sèrbia, Borrell ha apuntat que en aquest supòsit ja no seria una independència unilateral. "No som més papistes que el Papa", ha apuntat el titular d’Exteriors, fent entendre que l’Executiu s’obriria a admetre Kosovo si Belgrad en reconeix la independència.