NOU ESCÀNDOL

La UEFA va consentir el dopatge financer del PSG i el Manchester City

Football Leaks revela que Infantino i Platini van ajudar els dos clubs a eludir les sancions per violar les normes europees

zentauroepp45723253 file photo  fifa president gianni infantino gestures after a181102201152

zentauroepp45723253 file photo fifa president gianni infantino gestures after a181102201152 / Arnd Wiegmann

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

Una nova sèrie de documents filtrats per Football Leaks i publicats pel consorci European Investigative Collaborations (EIC), en el qual participa el rotatiu alemany ‘Der Spiegel, revela que el Paris Saint Germain i el Manchester City van rebre inversions milionàries  procedents de Qatar i Abu Dhabi per eludir les sancions a què s’enfrontaven per incomplir les normes del ‘fair play’ financer decretades per la UEFA. Segons aquestes informacions, el mateix organisme que controla el futbol europeu, dirigit en aquell moment per Michel Platini i l’actual president de la FIFA, Gianni Infantino, va col·laborar amb els clubs i va ocultar la injecció de diners.

El ‘fair play’ financer fixa el sostre de deute i de pèrdues econòmiques que pot tenir un club europeu. El 2014, tant el PSG com el Manchester Cityvan ser sancionats amb 60 milions d’euros de multa per incomplir la norma. Els dos clubs van veure també limitada la possibilitat d’invertir en nous jugadors, però en cap moment es va plantejar la seva exclusió de les competicions europees, una cosa que sí que havia passat amb altres equips.

Reunions en secret

Notícies relacionades

Els documents de Football Leaks assenyalen que Infantino, que llavors ocupava el càrrec de secretari general de la UEFA,es va reunir en secret amb els màxims mandataris del PSG (presidit pel qatarià Nasser Al-Khelaifi) i del Manchester City (propietat del xeic Mansour bin Zayed Al-Nahyan) per pactar fórmules que els permetessin eludir una sanció major. Així, el club parisenc va rebre donacions per valor de 1.800 milions d’euros mitjançant contractes de patrocini que van ser posteriorment qüestionats pels auditors de la UEFA. També el City, amb la mediació de l’expresident francès Nicolas Sarkozy, es va beneficiar d’una important inversió procedent d’Abu Dhabi.

A l’estiu del 2017, els fitxatges de Neymar (per 222 milions d’euros) i de Mbappé (per 180 milions) van fer saltar les alarmes entorn de la gestió financera del PSG, però segons revela Football Leaks, una delegació de la UEFA va comunicar al club que l’assumpte es tancaria sense més sancions “per raons polítiques”.